
Sprzęt i przybory kuchenne:
- Maszynka do mielenia mięsa;
- duży metalowy pojemnik;
- deska do krojenia;
- nóż;
- kuchenka lub płyta grzewcza;
- Łopatka;
- piekarnik;
- słoiki i pokrywki do konserwacji;
- głęboki pojemnik do sterylizacji nakrętek;
- rondel lub czajnik;
- chochla.
Składniki
papryka | 3 kg |
Pomidory | 2 kg |
Cukier | 1 stos |
Olej roślinny | 1 stos |
Sól (gruba) | 2 łyżki stołowe. l. |
Gotowanie krok po kroku
Pomidory (2 kg) są dokładnie myte, krojone na średniej wielkości kawałki, usuwając środek i przepuszczane przez maszynkę do mięsa (można to zrobić bezpośrednio ze skórką). 
Umieść pokrojone pomidory w dużym metalowym pojemniku.
Do nich dodajemy 1 szklankę cukru, 1 szklankę oleju roślinnego i 2 łyżki. l. Sól. Naczynie stawiamy na wolnym ogniu i okresowo mieszamy jego zawartość, aby sól i cukier się rozpuściły. 
Pieprz bułgarski (3 kg) umyć i oczyścić z nasion. Następnie pokrój w plasterki średniej wielkości. 
Do pomidorów dodać posiekaną paprykę i delikatnie wszystko wymieszać szpatułką. 
W tym czasie przygotowujemy słoiki: dokładnie myjemy i wkładamy do zimnego piekarnika. Temperaturę na piekarniku ustawiamy na 130 stopni i po wygrzaniu trzymamy w środku przez 5 – 7 minut. Pokrywki również umieszcza się w głębokim pojemniku i zalewa „zimną” wrzącą wodą (trzymamy je we wrzącej wodzie przez 7-10 minut). 
Po zagotowaniu naszej mieszanki warzywnej trzymaj ją w ogniu przez około 15 – 20 minut, od czasu do czasu mieszając (papryka powinna „sięgnąć” do połowy ugotowanej i nie gotować się do owsianki). 
Po określonym czasie gasimy ogień pod pojemnikiem z warzywami i przy pomocy chochli wlewamy nasze lecho do wysterylizowanych słoików. 
Słoiki z lecho szczelnie zamykamy pokrywkami i odwracamy do góry nogami. 
Przykryj je ręcznikiem i pozostaw na 2-3 godziny. 
Następnie przywracamy słoiki do normalnej pozycji (zakrywką), pozwalamy im całkowicie ostygnąć i odkładamy do przechowywania. 
Ze wskazanej ilości składników otrzymasz około 5 litrów Lecho.
Dekoracja i serwowanie dania
Podczas serwowania Lecho można udekorować posiekanymi świeżymi ziołami lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ponieważ w składzie takiego sosu warzywnego nie ma octu, można go podawać nie tylko jako przystawkę, ale także stosować w zupach, gulaszach itp.
Przepis
W tym przepisie wyraźnie widać, jak przygotować Lecho bez octu na zimę.
Lecho przygotowane według tego przepisu ma przyjemny smak i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Koniecznie przygotuj się na zimę!
Czy lubisz konserwować? A jak ci się podoba ten przepis? Napisz swoją opinię w komentarzach.