Lecho z bakłażana: przepisy na zimę z pomidorami, marchewką, cebulą, słodką papryką, pieczarkami, chili, bez octu

Lecho z bakłażana na zimę: bogactwo opcji witaminowych przekąsek

Preparat to warzywa duszone w sosie pomidorowym. Nie zaleca się zbyt drobnego krojenia składników, w przeciwnym razie podczas gotowania zagotują się i zamienią w jednolitą masę. W lecho powinny natrafić się elastyczne kawałki. W zależności od przepisu Lecho może być ostre, pikantne, słodkie.

Korzyści i kalorie

W składzie preparatu znajdują się świeże warzywa i olej. Pomimo tego, że część dobroczynnych właściwości traci się pod wpływem temperatury, wiele owoców zachowuje witaminy aż do zimy. Niektóre substancje po obróbce cieplnej są skuteczniej wchłaniane przez organizm. Witaminy A, K, E, D, grupa B wytrzymują wysokie temperatury, a zawartość likopenu wzrasta po podgrzaniu. Pozytywny wpływ warzyw na organizm człowieka wskazano w tabeli.

Tabela – Przydatne właściwości składników

Składnik Korzyść
Bakłażan – Obniża „zły” cholesterol;
– przywraca równowagę wodno-solną;
– stymuluje nerki i wątrobę;
– zapobiega miażdżycy;
– normalizuje krążenie krwi
papryka – Wspomaga trawienie;
– uelastycznia ściany naczyń;
– zapobiega powstawaniu nowotworów złośliwych;
– poprawia nastrój;
– daje radość;
– optymalizuje krążenie krwi
Pomidor – Zmniejsza możliwość chorób onkologicznych;
– poprawia nastrój, dodaje energii;
– zapobiega rozwojowi osteoporozy;
– uelastycznia skórę;
– wspomaga regenerację tkanek;
– wspomaga odporność;
– wspomaga trawienie;
– tłumi uczucie głodu
Marchewka – Obniża poziom cholesterolu;
– wspomaga wzrok;
– zmniejsza ryzyko udaru mózgu;
– stymuluje aktywność mózgu;
– obniża ciśnienie krwi;
– optymalizuje pracę jelit;
– zapobiega nowotworom;
— wygładza skórę, zapobiega powstawaniu zmarszczek;
– wspomaga regenerację tkanek
Żarówka – Pobudza układ odpornościowy;
– wspomaga proces trawienia;
– przywraca sen;
– jest łagodnym lekiem moczopędnym
Czosnek – Pobudza układ odpornościowy;
– obniża poziom cholesterolu we krwi;
– optymalizuje ciśnienie krwi;
– wspomaga aktywność umysłową
Olej roślinny – Wspomaga regenerację;
– wzmacnia układ odpornościowy;
– obniża poziom cholesterolu;
– stymuluje układ nerwowy

Świeże warzywa są niskokaloryczne, ale olej roślinny zwiększa ich ilość. Nie przeszkadza to jednak, by Lecho pozostało daniem dietetycznym. W zależności od przepisu zawartość kalorii wynosi 60-78 kalorii na 100 g.

Przepisy na lecho z bakłażana na zimę

Przepisy na gotowanie Lecho z bakłażana na zimę zaskoczą Cię różnorodnością. „Niebieskie”, jak gąbka, pochłaniają zapachy i smaki. Im ostrzejszy i ostrzejszy sos, tym bardziej soczyste będą kawałki bakłażana.

Nadzienie przygotowywane jest najczęściej z pomidorów, które zawierają kwas. Prawie każdy przepis zawiera roztwór octu. Obecność kwasów nadaje przekąsce charakterystyczny smak, a także zapobiega powstawaniu pleśni i fermentacji. Dzięki temu obrabiany przedmiot nie wymaga sterylizacji. Jednak naczynia i warzywa muszą być czyste.

Klasyczny

Opis. Zazwyczaj lecho przyrządza się z bakłażanem, pomidorami i papryką. Chili dodaje się do woli, możesz ograniczyć się tylko do ząbków czosnku. Używane są wszelkie warzywa – pęczek kolendry, bazylii, pietruszki lub kopru.

