Lecho z marchewką według przepisu krok po kroku 🌶 ze zdjęciem

Lecho z marchewką na zimę - zjedzone do ostatniego słoika 🌶

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • rondel lub głęboka metalowa miska o pojemności co najmniej 5 litrów;
  • maszynka do mięsa, robot kuchenny lub blender;
  • tarka;
  • deska do krojenia;
  • nóż kuchenny;
  • wagi kuchenne;
  • zlewka;
  • półlitrowe słoiki z pokrywkami (4-5 sztuk).

Składniki

Nazwa Ilość
Świeże obrane pomidory 2 kg
Słodka papryka 1 kg
Marchewka 350 gramów
Cebula 350 gramów
Cukier granulowany 130 gramów
Sól 1 ul. l. ze zjeżdżalnią
Ocet stołowy 9% 100 ml
Olej roślinny 150 ml

Gotowanie krok po kroku

Przetwarzanie warzyw i gotowanie lecho

  • Dobrze umyj pomidory w ilości ponad 2 kg. Odetnij uszkodzone miejsca, miejsca, w których przymocowane są łodygi. Waga netto warzyw powinna wynosić 2 kg. Lepiej wziąć mięsiste pomidory, robią grubsze lecho. Pokrój pomidory na małe kawałki (ćwiartki, 8, 12 sztuk, kółka), aby wygodnie było je przecierować.

    Gotowanie lecho z marchewką

  • Przełóż kawałki warzyw przez maszynkę do mięsa, ubij blenderem, posiekaj w robocie kuchennym. Umieść puree w głębokiej metalowej misce lub rondlu.

    Lecho z marchewką według przepisu krok po kroku 🌶 ze zdjęciem

  • Do puree dodać 150 ml oleju roślinnego, 130 gramów cukru i 1 czubatą łyżkę stołową soli kuchennej. Dobrze wymieszaj, zagotuj na średnim ogniu.

    Aby przygotować lecho, posiekaj pomidory

  • Do mieszanki wlej 100 ml 9% octu stołowego lub 1 łyżkę 70% esencji octu. Dobrze wymieszaj zawartość miski lub rondla. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut.

    Aby przygotować lecho, dodaj ocet

  • Umyj i obierz 350 gramów marchwi. Zetrzyj warzywa na średniej lub grubej tarce.

    Aby przygotować lecho, posiekaj marchewki

  • Obierz i pokrój 350 gramów cebuli. Pokrój główki na półpierścienie lub małe plasterki.

    Aby przygotować Lecho, posiekaj cebulę

  • Pokrój umytą paprykę na pół. Usuń łodygi z podstawą, ziarnami i przegrodami w wewnętrznej części. Pokrój w kwadraty (ok. 2 cm na 3 cm) lub paski, słomki – jak chcesz.

    Aby przygotować lecho, posiekaj paprykę

  • W mieszance pomidorowej gotowanej przez 5 minut po ugotowaniu dodaj startą marchewkę. Mieszać kompozycję, gotować przez 15 minut od momentu zagotowania na średnim ogniu.

    Aby przygotować lecho, posiekaj marchewki

  • Wsyp posiekaną paprykę i cebulę do miski lub patelni z obrabianym przedmiotem, dobrze wymieszaj. Gotować przez 30 minut (licząc czas od ugotowania lecho). Mieszaj mieszaninę okresowo. Wrzenie nie powinno być mocne, wyreguluj ogień zmniejszając lub zwiększając go.

    Aby przygotować Lecho, wymieszaj składniki

  • Przygotowanie słoików

  • Słoiki umyć gorącą wodą z sodą oczyszczoną (4-5 sztuk). Sterylizuj słoiki na lecho w dogodny dla Ciebie sposób. Nad parą 0,5-litrowe słoiki trzymane są przez 5-8 minut, litrowe słoiki – 10-15 minut. Po pojawieniu się dużych kropel wody na wewnętrznych ściankach puszek, należy je usunąć z pary, położyć szyję na suchym ręczniku kuchennym. Podczas sterylizacji niszczone są drobnoustroje i zarodniki, co jest niezbędne do długotrwałego przechowywania konserw.

    Aby przygotować lecho, wysterylizuj słoiki

  • Metalowe czapki (4-5 sztuk) rozwałkować do wrzącej wody, gotować przez 5-6 minut. Wyjmij i połóż na suchym ręczniku, aby spuścić wodę.

    Aby przygotować lecho, przygotuj potrawy

  • Układanie lecho i zakręcanie słoików

  • Za pomocą chochli rozłóż wrzące lecho do sterylnych słoików. Pozostaw około 0,5-0,7 cm do krawędzi.

    Aby przygotować Lecho, włóż je do słoików

  • Przykryj pokrywkami, sterylizuj przez 15 minut (umieszczając w wodzie o niskiej temperaturze wrzenia, która powinna sięgać „ramion” puszek). Uszczelnij słoiki za pomocą klucza do zszywania. Odwróć do góry nogami, aż ostygnie. Przechowywać w chłodnym miejscu z dala od światła.

    Lecho z marchewką na zimę - zjedzone do ostatniego słoika

  • Tak pyszne Lecho można przygotować nie tylko na zimę, ale również na codzienny stół. Smaczne i pachnące danie odpowiednie na każdy dodatek lub jako dodatek do pizzy, gorących kanapek.

    Przepis

    W opowieści zobaczysz, jak wykwalifikowana gospodyni domowa zbiera pomidory i warzywa na zimę. Po obejrzeniu materiału dość łatwo powtórzyć każdy krok kucharza, przygotowując pyszną warzywną przekąskę na przyszłość.

    Po przestudiowaniu przepisu i instrukcji w pełni opanujesz technologię przygotowania konserwacji na zimę.

    A jakie preparaty do wykorzystania w przyszłości można zrobić z pomidorów i papryki? Podziel się najlepszymi przepisami w komentarzach poniżej.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author