Contents
Sprzęt i przybory kuchenne:
- talerz;
- Maszynka do mielenia mięsa;
- wagi kuchenne;
- miska;
- Kociołek;
- deska do krojenia;
- nóż;
- łyżka;
- słoiki szklane 500 ml (8 szt.);
- pokrywki do konserw (8 szt.);
- klucz do zszywania;
- ciepły ręcznik.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Pomidory | 2 kg |
ogórki | 2,5 kg |
Cebula | 500 gramów |
papryka | 900 gramów |
Czosnek | 2 głowy |
warzywo mało | 150 ml |
Ocet 9% | 60 ml |
Cukier | 180 gramów |
Sól | 70 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Jak sterylizować słoiki
Banki można sterylizować na kilka sposobów:
- Umyj słoiki, połóż je na blasze do pieczenia i wyślij do zimnego piekarnika. Włącz piekarnik na 110 stopni i pozostaw słoiki na 20 minut. Wyłącz piekarnik i pozwól słoikom ostygnąć przez kilka minut. Następnie delikatnie wyjmij słoiki suchym ręcznikiem.
- Napełnij słoiki wodą na około 2 cm i umieść je w kuchence mikrofalowej. Włącz kuchenkę mikrofalową z maksymalną mocą, ustaw minutnik na 3-5 minut. Woda w słoikach powinna się zagotować, a ściany pokryć kroplami. Następnie wylej wodę ze słoików i wysusz je na suchym ręczniku szyją w dół.
- Słoiki włożyć do głębokiego rondla, zalać zimną wodą tak, aby całkowicie je zakryła. Poczekaj, aż woda się zagotuje, a następnie gotuj przez kolejne 15 minut. Ostrożnie wyjmij słoiki, połóż je na suchym ręczniku szyją w dół, aż całkowicie wyschną.
Przepis
Zobaczysz, jak grube wyrośnie Twoje Lecho, a także będziesz mógł zobaczyć, jak Lecho wygląda już w zwiniętych słoikach.
Nauczyłeś się gotować lecho z ogórków. Wykonując proste kroki można uzyskać bardzo smaczny preparat, który można otworzyć o każdej porze roku i cieszyć się smakiem warzyw. Lecho nadaje się do wielu dań, a także może być samodzielną przekąską.