Co przygotować:

  • bakłażan – 2 kg;
  • pomidory – 2 kg;
  • papryka słodka – 500 g;
  • głowa czosnku – trzy sztuki;
  • chili – dwa strąki;
  • olej roślinny – 250 ml;
  • cukier – 100 g;
  • sól – 30 g;
  • esencja octu – łyżeczka;
  • pęczek zieleniny.

Jak zrobić

  • Zmiel pomidory w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera.
  • Dodaj olej, esencję, sól, dosłodź.
  • Poczekaj, aż się zagotuje i gotuj przez dwie minuty.
  • Paprykę słodką i ostrą pokroić w kostkę, dodać do kleiku pomidorowego.
  • Posiekaj niebieskie, dodaj do naparu.
  • Drobno posiekaj lub włóż ząbki czosnku pod prasę, dodaj je do naczynia.
  • Mieszaj, poczekaj na zagotowanie.
  • Gotować 20 minut.
  • Posiekaj i dodaj zielenie.
  • Gotuj przez kilka minut, mieszając.
  • Wlej mieszaninę do sterylnych pojemników i zwiń.
  • Jeśli „niebieskie” są gorzkie, zaleca się moczenie posiekanego warzywa w osolonej wodzie na 20-30 minut. Po spuszczeniu płynu i umyciu batoników. W takim przypadku sól jest umieszczana mniej niż wskazano w przepisie.

    Bankady w pomidorach w litrowym słoiku

    z marchewką

    Opis. Cebula i marchewka pomogą sprawić, że bakłażanowe Lecho będzie pachnące i piękne. Pomidory można blanszować i przewijać przez maszynkę do mięsa lub ucierać, aby skóra pozostała w dłoniach. Lecho gotuje się około godziny.

    Co przygotować:

    • bakłażan – 2 kg;
    • pomidory – 1 kg;
    • papryka – 500 g;
    • marchewki – 500 g;
    • cebula – 500 g;
    • ząbki czosnku – pięć sztuk;
    • olej roślinny – 250 ml;
    • cukier – 100 g;
    • sól – 60 g;
    • 9% roztwór octu – 75 ml.

    Jak zrobić

  • Pokrój „niebieski” na kawałki i włóż do wrzącej wody na pięć minut.
  • Odcedź w durszlaku, odstaw do ostygnięcia.
  • Pokrój pomidory do miski.
  • Usuń nasiona z papryki, pokrój w paski.
  • Cebulę pokroić w półpierścienie.
  • Wlej olej do głębokiego rondla lub rusztu i podgrzej.
  • Dodaj krążki cebuli i smaż, aż będą przezroczyste.
  • Marchewki zetrzyj grubo, wlej na patelnię.
  • Gotuj przez dziesięć minut.
  • Dodaj pieprz, miazgę pomidorową, wymieszaj.
  • Dodaj schłodzone kawałki bakłażana i gotuj przez 20 minut.
  • Sól, osłodź, wlej roztwór octu.
  • Gotuj, mieszając, 15 minut.
  • Zmiażdżyć ząbki czosnku i dodać do naczynia.
  • Mieszaj i gotuj przez pięć minut.
  • Wyłączyć palnik, rozłożyć gorące lecho w sterylnym pojemniku, uszczelnić.
  • Z pastą pomidorową

    Opis. W przypadku braku pomidorów można ugotować lecho z bakłażanem i pastą pomidorową. Wybierz naturalny produkt oznaczony „GOST”.

    Co przygotować:

    • bakłażan – 1 kg;
    • papryka słodka – 1 kg;
    • cebula – 500 g;
    • pasta pomidorowa – 500 g;
    • ciepła woda – 500 ml;
    • sól – 30 g;
    • cukier – 80 g;
    • 9% roztwór octu – 40 ml.

