Lecho paprykowo-pomidorowe: klasyczny przepis na zimę i opcje ze śliwkami, ryżem i bakłażanem +

Przepis Lecho na zimę: tradycyjna sałatka z puszki otoczona owocami i obfitymi opcjami

Dla Węgrów lecho jest jednym z najbardziej lubianych drugich dań kuchni narodowej. Nie przygotowują go na zimę, ale zjadają na gorąco – zaraz po ugotowaniu. Aby zrobić gęsty sos z dużymi kawałkami warzyw, obfity i bogaty, węgierskie gospodynie i restauratorki dodają do niego składniki mięsne. Najczęściej – domowa kiełbasa wieprzowa, która zamienia lekką przekąskę w pełny obiad.

W naszym kraju lecho przyrządza się na innej zasadzie. W Rosji jest to sałatka z papryką, marchewką i cebulą zachowana na zimę. Dzięki hostessom domowym, sieć World Wide Web jest wypełniona szeroką gamą przepisów na węgierskie jedzenie, dostosowanych do współczesnych rosyjskich realiów. Otwierając puszkę lecho, obrabiany przedmiot można wykorzystać jako sos do dań mięsnych lub rybnych, a także jako dressing do zup barszczowych i pomidorowych.

Jajka kurze ubijane widelcem dodawane są na sam koniec do klasycznego węgierskiego lecho. Węgrzy uważają, że dania nie można jeść bez chrupiącego białego pieczywa. Zanurzają go w sosie i za jednym posiedzeniem potrafią połknąć przynajmniej pół bochenka.

Pełen bank korzyści

Lecho z papryki na zimę jest nie tylko wygodne, ale także „witamina”. Wraz z nadejściem zimowych mrozów zapasy składników odżywczych zmagazynowanych przez organizm od lata zaczynają się wysychać. Papryka jest bogata w witaminę C, która jest niezbędna dla człowieka wczesną wiosną, kiedy świeże warzywa i owoce nie są jeszcze dostępne, a także zimą i późną jesienią, kiedy wysokiej jakości prezenty ogrodowe są prawdziwym luksusem. To jednak nie jedyna zaleta omawianego dania. Tabela opowie o reszcie.

Tabela – Korzyści z głównych składników Lecho dla organizmu

Składnik Pozytywne właściwości
papryka – Normalizuje ciśnienie krwi;
– przyczynia się do zdrowia narządów wzroku;
– zwiększa obronę organizmu
Pomidory – Wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych;
– mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy;
– pełnić funkcję przeciwutleniacza;
– zapewniają elastyczność skórze oraz siłę paznokciom i włosom
Cebula – Zwiększa odporność na stres;
– poprawia potencję;
– stymuluje układ odpornościowy;
– normalizuje krzepliwość krwi

Przekąska z papryki, pomidorów i cebuli jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę A i PP. Zawiera dużo selenu, fosforu, manganu, żelaza i innych składników mineralnych. Zalety potrawy poddanej obróbce cieplnej nie są w pełni zachowane. Ale nawet pozostały zestaw „narzędzi” wystarczy, aby uznać Lecho za naturalny stymulator odporności.

5 zasad kompetentnego spinu

Możesz pójść za przykładem Węgrów i cieszyć się smakiem świeżo przyrządzonego lecho. W takim naczyniu nie ma kwasu octowego – a także możliwości jego długotrwałego przechowywania. Można go gotować w powolnym naczyniu bez oleju – na samej wodzie, maksymalnie zmniejszając kaloryczność przekąski i sprawiając, że jest chuda. Ale na zimę gotowanie lecho bez oleju i octu nie zadziała. Kwas zabija wszelkie bakterie w słoiku wraz z warzywami i zapobiega ich namnażaniu. Dzięki tym właściwościom octu konserwacja jest przechowywana przez długi czas pod blaszanym wieczkiem. Rozważ jeszcze pięć zasad udanego spinu.

