Lecho pomidorowe krok po kroku 🌶 przepis ze zdjęciem

Wspaniałe lecho pomidorowo-paprykowe - proszą o suplementy 🌶

Sprzęt i przybory kuchenne: rondel, płyta grzewcza, waga kuchenna, miarka, półlitrowe słoiki, pokrywki do zszywania, klucz do zszywania, ręczniki, drewniana szpatułka, nóż, deska do krojenia.

Składniki

Produkt Ilość
papryka 2,5 kg
Pomidory 2 kg
Sól 30 gramów
Cebula 500 gramów
Cukier granulowany 200 gramów
Czosnek 3 goździki
Ocet 9% 45 gramów
ziarnka pieprzu 2 gramy
Olej roślinny 150-200g

Gotowanie krok po kroku

  • Myjemy, oczyszczamy z rdzenia i kroimy na średnie kawałki 2,5 kg słodkiej papryki. Nie zapomnij wypłukać wnętrza warzyw, aby pozbyć się wszystkich nasion.

    Gotowanie Lecho Pomidorowego

  • Dokładnie myję dwa kilogramy świeżych pomidorów i wykonuję na każdym warzywie nacięcie w kształcie krzyża. Wszystkie pomidory zalać wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę.

    Aby przygotować Lecho, przygotuj pomidory

  • Przerywamy wszystkie pomidory w blenderze.

    Aby przygotować lecho, zmiel składniki w blenderze

  • Otrzymany sok wlać do rondla, włożyć do kuchenki i zagotować. Gdy sok się zagotuje, usuń piankę i gotuj przez kolejne 20 minut.

    Aby przygotować Lecho, przetrawić składniki

  • Dodaj 30 gramów soli, 200 gramów cukru pudru i 150-200 gramów oleju roślinnego. Im więcej oleju, tym grubsze będzie gotowe danie. Dlatego ilość tego składnika można kontrolować według własnego uznania.

    Aby przygotować Lecho, dodaj olej

  • Wymieszaj sok pomidorowy, poczekaj, aż się zagotuje i wrzuć posiekaną paprykę na patelnię. Dodaj dwa gramy ziaren pieprzu na patelnię.

    Aby przygotować Lecho, wymieszaj składniki

  • Myjemy, myjemy i kroimy na półpierścienie 500 gramów cebuli. Cebulę włożyć do garnka z resztą składników. Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj przez kolejne 15 minut na małym ogniu.

    Aby przygotować lecho, dodaj cebulę

  • Obierz trzy ząbki czosnku i drobno posiekaj. Po 15 minutach dodaj do Lecho posiekany czosnek i 45 gram 9% octu.

    Aby przygotować lecho, dodaj czosnek

  • Dokładnie umyj i wysterylizuj półlitrowe słoiki. Pamiętaj, aby zagotować pokrywki do zszywania. Gdy Lecho będzie gotowe, przelej je do wysterylizowanych słoików, przykryj pokrywkami i zwiń specjalnym kluczem.

    Aby przygotować lecho, przygotuj potrawy

  • Wszystkie słoiki odwracamy do góry nogami, zawijamy w ręczniki i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

    przykryj pomidorowe lecho ręcznikiem

  • Lecho przechowujemy w lodówce lub w temperaturze pokojowej.

    Lecho pomidorowe jest gotowe

  • Przepis

    Ten, który znajdziesz poniżej, pokazuje, jak prawidłowo, a co najważniejsze, pysznie ugotować i zawinąć w słoiki lecho pomidorowe. To danie z pewnością ucieszy Twoją rodzinę, przyjaciół i gości. Lecho zawsze może ozdobić każdą ucztę. I poświęcisz bardzo mało czasu na jej przygotowanie.

    Lecho to bardzo popularne danie, które prawie każda gospodyni zamyka na zimę. Jego piękno polega na tym, że przyrządza się go dość łatwo, nie wymaga wielu składników i czasu. Dlatego chyba każdy uwielbia pyszne lecho z papryki i pomidorów. Najważniejsze w tym daniu jest wybór odpowiednich warzyw. Powinny być mięsiste i wyjątkowo świeże.

    Proponowany w tym artykule przepis łączy w sobie wszystkie niezbędne kroki, aby stworzyć doskonałe przygotowanie do zimy, które spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zaopatrujesz się na zimę? Przygotowujesz Lecho? Czy dodajesz przyprawy lub dodatkowe składniki?

    A może masz nawet swój własny, autorski przepis? Koniecznie napiszcie o tym w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author