Lecho z cebulką przepis krok po kroku ze zdjęciem

Lecho z cebulą z pomidorów, papryki, marchwi i cebuli

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, waga kuchenna, blender zanurzeniowy, klucz do zamykania, miarka, 4 słoiki do konserw 0,5 l, 4 pokrywki słoików, tarka, rondel, sitko metalowe, głęboka patelnia, deska do krojenia, nóż, łopatka kuchenna, łyżka stołowa .

Składniki

słodka papryka 1 kg
pomidor 1 kg
cebula 400 gramów
marchewka 400 gramów
cukier 100 gramów
olej roślinny 100 ml
ocet 9% 2 łyżki stołowe. l.
Sól 1 ul. l.
Liść laurowy 2 szt.
groszek ziele angielskie 5 sztuk.

Gotowanie krok po kroku

Sterylizuj słoiki do konserw. Jednym z najprostszych sposobów jest sterylizacja parowa. Postaw garnek z wodą na kuchence i umieść na nim metalowe sitko. Dokładnie umyte słoiki połóż do góry nogami na sicie – woda zagotuje się i będzie parować nad pojemnikiem. Sterylizacja słoików zajmuje około 15 minut. Następnie bez obracania połóż słoiki na czystym ręczniku kuchennym. Pokrywki można po prostu ugotować w wodzie.

  • Przygotuj warzywa na lecho. Opłucz 1 kg pomidora pod bieżącą wodą. Następnie za pomocą noża przeciąć pomidory na pół i usunąć miejsca, w których była przyczepiona szypułka. Pokrój pomidory na małe ósemki i włóż do rondla, w którym zostanie przygotowana sałatka. Za pomocą blendera zanurzeniowego posiekaj pomidory w rondlu.

    Gotowanie Lecho z Cebulą

  • Postaw rondel na kuchence. Do pokrojonych pomidorów dodaj 100 g cukru, 1 łyżkę. l. sól, 5 szt. groszek ziele angielskie i 2 liście laurowe, a następnie wszystko wymieszać szpatułką. Zagotuj przecier pomidorowy, a następnie gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Aby przygotować lecho, posiekaj pomidory

  • W międzyczasie obierz z łuski 400 g cebuli i dobrze spłucz. Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę.

    Aby przygotować Lecho, posiekaj cebulę

  • Obierz również 400 g marchewki i zetrzyj na grubej tarce.

    Lecho z cebulą gotowane z marchewką

  • Dokładnie opłucz 1 kg papryki, pokrój warzywa na pół i usuń rdzeń z nasionami. Paprykę pokroić w dużą kostkę.

    Lecho z cebulą według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Wlej 100 ml oleju roślinnego na głęboką patelnię i podgrzej na kuchence. Następnie wrzuć posiekaną cebulę na patelnię i podsmaż na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta, mieszając łopatką. Gdy cebula będzie do połowy ugotowana, dodaj do niej startą marchewkę i smaż wszystko razem, aż będzie całkowicie ugotowana, od czasu do czasu mieszając.

    Lecho z cebulą z pomidorów, papryki, marchwi i cebuli

  • Z przecieru pomidorowego wyjmujemy liść laurowy – zdążył już wyzbyć się aromatu. Cebulę z marchewką włożyć do rondla. Następnie dodaj posiekaną paprykę i wszystko dobrze wymieszaj szpatułką. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj mieszankę warzywną. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj warzywa na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Lecho z cebulką gotowe

  • Wlać do rondla 2 łyżki. l. ocet i wymieszać. Gotuj warzywa jeszcze przez kilka minut. Następnie za pomocą łyżki rozprowadź gotujące się lecho do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami. Możesz użyć nakrętek, jeśli słoiki pasują, lub nakrętek blaszanych, które należy przykręcić kluczem do szwów. Połóż zamknięte słoiki do góry nogami na stole i przykryj kocem. W tym stanie pozostawić konserwację do całkowitego ostygnięcia.

    Pachnące soczyste Lecho z cebulką gotowe

  • Przepis

    Jak przygotować wszystkie warzywa i zrobić bogate lecho na zimę, można szczegółowo przyjrzeć się.

    Soczysta i pachnąca warzywna przystawka będzie dobrym dodatkiem do dań mięsnych lub posłuży jako dressing do barszczu. Ta kombinacja warzyw przyniesie zimą odrobinę lata i zachwyci smakiem o każdej porze roku. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na warzywną konfiturę, na pewno Ci się spodoba. W komentarzach powiedz nam, jak wolisz gotować lecho, jak kroisz warzywa?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author