
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, waga kuchenna, blender zanurzeniowy, klucz do zamykania, miarka, 4 słoiki do konserw 0,5 l, 4 pokrywki słoików, tarka, rondel, sitko metalowe, głęboka patelnia, deska do krojenia, nóż, łopatka kuchenna, łyżka stołowa .
Składniki
słodka papryka | 1 kg |
pomidor | 1 kg |
cebula | 400 gramów |
marchewka | 400 gramów |
cukier | 100 gramów |
olej roślinny | 100 ml |
ocet 9% | 2 łyżki stołowe. l. |
Sól | 1 ul. l. |
Liść laurowy | 2 szt. |
groszek ziele angielskie | 5 sztuk. |
Gotowanie krok po kroku
Sterylizuj słoiki do konserw. Jednym z najprostszych sposobów jest sterylizacja parowa. Postaw garnek z wodą na kuchence i umieść na nim metalowe sitko. Dokładnie umyte słoiki połóż do góry nogami na sicie – woda zagotuje się i będzie parować nad pojemnikiem. Sterylizacja słoików zajmuje około 15 minut. Następnie bez obracania połóż słoiki na czystym ręczniku kuchennym. Pokrywki można po prostu ugotować w wodzie.
Przygotuj warzywa na lecho. Opłucz 1 kg pomidora pod bieżącą wodą. Następnie za pomocą noża przeciąć pomidory na pół i usunąć miejsca, w których była przyczepiona szypułka. Pokrój pomidory na małe ósemki i włóż do rondla, w którym zostanie przygotowana sałatka. Za pomocą blendera zanurzeniowego posiekaj pomidory w rondlu. 
Postaw rondel na kuchence. Do pokrojonych pomidorów dodaj 100 g cukru, 1 łyżkę. l. sól, 5 szt. groszek ziele angielskie i 2 liście laurowe, a następnie wszystko wymieszać szpatułką. Zagotuj przecier pomidorowy, a następnie gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. 
W międzyczasie obierz z łuski 400 g cebuli i dobrze spłucz. Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę. 
Obierz również 400 g marchewki i zetrzyj na grubej tarce. 
Dokładnie opłucz 1 kg papryki, pokrój warzywa na pół i usuń rdzeń z nasionami. Paprykę pokroić w dużą kostkę. 
Wlej 100 ml oleju roślinnego na głęboką patelnię i podgrzej na kuchence. Następnie wrzuć posiekaną cebulę na patelnię i podsmaż na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta, mieszając łopatką. Gdy cebula będzie do połowy ugotowana, dodaj do niej startą marchewkę i smaż wszystko razem, aż będzie całkowicie ugotowana, od czasu do czasu mieszając. 
Z przecieru pomidorowego wyjmujemy liść laurowy – zdążył już wyzbyć się aromatu. Cebulę z marchewką włożyć do rondla. Następnie dodaj posiekaną paprykę i wszystko dobrze wymieszaj szpatułką. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj mieszankę warzywną. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj warzywa na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. 
Wlać do rondla 2 łyżki. l. ocet i wymieszać. Gotuj warzywa jeszcze przez kilka minut. Następnie za pomocą łyżki rozprowadź gotujące się lecho do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami. Możesz użyć nakrętek, jeśli słoiki pasują, lub nakrętek blaszanych, które należy przykręcić kluczem do szwów. Połóż zamknięte słoiki do góry nogami na stole i przykryj kocem. W tym stanie pozostawić konserwację do całkowitego ostygnięcia. 
Przepis
Jak przygotować wszystkie warzywa i zrobić bogate lecho na zimę, można szczegółowo przyjrzeć się.
Soczysta i pachnąca warzywna przystawka będzie dobrym dodatkiem do dań mięsnych lub posłuży jako dressing do barszczu. Ta kombinacja warzyw przyniesie zimą odrobinę lata i zachwyci smakiem o każdej porze roku. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na warzywną konfiturę, na pewno Ci się spodoba. W komentarzach powiedz nam, jak wolisz gotować lecho, jak kroisz warzywa?