Lecho bez octu według przepisu krok po kroku 🌶 ze zdjęciem

Lecho bez octu i sterylizacji – prosty przepis 🌶

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • Maszynka do mielenia mięsa;
  • duży metalowy pojemnik;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • kuchenka lub płyta grzewcza;
  • Łopatka;
  • piekarnik;
  • słoiki i pokrywki do konserwacji;
  • głęboki pojemnik do sterylizacji nakrętek;
  • rondel lub czajnik;
  • chochla.

Składniki

papryka 3 kg
Pomidory 2 kg
Cukier 1 stos
Olej roślinny 1 stos
Sól (gruba) 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Pomidory (2 kg) są dokładnie myte, krojone na średniej wielkości kawałki, usuwając środek i przepuszczane przez maszynkę do mięsa (można to zrobić bezpośrednio ze skórką).

    Gotowanie lecho bez octu

  • Umieść pokrojone pomidory w dużym metalowym pojemniku.
    Aby przygotować Lecho, przygotuj składniki
  • Do nich dodajemy 1 szklankę cukru, 1 szklankę oleju roślinnego i 2 łyżki. l. Sól. Naczynie stawiamy na wolnym ogniu i okresowo mieszamy jego zawartość, aby sól i cukier się rozpuściły.

    Aby przygotować Lecho, dodaj sól

  • Pieprz bułgarski (3 kg) umyć i oczyścić z nasion. Następnie pokrój w plasterki średniej wielkości.

    Aby przygotować lecho, posiekaj paprykę

  • Do pomidorów dodać posiekaną paprykę i delikatnie wszystko wymieszać szpatułką.

    Aby przygotować Lecho, wymieszaj składniki

  • W tym czasie przygotowujemy słoiki: dokładnie myjemy i wkładamy do zimnego piekarnika. Temperaturę na piekarniku ustawiamy na 130 stopni i po wygrzaniu trzymamy w środku przez 5 – 7 minut. Pokrywki również umieszcza się w głębokim pojemniku i zalewa „zimną” wrzącą wodą (trzymamy je we wrzącej wodzie przez 7-10 minut).

    Aby przygotować lecho, przygotuj potrawy

  • Po zagotowaniu naszej mieszanki warzywnej trzymaj ją w ogniu przez około 15 – 20 minut, od czasu do czasu mieszając (papryka powinna „sięgnąć” do połowy ugotowanej i nie gotować się do owsianki).

    Aby przygotować Lecho, zagotuj składniki

  • Po określonym czasie gasimy ogień pod pojemnikiem z warzywami i przy pomocy chochli wlewamy nasze lecho do wysterylizowanych słoików.

    Aby przygotować lecho, wypełnij naczynia

  • Słoiki z lecho szczelnie zamykamy pokrywkami i odwracamy do góry nogami.

    Aby przygotować Lecho, przygotuj pokrywki

  • Przykryj je ręcznikiem i pozostaw na 2-3 godziny.

    Lecho bez octu według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Następnie przywracamy słoiki do normalnej pozycji (zakrywką), pozwalamy im całkowicie ostygnąć i odkładamy do przechowywania.

    Lecho bez octu i sterylizacji - prosty przepis

  • Ze wskazanej ilości składników otrzymasz około 5 litrów Lecho.

    Dekoracja i serwowanie dania

    Podczas serwowania Lecho można udekorować posiekanymi świeżymi ziołami lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ponieważ w składzie takiego sosu warzywnego nie ma octu, można go podawać nie tylko jako przystawkę, ale także stosować w zupach, gulaszach itp.

    Przepis

    W tym przepisie wyraźnie widać, jak przygotować Lecho bez octu na zimę.

    Lecho przygotowane według tego przepisu ma przyjemny smak i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Koniecznie przygotuj się na zimę!

    Czy lubisz konserwować? A jak ci się podoba ten przepis? Napisz swoją opinię w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author