Lecho ogórkowe według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Lecho ogórkowe na zimę - pyszne i proste domowe przygotowanie

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • talerz;
  • Maszynka do mielenia mięsa;
  • wagi kuchenne;
  • miska;
  • Kociołek;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • łyżka;
  • słoiki szklane 500 ml (8 szt.);
  • pokrywki do konserw (8 szt.);
  • klucz do zszywania;
  • ciepły ręcznik.

Składniki

Nazwa Ilość
Pomidory 2 kg
ogórki 2,5 kg
Cebula 500 gramów
papryka 900 gramów
Czosnek 2 głowy
warzywo mało 150 ml
Ocet 9% 60 ml
Cukier 180 gramów
Sól 70 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Umyj i drobno posiekaj 2 kg czerwonych pomidorów i 900 g papryki dowolnego koloru. Obierz 2 duże główki czosnku.

    Gotowanie lecho z ogórków

  • Pokrojone pomidory z papryką i czosnkiem przełożyć przez maszynkę do mięsa z drobnym rusztem. Wlej powstałą masę do kociołka.

    Aby przygotować Lecho, przygotuj składniki

  • Dodaj do kociołka 150 g oleju roślinnego, 180 g cukru i 70 g soli i dokładnie wymieszaj. Postaw kociołek na ogniu i zagotuj zmielone warzywa.

    Aby przygotować Lecho, dodaj sól

  • Gdy warzywa się zagotują, umyj i pokrój 2,5 kg świeżych ogórków. Jeśli ogórki są małe, pokrój je w kółka, a jeśli duże, w półpierścienie (grubość około 3 mm).

    Aby przygotować Lecho, pokrój ogórki

  • Obierz 500 g cebuli i pokrój w cienkie półpierścienie.

    Aby przygotować Lecho, posiekaj cebulę

  • Gotuj zmielone pomidory i paprykę po gotowaniu przez kolejne 10 minut, a następnie dodaj posiekaną cebulę i ogórki, dobrze wymieszaj.

    Aby przygotować Lecho, wymieszaj składniki

  • Doprowadź warzywa do wrzenia i gotuj przez kolejne 6 minut. Po ugotowaniu warzyw przez określony czas dodaj do kociołka 60 ml 9% octu i wymieszaj. Gotuj jeszcze przez minutę. Wysterylizuj 8 słoików po 500 ml każdy (lub weź rozmiar słoików, który Ci odpowiada i rozprowadź lecho). Zagotuj 8 pokrywek do konserw.

    Aby przygotować lecho, przygotuj potrawy

  • Napełnij każdy słoik Lecho po brzegi. Przykryj słoiki pokrywkami i zwiń kluczem.

    Aby przygotować lecho, wypełnij naczynia

  • Słoiki postawić w dogodnym miejscu, po przykryciu ręcznikiem lub innym materiałem „zawinąć” i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

    Lecho ogórkowe jest gotowe

  • Jak sterylizować słoiki

    Banki można sterylizować na kilka sposobów:

    • Umyj słoiki, połóż je na blasze do pieczenia i wyślij do zimnego piekarnika. Włącz piekarnik na 110 stopni i pozostaw słoiki na 20 minut. Wyłącz piekarnik i pozwól słoikom ostygnąć przez kilka minut. Następnie delikatnie wyjmij słoiki suchym ręcznikiem.
    • Napełnij słoiki wodą na około 2 cm i umieść je w kuchence mikrofalowej. Włącz kuchenkę mikrofalową z maksymalną mocą, ustaw minutnik na 3-5 minut. Woda w słoikach powinna się zagotować, a ściany pokryć kroplami. Następnie wylej wodę ze słoików i wysusz je na suchym ręczniku szyją w dół.
    • Słoiki włożyć do głębokiego rondla, zalać zimną wodą tak, aby całkowicie je zakryła. Poczekaj, aż woda się zagotuje, a następnie gotuj przez kolejne 15 minut. Ostrożnie wyjmij słoiki, połóż je na suchym ręczniku szyją w dół, aż całkowicie wyschną.

    Przepis

    Zobaczysz, jak grube wyrośnie Twoje Lecho, a także będziesz mógł zobaczyć, jak Lecho wygląda już w zwiniętych słoikach.

    Nauczyłeś się gotować lecho z ogórków. Wykonując proste kroki można uzyskać bardzo smaczny preparat, który można otworzyć o każdej porze roku i cieszyć się smakiem warzyw. Lecho nadaje się do wielu dań, a także może być samodzielną przekąską.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author