Lecho ogórkowe na zimę: przepisy z pomidorami, papryką, cebulą, bakłażanem, koncentratem pomidorowym, żelatyną, gotowanie ze sterylizacją i bez

Lecho ogórkowe: przepisy na zimę ze sterylizacją i bez oraz sposób na zachowanie kształtu i „chrupkości” nawet przy lekko przejrzałych warzywach

Lecho to tradycyjne węgierskie danie. Stało się powszechne w wielu krajach Europy. Nie ma klasycznego przepisu. Jednak połączenie papryki, pomidorów i cebuli jest niezmienne i obowiązkowe. Każda gospodyni dostosowuje przepis do dostępnych jej produktów. Mieszkańcy Niemiec używają Lecho jako dodatek do tłustych i pikantnych dań mięsnych. Podawany z musztardą, sosem chili. Na Węgrzech dodaje się tam wędliny. Zjedz sałatkę z białym pieczywem.

Przygotowanie głównych produktów

Nie da się zachować pysznego Lecho bez odpowiedniego doboru składników. Kilka zasad i zaleceń znacznie uprości proces gotowania.

  • Ogórki. Odpowiednie owoce o prawie każdej wielkości. Nie używa się tylko przejrzałych żółtych warzyw. Są gorzkie, zbyt twarde, mają mdły smak. Mają też duże nasiona.
  • Pomidory. Możesz nawet wybrać owoce zmięte, o nieregularnych kształtach, przejrzałe. Mięsiste, czerwone pomidory są świetne. Przed zmieleniem oblewa się je wrzącą wodą. Dlatego wygodniej jest pozbyć się skórki.
  • Bułgarski pieprz. Zielone warzywa nie są zalecane. Lepiej jest preferować kolor żółty i czerwony. Będą wyglądać ładniej i bardziej apetycznie w przekąsce.

Przed konserwowaniem ogórki należy namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. W ten sposób uzyskają jasny, nasycony odcień. Stracą trochę goryczy, staną się elastyczne, gęste i chrupiące. Jeśli są wystarczająco mocne, aby się przykleić, moczenie powinno trwać co najmniej pięć do sześciu godzin.

Klasyczne i 3 dodatkowe opcje gotowania

Przystawka dobrze komponuje się nie tylko z daniami mięsnymi i rybnymi, ale także z dodatkami – ryżem, gotowanymi ziemniakami, makaronem. Lecho ogórkowe zaliczane jest do kategorii tych półfabrykatów, które można stosować w diecie i chudym menu. Również różne warzywa nie zostaną pozostawione bez opieki wegetarian.

Nie tylko ocet może działać jako konserwant. Ten ostatni można zastąpić kwasem cytrynowym. Jeśli w przepisie występuje esencja octu, dodaje się ją w małych ilościach. Niektóre gospodynie domowe stosują przestarzałe metody konserwowania, dodając aspirynę do spinów.

Tradycyjny

Osobliwości. Nie ma potrzeby używania ostrej papryki. Bez tego przekąska będzie miała łagodny słodki posmak. Z przypraw możesz wybrać ziele angielskie, suszony lub świeży koperek. Bardziej pikantna opcja okaże się z przyprawą chmielowo-suneli lub mieloną kolendrą.

Składniki:

  • 1 kg ogórków;
  • 500 g pomidorów;
  • pięć papryki;
  • jedna ostra papryka;
  • pięć do ośmiu ząbków czosnku;
  • dwie żarówki;
  • marchewka;
  • 50 ml oleju słonecznikowego;
  • 50 ml octu (9%);
  • 50-60 g cukru;
  • 20-25 g soli;
  • przyprawy.

Gotowanie

  • Wcieramy marchewki, cebulę kroimy w kostkę. Podajemy warzywa.
  • Zmiel pomidory, paprykę słodką i gorzką w maszynce do mięsa, blenderze lub robocie kuchennym.
  • Dopraw makaron przyprawami, solą i zagotuj. Dodaj pokrojone ogórki. Gotujemy około trzech minut. Przedstawiamy passerovkę z marchwi i cebuli.
  • Pokrój ząbki czosnku na plasterki. Wkładamy je do sterylnych słoików. Następnie wlej mieszankę sałat. Dopraw octem.
  • Pojemniki przykrywamy pokrywkami i sterylizujemy w rondelku z wodą przez 20 minut.
  • Zwiń, odwróć do góry nogami, zaizoluj.
  • Wyciągamy na zimno po całkowitym schłodzeniu.
  • Według tego przepisu można ugotować lecho bez sterylizacji. Dodatkowe warzywa nie muszą być smażone. Duszone są przez 30-40 minut. Następnie dodaje się do nich ogórki, a mieszaninę sałatek gotuje się przez kolejne dziesięć minut. Na koniec wlewa się ocet. Gotową przekąskę można rozłożyć w szklanych pojemnikach i zwinąć.

    Sałatka ogórkowa z pastą pomidorową

    z bakłażanem

    Osobliwości. Lecho z ogórkami, papryką i bakłażanem może stać w otwartym słoiku nie dłużej niż cztery do pięciu dni. Podawane tylko schłodzone. Jeśli bakłażan ma gorzki smak, musisz go wyeliminować. Aby to zrobić, posiekane warzywa są solone i pozostawiane na dwie godziny. Następnie dobrze spłucz zimną wodą. Możesz przyspieszyć ten proces, jeśli zostawisz niebieskie pod jarzmem.

