
Sprzęt i przybory kuchenne:
- kuchenka;
- nóż;
- deska do krojenia;
- łyżka;
- tarka;
- wagi kuchenne;
- Puchar;
- głęboki rondel z grubym dnem;
- puszki 5 szt. 1 litr;
- obejmuje.
Składniki
Produkt | Ilość |
Pomidor | 3 kg |
Cebula | 1 kg |
Marchewka | 1 kg |
Słodka czerwona papryka | 1 kg |
Ryż | 1 stos |
Cukier | 1 stos |
Sól | 2 łyżki stołowe. l. |
Bezwonny olej roślinny | 300 ml |
Ocet 9% | 50 ml |
Gotowanie krok po kroku
1 kg słodkiej papryki dobrze umyć, usunąć nasiona i pokroić w paski. Najlepiej używać papryki czerwonej, ponieważ jest ona najbardziej mięsista, soczysta i bardzo słodka. 
1 kg cebuli obranej, umytej i pokrojonej w półpierścienie. 
Obierz i zetrzyj 1 kg marchewki na grubej tarce. 
3 kg mydła pomidorowego. Pomidory powinny być jak najbardziej dojrzałe, soczyste i mięsiste. Wszystko, czego potrzebują, to miazga. Dlatego można pokroić pomidora na pół i zetrzeć miąższ na grubej tarce i odrzucić skórkę. Możesz też włożyć pomidory do miski, zalać wrzątkiem na kilka minut, a następnie łatwo obrać i posiekać pomidory w blenderze lub przekręcić przez maszynkę do mięsa. Wybierz dogodną dla siebie metodę. 
Gdy wszystkie warzywa są już gotowe, zacznijmy gotować lecho. Postaw garnek na kuchence. Ważne, aby był wystarczająco głęboki i miał grube nieprzywierające dno, ponieważ konieczne jest gotowanie lecho w jednym pojemniku. Jeśli nie masz dużego rondla, to powinieneś ugotować lecho w kilku przejściach, aby wygodnie było mieszać. W rondelku bez dodawania oleju roślinnego włóż posiekaną cebulę, marchew, paprykę i starte pomidory. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować przez 20 minut, cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło. 
Po tym czasie dodaj 1 szklankę suchego ryżu. Ryż może być użyty dowolny: długoziarnisty lub okrągłoziarnisty, z wyjątkiem parzonego. Posortuj i spłucz, jeśli to konieczne. 
Natychmiast dodaj 1 szklankę cukru i 2 łyżki. l. Sól. 
Następnie wlej 300 ml bezwonnego oleju roślinnego, wszystko dokładnie wymieszaj, zagotuj i gotuj przez kolejne 35 minut na małym ogniu pod pokrywką, nie zapominając o wymieszaniu. 
Na sam koniec wlej 50 ml octu 9%, gotuj jeszcze przez 5 minut. Zabieg gotowy. Wskazane jest, aby nie gasić ognia pod gotowym lecho, tylko przykręcić go do najmniejszego, aby podczas wkładania sałatki do wszystkich słoików nie wystygła. 
Sałatkę układamy w suchych, wysterylizowanych słoikach. Banki można sterylizować na parze lub w piekarniku. Słoiki zwijamy, odwracamy do góry nogami, zawijamy w ręcznik lub koc i zostawiamy na jeden dzień. Następnie sprzątamy w ciemnym i chłodnym miejscu. Lecho należy przechowywać nie dłużej niż 12 miesięcy. Wesołych przygotowań do zimy! 
Przepis
W załączonym przepisie możesz zobaczyć, jakich składników potrzebujesz, jak ugotować lecho z ryżem, zwinąć i przechowywać. Miłego oglądania!
Jeśli spodobało Ci się smaczne i pachnące Lecho z ryżem, chcesz podzielić się swoimi przepisami na sałatki, suplementem lub skomentować przepis, to koniecznie zostaw swoją recenzję poniżej. Mam nadzieję, że ta sałatka uzupełni Twoje zimowe menu świeżym i bogatym smakiem!