    Jak zrobić

  • Pokrój bakłażana na kawałki.
  • Pokrój cebulę na półpierścienie.
  • Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą, wlać na patelnię.
  • Sól, dodaj cukier, poczekaj na zagotowanie.
  • Wlać półpierścienie cebuli, wymieszać i gotować przez pięć minut.
  • Dodaj paluszki z bakłażana i duś przez dziesięć minut.
  • Usuń nasiona z papryki, pokrój w plasterki.
  • Dodaj do naparu i gotuj przez pół godziny.
  • Wlej roztwór octu, gotuj przez pięć minut.
  • Zdejmij z palnika i wlej Lecho do sterylnych pojemników, zamknij.
  • „Prawdziwy dżem”

    Opis. Lecho z bakłażana „Będziesz lizać palce” przygotowywane jest z papryką, sokiem pomidorowym i chili. Zaleca się stosowanie świeżo wyciśniętego soku. Jeśli nie ma sokowirówki, pomidory można zetrzeć i przecisnąć przez gazę. Łatwo też zrobić sok z koncentratu pomidorowego. Płonący strąk można zastąpić przyprawą mieloną.

    Co przygotować:

    • bakłażan – 1 kg;
    • papryka – 1 kg;
    • głowa czosnku – dwie sztuki;
    • sok pomidorowy – 1 l;
    • strąk chili;
    • sól – 30 g;
    • cukier – 50 g;
    • 9% roztwór octowy – 30 ml;
    • olej roślinny;
    • Kminek;
    • pieprz mielony.

    Jak zrobić

  • Odetnij fioletową skórkę i pokrój miąższ bakłażana w kostkę.
  • Smażyć na oleju na złoty kolor.
  • Umieść w głębokim rondlu.
  • Usuń nasiona z papryki, pokrój w kostkę.
  • Smażyć przez pięć do siedmiu minut na oleju.
  • Zmiażdż ząbki czosnku i dodaj do papryki.
  • Gotuj przez kolejne pięć do siedmiu minut.
  • Pieczone kawałki papryki włożyć do miski.
  • Zagotuj sok, sól, dodaj cukier, przyprawy.
  • Wlej solankę pomidorową i gotuj przez 15 minut.
  • Dwie minuty przed końcem gotowania wlej roztwór octu.
  • Lecho włożyć do sterylnych pojemników, zwinąć.
  • Gotowe Lecho rozsmarowujemy tylko w suchych słoikach. Pozostałe krople nawet destylowanej wody mogą wywołać fermentację.

    Lecho z bakłażana i fasoli

    z fasolą

    Opis. Niezwykłe obfite lecho, które można podawać jako dodatek lub sałatkę do dań mięsnych, makaronów, zapiekanek. Fasolę przed gotowaniem namoczyć przez noc, a rano ugotować. Z tej liczby składników uzyskuje się około pięciu litrów Lecho.

    Co przygotować:

    • bakłażan – 2 kg;
    • pomidor – 1,5 kg;
    • gotowana biała fasola – 500 g;
    • marchewki – 500 g;
    • papryka słodka – 500 g;
    • głowa czosnku – 200 g;
    • olej roślinny – 350 ml;
    • sól – 60 g;
    • cukier – 100 g;
    • 9% roztwór octu – 100 ml.

    Jak zrobić

  • Zmiel pomidory i ząbki czosnku na owsiankę.
  • Marchew grubo zetrzyj na tarce.
  • Pokrój bakłażana i paprykę.
  • Zagotować koncentrat pomidorowy.
  • Gotującą mieszankę posolić, posłodzić, doprawić octem i olejem.
  • Mieszaj i poczekaj, aż się zagotuje.
  • Dodaj warzywa i gotuj przez pół godziny.
  • Dodaj schłodzoną fasolę, gotuj przez 20 minut.
  • Włóż do sterylnego pojemnika, zwiń.
  • Z pieczarkami i jabłkiem

    Opis. Okazuje się pachnącą, satysfakcjonującą, smaczną przekąską. Lecho mile zaskoczy gości przy świątecznym stole. Jeśli przejdziesz wszystkie składniki przez maszynkę do mięsa, otrzymasz grzybową adżikę.