    Składniki:

    • 700 g ogórków;
    • 1,4 kg pomidorów;
    • 1,4 kg bakłażana;
    • 600 g papryki;
    • 320 g cebuli;
    • 50-60 g soli;
    • 95-100 g cukru;
    • 200 ml oleju słonecznikowego;
    • 75 ml octu.

    Gotowanie

  • Bakłażana kroimy w kostkę, ogórka w ćwiartki, cebulę w połówki krążków, a paprykę w paski.
  • Wyciśnij sok z pomidorów i gotuj przez pięć minut.
  • Następnie wprowadzamy posiekane warzywa i podpalamy pod zamkniętą pokrywką przez kolejne 20 minut. Ciągle mieszaj, aby się nie przypaliło.
  • Dodaj pozostałe składniki do mieszanki sałat i gotuj przez pięć minut.
  • Wlać do sterylnych pojemników, przekręcić, zaizolować.
  • Czekamy, aż ostygną. Dopiero potem zabieramy go do spiżarni lub piwnicy.
  • W przepisie bakłażan można zastąpić cukinią. W tej wersji przystawka okaże się bardziej soczysta. Ale musisz używać tylko młodych owoców. Przejrzała sałatka będzie twarda i nie zagotuje się prawidłowo.

    gruziński

    Osobliwości. Nie musisz bać się dodawać przypraw i przypraw do lecho. Im bardziej pachnący i pikantny aromat przedmiotu, tym lepiej. Jeśli nie ma chmielu-suneli lub kolendry, jako zamiennik nadaje się posiekany liść laurowy. Musisz gotować z dojrzałych pomidorów. W ten sposób jasna zieleń będzie pięknie łączyć się z czerwonym sokiem pomidorowym. Przystawka będzie wyglądać apetycznie, jeśli krążki ogórka zostaną starannie i równomiernie pokrojone.

    Składniki:

    • 4,5 kg ogórków;
    • 1,8 kg pomidorów;
    • 200 ml oleju słonecznikowego;
    • 60 g soli;
    • 250 g czosnku;
    • 250 ml octu;
    • mieszanka papryki, chmielu-suneli, kolendry.

    Gotowanie

  • Zmiel pomidory w maszynce do mięsa lub na tarce.
  • Ogórki pokroić w cienkie krążki, zmiażdżyć czosnek.
  • Wymieszaj sok pomidorowy, olej roślinny, sól, cukier. Gotować 20 minut.
  • Do mieszanki sałat wlej ocet, dodaj czosnek, przyprawy i ogórki. Gotujemy przez dziesięć minut. Ogórki powinny się rozjaśnić.
  • Kładziemy się na brzegach, zwijamy się, ogrzewamy.
  • Po 24 godzinach zabieramy go na miejsce przechowywania.
  • Lecho ogórkowe w słoiku na stole

    z żelatyną

    Osobliwości. W przeciwieństwie do innych opcji, w tym przygotowaniu ogórki będą chrupiące. Pozostają gęste i nie tracą swoich walorów estetycznych dzięki żelatynowej otoczce. Pamiętaj, aby podawać schłodzone. Preparat należy do kategorii dań, które nazywane są również „do wódki”, czyli podaje się go z napojami alkoholowymi. Danie przygotowywane jest z lekko niedojrzałych pomidorów. Musisz wybrać owoce o gęstej strukturze. Jeśli użyjesz przejrzałych warzyw, to podczas obróbki cieplnej zmiękną i zamienią się w kleik. Nawet „zapinanie” galaretki ich nie uratuje.

    Składniki:

    • 2 kg ogórków;
    • cztery pomidory;
    • 60-75 g żelatyny;
    • 1,6 litra wody;
    • 30-40 g soli;
    • 80-90 g cukru;
    • 12 ząbków czosnku;
    • dwie żarówki;
    • 120 ml octu;
    • liść laurowy, ziele angielskie;
    • zielenie do smaku.

    Gotowanie

  • Pomidory, ogórki pokrojone w duże krążki, a cebula – mała.
  • W słoikach pierwsza warstwa to przyprawy i przyprawy, zioła. Potem przychodzą warzywa. Ostatnia warstwa to krążki cebuli.
  • Żelatynę rozcieńczamy w zimnej przegotowanej wodzie (600 ml) i czekamy, aż pęcznieje przez 40 minut.
  • Resztę wody wymieszać z solą i cukrem. Dodaj przegotowaną solankę do żelatyny, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj ocet na końcu.
  • Zalej mieszankę sałat z marynatą. Sterylizuj w garnku z wodą przez 15-20 minut.
  • Zwijamy się, nie grzejemy.
  • Danie można przygotować z gotowego sosu pomidorowego. Przed podpaleniem rozcieńcza się wodą do konsystencji śmietany. Zaleca się staranny dobór produktów do sklepu. Pasta pomidorowa nie powinna zawierać konserwantów, wzmacniaczy smaku i zapachu oraz innych dodatków chemicznych. Możesz również użyć kupionego w sklepie lub domowej roboty ketchupu, aby zrobić lecho. W pierwszym przypadku należy pamiętać, że sos zawiera już w swoim składzie sól, cukier i inne produkty.

    Inne przepisy na sałatki

    Ogórki w sosie własnym
    Pieczarki
    kiszone Ogórki kiszone na zimę
    Śliwka kiszona
    Jak marynować smalec w domu

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author