  • Słodkie pomidory. Dojrzałe, nawet przejrzałe owoce to sekret słodyczy węgierskiego jedzenia. Pomidory uczestniczące w procesie kulinarnym powinny być jednocześnie mięsiste i soczyste. Niektóre gospodynie domowe biorą czerwone i różowe pomidory w stosunku 1:1.
  • Czerwona papryka. Zielona papryka pojawia się w Lecho niezwykle rzadko. Jeśli zostanie dodany, służy wyłącznie do kontrastu kolorów. Najbardziej odpowiednią opcją jest czerwony „bułgarski”. Powód jest taki sam jak przy wyborze pomidorów – słodycz. Zielona papryka smakuje świeżo, a czerwona papryka jest prawie słodka.
  • Gęstość głównego składnika. Nie rozgotuj papryki. Węgrzy uważają, że warzywo powinno pozostać gęste, co kontrastuje z puree z pomidorów i przezroczystymi kawałkami cebuli.
  • Przyprawy aromatyczne. Niezrównany zapach można uzyskać za pomocą świeżych ziół. Przede wszystkim kolendra, tymianek i bazylia współgrają z pomidorami i papryką. Odpowiednia jest również pietruszka – suszona lub świeża. Nawiasem mówiąc, to właśnie ze względu na jego powszechność jest najczęściej dodawany do konserwacji. Warto wiedzieć, że suszone zioła dodaje się do Lecho razem z warzywami. Ale świeże przyprawy – tylko kilka minut przed gotowością.
  • Eksperymenty. Jeśli chcesz zamknąć lecho papryką na zimę, spędzając minimum czasu, skorzystaj ze sprawdzonych receptur. Ale jeśli chcesz osiągnąć nowy smak, możesz eksperymentować. Słodycz potrawy można regulować miodem. Kwasowość – przy pomocy jabłka. Miąższ z dyni doda sałatce delikatnej konsystencji. A przyjemna ziarnistość to czerwona fasola.
  • Słoiki Papryki w Puszkach

    Lecho paprykowo-pomidorowe: 3 pyszne opcje

    Jedną z najpopularniejszych krajowych wersji węgierskiego lecho jest sałatka na bazie papryki, pomidorów i fasoli. Fasola jest wstępnie nasączana przez noc, aby pęcznieć i osiągać gotowość we wspólnym kotle w tym samym czasie, co papryka i inne warzywa. Przecier pomidorowy często zastępuje się gotowym sokiem pomidorowym, kierując się następującymi zasadami: 3 kg pomidorów to 1 litr soku, 6 kg pomidorów to 2 litry soku i tak dalej.

    Dla konserwatystów: klasyczny

    Osobliwość. Gotowanie lecho w domu na zimę zajmie minimum czasu, ale przyniesie maksymalne rezultaty, jeśli znasz niektóre subtelności tego procesu. Paprykę kroimy wzdłuż. Każde cięcie, jeśli owoc jest za duży, można podzielić na dwie równe części. Pomidory przed wysłaniem do wspólnego kotła lepiej zblanszować. Drobna obróbka cieplna ułatwi usuwanie skórki z owocu. Jeśli tego nie zrobisz, skórka pomidora zwinie się w tubę i będzie wyglądać bardzo nieestetycznie w gotowym naczyniu.

    Zakup testowy:

    • czerwona papryka – 2 kg;
    • pomidory – 1 kg;
    • czosnek – dwie duże głowy;
    • cebula – cztery rośliny okopowe;
    • pietruszka – pęczek;
    • kolendra – pęczek;
    • mielony czarny pieprz – łyżeczka;
    • olej roślinny (rafinowany) – 250 ml;
    • cukier – 125 g;
    • papryka mielona – łyżeczka;
    • ocet 9% – dwie łyżki stołowe na słoik.