    Co przygotować:

    • bakłażan – 2,5 kg;
    • pomidor – 2,5 kg;
    • pieczarki – 1,5 kg;
    • jabłko – 1 kg;
    • papryka słodka – 1 kg;
    • marchewki – 500 g;
    • ząbki czosnku – 150 g;
    • chili – dwa strąki;
    • olej roślinny – 200 ml;
    • sól – 90 g;
    • cukier – 250 g;
    • 9% roztwór octu – 100 ml.

    Jak zrobić

  • Usuń nasiona z jabłek i papryki.
  • Zmiel marchewki, plasterki papryki, pomidory, jabłka za pomocą urządzenia kuchennego.
  • Sól, osłodź, wlej olej.
  • Gotować przez 1,5 godziny, pamiętając o od czasu do czasu mieszaniu.
  • Pokrój na kilka kawałków i ugotuj świeże grzyby.
  • Pokrój bakłażana na małe kawałki.
  • Dodaj pieczarki i „niebieski” do naparu.
  • Gotuj pięć do siedmiu minut.
  • Posiekaj ząbki czosnku i chilli.
  • Dodaj, wymieszaj i gotuj przez dziesięć minut.
  • Podziel mieszankę warzywną do sterylnych pojemników i zamieszaj.
  • Z cukinią

    Opis. Pikantne Lecho o pikantnym aromacie. Podczas utrwalania neutralne kawałki cukinii wchłoną nadzienie i nabiorą bogatego smaku.

    Co przygotować:

    • bakłażan – 1 kg;
    • pomidory – 2 kg;
    • cukinia – 1 kg;
    • papryka – 1 kg;
    • marchewki – 1 kg;
    • główki czosnku – dwie sztuki;
    • olej roślinny – 300 ml;
    • 6% roztwór octowy – 100 ml;
    • cukier – 300 g;
    • sól – 100 g;
    • ziele angielskie – cztery groch;
    • pieprz czarny – cztery groszki;
    • wawrzyn – dwa liście;
    • mielona kolendra – łyżeczka;
    • pęczek zieleniny.

    Jak zrobić

  • Ostrożnie zetrzyj obrane marchewki.
  • Opłucz, obierz resztę warzyw i pokrój w paski (oprócz pomidorów).
  • Umieść kawałki warzyw w misce.
  • Zmiel pomidory na puree.
  • Zmiażdżyć czosnek, dodać do masy pomidorowej.
  • Posolić, posłodzić, dodać przyprawy, odcedzić 6% roztwór, dokładnie wymieszać.
  • Wylej mieszankę na warzywa.
  • Gotuj przez pół godziny, mieszając.
  • Umieść mieszaninę w sterylnym pojemniku, zamknij.
  • Z cebulą

    Opis. Lecho z bakłażana i papryki można uzupełnić cebulą i mieloną papryką.

    Co przygotować:

    • bakłażan – 1 kg;
    • pomidor – 500 g;
    • papryka – 500 g;
    • ząbki czosnku – pięć sztuk;
    • cebula – dwie sztuki;
    • olej roślinny – 60 ml;
    • 5% roztwór octowy – 30 ml;
    • cukier – 50 g;
    • sól – 10 g;
    • mielona papryka – łyżeczka.

    Jak zrobić

  • Pokrój szypułki pomidora, przełóż miąższ przez maszynkę do mięsa.
  • Pokrój bakłażana i paprykę.
  • Pokrój cebulę na półpierścienie.
  • Rozgrzej olej w kociołku.
  • Dodaj krążki cebuli i smaż, aż będą przezroczyste.
  • Wlać miąższ pomidorowy, poczekać do zagotowania.
  • Włożyć pieprz, sól, posłodzić, dodać paprykę.
  • Poczekaj na zagotowanie i dodaj plastry bakłażana.
  • Zmiażdżyć ząbki czosnku, dodać do naparu.
  • Po ugotowaniu gotuj mieszaninę przez pół godziny.
  • Około pięć minut przed gotowością dodaj roztwór octu.
  • Wyjąć z palnika i ułożyć w sterylnych pojemnikach, przekręcić.
  • Aby zachować większość witamin w preparacie, gotuj warzywa na małym ogniu z zamkniętą pokrywką. Nie czekaj na wystygnięcie i rozłóż Lecho zaraz po ugotowaniu.

