Lecho z ryżem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Bardzo smaczne lecho z ryżem na zimę - super sałatka

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kuchenka;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • łyżka;
  • tarka;
  • wagi kuchenne;
  • Puchar;
  • głęboki rondel z grubym dnem;
  • puszki 5 szt. 1 litr;
  • obejmuje.

Składniki

Produkt Ilość
Pomidor 3 kg
Cebula 1 kg
Marchewka 1 kg
Słodka czerwona papryka 1 kg
Ryż 1 stos
Cukier 1 stos
Sól 2 łyżki stołowe. l.
Bezwonny olej roślinny 300 ml
Ocet 9% 50 ml

Gotowanie krok po kroku

  • 1 kg słodkiej papryki dobrze umyć, usunąć nasiona i pokroić w paski. Najlepiej używać papryki czerwonej, ponieważ jest ona najbardziej mięsista, soczysta i bardzo słodka.

    Bułgarska papryka pokrojona w paski.

  • 1 kg cebuli obranej, umytej i pokrojonej w półpierścienie.

    Cebulę kroimy na półpierścienie.

  • Obierz i zetrzyj 1 kg marchewki na grubej tarce.

    Trzy marchewki na tarce.

  • 3 kg mydła pomidorowego. Pomidory powinny być jak najbardziej dojrzałe, soczyste i mięsiste. Wszystko, czego potrzebują, to miazga. Dlatego można pokroić pomidora na pół i zetrzeć miąższ na grubej tarce i odrzucić skórkę. Możesz też włożyć pomidory do miski, zalać wrzątkiem na kilka minut, a następnie łatwo obrać i posiekać pomidory w blenderze lub przekręcić przez maszynkę do mięsa. Wybierz dogodną dla siebie metodę.

    Zmiel pomidory blenderem lub trzema na tarce.

  • Gdy wszystkie warzywa są już gotowe, zacznijmy gotować lecho. Postaw garnek na kuchence. Ważne, aby był wystarczająco głęboki i miał grube nieprzywierające dno, ponieważ konieczne jest gotowanie lecho w jednym pojemniku. Jeśli nie masz dużego rondla, to powinieneś ugotować lecho w kilku przejściach, aby wygodnie było mieszać. W rondelku bez dodawania oleju roślinnego włóż posiekaną cebulę, marchew, paprykę i starte pomidory. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować przez 20 minut, cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło.

    Wszystkie przygotowane warzywa włożyć do rondla i ugotować.

  • Po tym czasie dodaj 1 szklankę suchego ryżu. Ryż może być użyty dowolny: długoziarnisty lub okrągłoziarnisty, z wyjątkiem parzonego. Posortuj i spłucz, jeśli to konieczne.

    Dodaj ryż do warzyw.

  • Natychmiast dodaj 1 szklankę cukru i 2 łyżki. l. Sól.

    Po ryżu dodaj cukier i sól.

  • Następnie wlej 300 ml bezwonnego oleju roślinnego, wszystko dokładnie wymieszaj, zagotuj i gotuj przez kolejne 35 minut na małym ogniu pod pokrywką, nie zapominając o wymieszaniu.

    Do masy warzywnej dodajemy również olej roślinny.

  • Na sam koniec wlej 50 ml octu 9%, gotuj jeszcze przez 5 minut. Zabieg gotowy. Wskazane jest, aby nie gasić ognia pod gotowym lecho, tylko przykręcić go do najmniejszego, aby podczas wkładania sałatki do wszystkich słoików nie wystygła.

    Ostatnią rzeczą, którą dodajemy do lecho, jest ocet.

  • Sałatkę układamy w suchych, wysterylizowanych słoikach. Banki można sterylizować na parze lub w piekarniku. Słoiki zwijamy, odwracamy do góry nogami, zawijamy w ręcznik lub koc i zostawiamy na jeden dzień. Następnie sprzątamy w ciemnym i chłodnym miejscu. Lecho należy przechowywać nie dłużej niż 12 miesięcy. Wesołych przygotowań do zimy!

    Lecho z ryżem przygotowane według tego przepisu jest doskonale przechowywane.

  • Przepis

    W załączonym przepisie możesz zobaczyć, jakich składników potrzebujesz, jak ugotować lecho z ryżem, zwinąć i przechowywać. Miłego oglądania!

    Jeśli spodobało Ci się smaczne i pachnące Lecho z ryżem, chcesz podzielić się swoimi przepisami na sałatki, suplementem lub skomentować przepis, to koniecznie zostaw swoją recenzję poniżej. Mam nadzieję, że ta sałatka uzupełni Twoje zimowe menu świeżym i bogatym smakiem!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author