    Algorytm gotowania krok po kroku

  • Cebulę obrać, pokroić w półpierścienie średniej grubości i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż będzie przezroczysta i złocista.
  • Pomidory sparzyć i zmielić w blenderze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  • Odcinamy łodygę od papryki, oczyszczamy ją z nasion i kroimy wzdłuż.
  • Smażoną cebulę przekładamy do głębokiej patelni lub rondla z grubym dnem, dodajemy do niej pomidory zamienione w gęsty sok pomidorowy, sól do smaku i mieszając od czasu do czasu gotujemy przez około kwadrans.
  • Po dodaniu posiekanej papryki do wspólnego kotła zamknij patelnię pokrywką, gotuj przez pięć minut. Zdejmij pokrywkę i kontynuuj mieszanie przez kolejne dziesięć minut.
  • Czosnek obrać, drobno posiekać lub przetrzeć przez praskę i dodać na patelnię z warzywami wraz z cukrem.
  • Po 20 minutach wlej do Lecho przyprawy, drobno posiekaną zieleninę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne dziesięć minut. Kilka minut przed gotowością wlej ocet.
  • Układamy w wysterylizowanych słoikach, konserwujemy, odwracamy do góry nogami, zawijamy w koc i zostawiamy do ostygnięcia do rana.
  • Po schłodzeniu odwracamy słoiki i odkładamy do przechowywania w spiżarni lub piwnicy.
  • Można jakościowo wysterylizować szklany pojemnik do konserwacji w ciągu pięciu minut w piekarniku nagrzanym do 180 ° C lub w łaźni wodnej przez ¼ godziny. Pokrywki również wymagają obowiązkowej sterylizacji. Można je gotować przez minutę we wrzącej wodzie.

    Lecho pieprzowe na patelni

    Dla smakoszy: ze śliwkami

    Osobliwość. Jeśli chcesz zupełnie nowego smaku, spróbuj zrobić lecho na zimę ze śliwkami. Rodzaj owocu nie ma znaczenia. Mogą to być owoce zielone, różowe lub ciemnoniebieskie, często używane do produkcji suszonych śliwek. Naczynie powinno być grube. Aby to zrobić, po usmażeniu cebuli dodaj do niej kilka łyżek mąki, dobrze wymieszaj i smaż przez kolejną minutę. Następnie do wspólnego bojlera włożyć cebulę ze składnikiem mącznym, uzyskując w ten sposób pożądany poziom lepkości.

    Zakup testowy:

    • papryka – 2 kg;
    • cebula – cztery sztuki;
    • czosnek – głowa;
    • chili – jeden;
    • śliwki – 15 owoców;
    • rafinowany olej roślinny – 0,1 l;
    • ocet 9% – 25 ml;
    • sól kuchenna – trzy łyżki;
    • cukier granulowany – dwie łyżki stołowe;
    • woda pitna – 1/5 szklanki.

    Algorytm gotowania krok po kroku

  • Śliwki są obierane i wysyłane do blendera. Wrzucamy tam również obrane ząbki czosnku i ostrą paprykę, z której wyjmuje się wszystkie nasiona. Zmiel mieszankę owoców i warzyw do stanu puree.
  • Dodaj olej roślinny, cukier granulowany i sól kuchenną do puree czosnkowo-śliwkowego, wlej mieszaninę do rondla i zagotuj.
  • We wrzącej mieszance wysyłamy pokrojoną w plasterki cebulę i paprykę, posiekaną wzdłużnie na duże kawałki.
  • Dodaj wodę i mieszając od czasu do czasu gotuj sałatkę przez 1/3 godziny.
  • Przed zdjęciem z ognia wlej ocet do sałatki i zapakuj do wysterylizowanych słoików. Po zwinięciu klucza do konserw.
  • Aby uzyskać pikantne lecho, gorzkiej papryki nie trzeba posiewać. Ale bądź przygotowany na to, że małe białe składniki chili zamienią Cię w ziejącego ogniem smoka.

