Lawasz z łososiem według przepisu krok po kroku 🌯 ze zdjęciem

Lavash roll z łososiem - doskonała lekka przekąska

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • deska do krojenia;
  • ostry nóż;
  • łyżka stołowa lub łyżeczka;
  • podawać danie.

Składniki

Produkt Ilość
Cienki lawasz 2 szt.
Lekko solony łosoś 300g
Ser topiony 250g
świeża pietruszka 1/2 pęczka
Świeży ogórek 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Zanim przygotujesz bułki pita z łososiem, musisz przygotować rybę. Możliwe jest użycie własnej solonej czerwonej ryby lub kupienie gotowej w sklepie. Potrzebujemy 300 g łososia, z którego wyjmuje się wszystkie kości i usuwa skórę, jeśli jest obecny.

    Ostrożnie odetnij filet z łososia ze skóry, jeśli jest.

  • Łososia pokroić w plastry o grubości 1-2 mm. Jeśli czerwona ryba jest słabo pokrojona, można ją najpierw wysłać do zamrażarki na 5-10 minut, a następnie łatwo pokroić w cienkie plasterki.

    Łososia pokroić na małe kawałki.

  • Pokrój 1 duży ogórek. Nie ma potrzeby zdejmowania z niego skóry. Jest to wymagane tylko wtedy, gdy jest bardzo sztywne.

    Świeży ogórek pokroić w cienkie paski.

  • Umyj pół pęczka pietruszki i dobrze wymieszaj z wodą. Lekko posiekaj pietruszkę. Możesz również zastąpić pietruszkę koperkiem lub innymi wybranymi ziołami.

    Posiekaj świeżą pietruszkę.

  • Rozkładamy na stole arkusz chleba pita i smarujemy 250 g serka śmietankowego. Ten przepis wykorzystuje mascarpone, ale możesz użyć innego, który pasuje do Twojego gustu. Możliwe jest również zastąpienie sera kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 20%. Pamiętaj, aby dobrze pokryć krawędzie, ponieważ jeśli pozostaną suche, rolka nie będzie się dobrze owijać.

    Kładziemy chleb pita na stole i smarujemy twarogiem.

  • Na całym obszarze blatu układamy plastry łososia w linii w niewielkiej odległości od siebie, a między nimi kładziemy ogórek. Konieczne jest rozprowadzanie składników nie do końca, aby 7-10 cm chleba pita pozostało wolne.

    Na chlebie pita posmarowanym serem układamy kawałki ryby i ogórka.

  • Zwiń chleb pita z łososiem i ogórkiem. Na koniec dłonie nadają rulonie bardziej równomierny kształt.

    Delikatnie zwiń chleb pita w ciasną bułkę.

  • Rolkę z łososiem należy pokroić bardzo ostrym nożem, w przeciwnym razie kawałki nie będą równe i rozpadną się.

    Ostrym nożem pokrój powstałą rolkę na porcje.

  • Drugą bułkę przygotowuje się w podobny sposób, ale zamiast ogórka dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Posyp je równomiernie na całej powierzchni chleba pita, kładąc na nim kawałki czerwonej ryby.

    W ten sam sposób robimy drugą pitę, tylko zamiast ogórka bierzemy pietruszkę.

  • Chleb pita toczymy i kroimy na kawałki 1,5-2 cm Jako nadzienie do bułek można również użyć twarogu, jogurtu bez wypełniaczy i cukru oraz innych składników według własnego uznania. Takie bułki pita z łososiem można podawać na świątecznym stole lub jako przekąskę przy stole bufetowym. Na wierzchu chlebek pita z łososiem ozdobiony jest oliwkami, ziołami lub plasterkiem cytryny.

    Taki chleb pita z łososiem w formie bułki będzie doskonałą przekąską na świątecznym stole.

  • Przepis

    Po obejrzeniu filmu będziesz mógł samodzielnie ugotować chleb pita z łososiem. Wskazane są wszystkie niezbędne składniki, dzięki którym danie okazuje się apetyczne i soczyste. Podana jest instrukcja krok po kroku ze szczegółowym opisem całego procesu gotowania.

    Czy próbowałeś już tego rodzaju przekąski? Jakie inne produkty dodajesz do farszu czerwonej bułki rybnej? Czy podczas przygotowań napotkałeś jakieś trudności? Ciekawe jest, aby dowiedzieć się o swoich kulinarnych doświadczeniach w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Cały karp pieczony w piekarniku
    Pstrąg lekko solony
    Sterlet w piekarniku z ziemniakami
    Ciasto rybne z łososiem z ciasta francuskiego Pstrąg solony
    w domu

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author