    Z miodem i chili

    Opis. Niezwykły przepis na palenie lecho. Bakłażany nie są siekane w kostkę, ale krojone w kółka. Danie przygotowywane jest bez cukru. Miód doda słodyczy i aromatu. Gotowanie przedmiotu nie jest konieczne, dlatego zaleca się sterylizację napełnionych pojemników.

    Co przygotować:

    • małe bakłażany – 1,5 kg;
    • papryka słodka – 500 g;
    • głowa czosnku – dwie sztuki;
    • miód – 100 g;
    • ostra papryka – strąk;
    • olej roślinny – 100 ml;
    • 9% roztwór octowy – 125 ml;
    • sól – 10 g.

    Jak zrobić

  • Pokrój czysty suchy bakłażan w plastry o grubości 0,5 cm.
  • Posmaruj blachę do pieczenia olejem, ułóż kółka i pokryj je na wierzchu.
  • Pieczemy w 200°C przez około 20 minut.
  • Połóż na talerzu i pozostaw do ostygnięcia.
  • Pokrój paprykę i ostrą paprykę w plasterki.
  • Przełóż plastry wraz z ząbkami czosnku przez maszynkę do mięsa.
  • Dodaj roztwór miodu i octu, sól, wymieszaj.
  • Ułóż warstwę kółek na dnie sterylnego słoika, „przykryj” masą paprykową na wierzchu.
  • Naprzemiennie okrążaj i opatruj, aż pojemnik zostanie całkowicie wypełniony.
  • Przykryj pokrywkami i wysterylizuj.
  • Zwiń, odwróć i pozostaw do ostygnięcia.
  • bakłażan w puszkach

    bez octu

    Opis. Aby zredukować kwas w półfabrykatach, możesz ugotować lecho z bakłażana na zimę bez octu. Ze względu na brak w składzie głównego konserwantu zaleca się sterylizację pojemników i pokrywek przed zwinięciem przedmiotu.

    Co przygotować:

    • bakłażan – 1,5 kg;
    • papryka słodka – 1,5 kg;
    • pomidory – 3 kg;
    • sól – 60 g;
    • cukier – 100 g;
    • olej roślinny – 100 ml.

    Jak zrobić

  • Pokrój łodygi pomidora i bakłażana, oczyść nasiona z papryki.
  • Pomidory pokroić w plasterki, posiekać na miazgę.
  • Zagotować.
  • Gotować pół godziny, posolić, posłodzić, wlać olej.
  • Mieszaj, gotuj przez kolejne pół godziny.
  • Pozostałe warzywa pokroić w kostkę, włożyć do rondla.
  • Po ugotowaniu gotuj przez pół godziny.
  • Wlać do pojemników, wysterylizować, zapieczętować.
  • Przy dużej ilości pomidorów lecho nabiera kwaśnego smaku, więc nie można dodać roztworu octu. Aby przekąska była słodsza, możesz zwiększyć ilość cukru lub zmniejszyć ilość czerwonych owoców.

    Lecho z bakłażana na zimę to prawdziwe lato w słoiku. Ważne jest, aby używać tylko czystych warzyw bez wad. W celu dokładnego oczyszczenia namocz umyte owoce w zimnej wodzie na kilka minut. Ostrożnie wysterylizuj słoiki, używaj tylko czystego sprzętu. Przechowuj puste miejsca w ciemnym, chłodnym miejscu. Nie należy spożywać zawartości słoików z opuchniętymi pokrywkami.

    Inne przepisy na sałatki

    Marynata do ogórków
    Kalafior kiszony
    Sałatka z kalafiora na zimę
    Kapusta kiszona na zimę
    Kapusta koreańska

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author