    Dla eksperymentatorów: z bakłażanem i ryżem

    Osobliwość. Bardzo popularne w naszym kraju jest Lecho z pastą pomidorową na zimę, wśród których składników znajduje się bakłażan i okrągły ryż. W rezultacie możesz dostać nie tylko sałatkę lub przystawkę, ale grubą, satysfakcjonującą przystawkę. Czasami przepis uzupełnia się cukinią, biorąc je proporcjonalnie do niebieskich 1: 1. Niektóre gospodynie domowe używają ketchupu zamiast koncentratu pomidorowego, ale profesjonalni kucharze nie akceptują tego zastąpienia. Jedyną jakościową alternatywą dla pasty pomidorowej jest naturalny sok pomidorowy.

    Zakup testowy:

    • papryka słodka – 1 kg;
    • pasta pomidorowa – cztery łyżki;
    • marchewka – 500 g;
    • bakłażan – dwa małe;
    • ryż okrągły (nie gotowany na parze) – szklanka;
    • cebula – 1 kg;
    • cukier granulowany – sześć łyżek;
    • sól – sześć łyżeczek;
    • rafinowany olej roślinny – szklanka;
    • ocet – dwie łyżki stołowe na każdy słoik.

    Algorytm gotowania krok po kroku

  • Bakłażany i marchewki są obierane. Zmiel marchewki na grubej tarce, niebieskie pokrój w kostkę.
  • Paprykę oczyszczamy z nasion i łodygi i kroimy na duże kawałki. Wymieszaj główny składnik z bakłażanem i marchewką.
  • Wymieszać koncentrat pomidorowy z czterema szklankami wody pitnej i polać warzywami. Stawiamy patelnię na ogniu i gotujemy zawartość przez ¼ godziny.
  • W międzyczasie ugotuj ryż w dużej ilości wody do połowy ugotowanego, odsącz do durszlaka i pozostaw nadmiar wilgoci.
  • Do garnka z warzywami wrzuć ryż i gotuj jeszcze przez ¼ godziny.
  • Dopraw cukrem i solą, w razie potrzeby dodaj ulubione przyprawy.
  • Na minutę przed gotowaniem dodaj ocet lub wlej kwas do słoików po zapakowaniu gorącej sałatki.
  • Ze względu na to, że sałatka jest zapakowana w gotowe słoiki, konserwacja odbywa się bez sterylizacji. Rola głównego składnika może pełnić nie tylko świeża, ale również mrożona papryka, od jesieni magazynowana przez gospodynię.

    Aby smak Lecho był wyjątkowy, każdy z przedstawionych przepisów można uzupełnić korzeniami selera posiekanymi na drobnej tarce. Na lekki akcent wystarczy 100 g produktu. Niektórzy dodają słodko-kwaśne jabłko, wcześniej obrane.

    Kolejną sztuczką, dzięki której możesz ulepszyć przepis na lecho na zimę, jest skrobia. To naturalny zagęszczacz, który miesza się z kilkoma łyżkami soku pomidorowego, a następnie wlewa do wspólnego kociołka. Danie okazuje się lepkie i satysfakcjonujące – podobne do gęstej zupy pomidorowej lub sosu.

    Lecho warzywne w słoiku

    Paprykę trochę podsmażam, pomidory gotuję na 30 minut, aż zgęstnieją. Wrzucam sól, cukier i pieprz, jest już miękki, doprowadzam do wrzenia, gotuję 5 minut i zwijam. Nie dodaję oleju, bo do papryki też nie dodaję smażonego octu, pomidory mają swój kwas.

    Nadzieja, https://tutknow.ru/cookery/preserving/980-lecho-iz-bolgarskogo-perca.html

    Możesz też zrobić zapiekankę ziemniaczaną z lecho: połóż słoik lecho z fasolą (lub cukinią, albo ryżem) na puree ziemniaczanym z jajkiem i masłem, zalej wszystko startym serem i upiecz w piekarniku! A jeśli jest jeszcze warstwa mięsa do wpuszczenia !!

    Lana_nov, http://forum.say7.info/topic8242.html

    Inne przepisy na sałatki

    Nezhinsky
    Sałatka Ogórkowa Sałatka Z Ogórka Liż palce
    Sałatki Ogórkowe na zimę
    Ogórki Kiszone na zimę
    Sałatka Królewska Zima

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author