Lemoniada w domu według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Klasyczna lemoniada w domu to najlepsza ucieczka od upału

Wyposażenie kuchni: deska kuchenna, nóż, łyżka, widelec, sitko, pojemnik na lemoniadę, szkło.

Składniki

Sok cytrynowy 100 ml (5 cytryn)
Cukier 100 gramów
lód smak
Mennica 2 gałęzie
Woda 500 ml

Gotowanie krok po kroku

Pozyskiwanie soku z cytryn

  • Aby zrobić lemoniadę, potrzebujesz dojrzałych cytryn, z których wyciskasz sok. Istnieje kilka sposobów na wyciśnięcie jak największej ilości soku z cytryn. Najszybszym i najłatwiejszym z nich jest użycie wyciskarki do cytrusów. Jeśli go nie masz, możesz również wycisnąć sok ręcznie, najważniejsze jest przestrzeganie poniższych zaleceń.

    Aby zrobić lemoniadę w domu, przygotuj składniki

  • Cytryna powinna przez jakiś czas leżeć w temperaturze pokojowej, dzięki czemu nabierze miękkiej struktury i łatwiej będzie wycisnąć z niej sok.
  • Podgrzane cytryny są jeszcze bardziej miękkie niż cytryny w temperaturze pokojowej – namocz cytrynę w misce z gorącą wodą na 30 sekund, a następnie wyjmij i wyciśnij sok.
  • Aby uzyskać więcej soku, cytryny można podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 15 do 20 sekund.
  • Cytrynę należy rozwałkować po blacie, naciskając ją dłonią tak, aby kształt cytryny był lekko zdeformowany, stała się miękka w dotyku.
  • Cytrynę kroimy wzdłuż, a nie w poprzek.
  • Wyciśnij sok z cytryny widelcem – widelec wbij do miąższu cytryny do oporu i przekręć.
  • Aby uzyskać 100 ml soku, będziesz potrzebować od 3 do 5 średnich cytryn, w zależności od ich soczystości.

Robienie lemoniady

  • Dokładnie umyj cytryny. Po otrzymaniu soku należy go przefiltrować przez drobne sitko, aby kości i miąższ nie dostały się do lemoniady.

    Aby zrobić lemoniadę w domu, odcedź sok

  • Wlej sok do pojemnika, w którym będziesz podawać lemoniadę. Wlej 100 g cukru i dobrze wymieszaj, odstaw na chwilę, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Możesz zetrzeć skórkę z cytryny na drobnej tarce, smak będzie bardziej nasycony.

    Aby zrobić lemoniadę w domu, dodaj cukier

  • Wlej 500 ml zimnej wody i wymieszaj. Jeśli chcesz lemoniadę gazowaną, po prostu dodaj wodę gazowaną zamiast zwykłej wody. Kwasowość lemoniady możesz dostosować do swoich upodobań – możesz dodać więcej cukru lub więcej wody.

    Aby zrobić lemoniadę w domu, dodaj wodę

  • Aby udekorować lemoniadę, pokrój jedną cytrynę w cienkie plasterki i dodaj do pojemnika na lemoniadę. Możesz również dodać liście mięty, aby uzyskać świeżość i dodatkowy kolor.

    Aby zrobić lemoniadę w domu, dodaj cytrynę

  • Następnie dodaj kostki lodu do lemoniady, ilość zależy od Ciebie.

    Aby zrobić lemoniadę w domu, dodaj lód

  • Gotową lemoniadę wlej do szklanek i ciesz się!

    lemoniada w domu gotowa

  • Przepis

    W proponowanym przepisie możesz szczegółowo zobaczyć, jak zrobić w domu najprostszą i najsmaczniejszą lemoniadę, jakich użyto składników, jak wycisnąć sok z cytryny, zebrać i podać lemoniadę. Miłego oglądania!

    Jeśli lubisz lemoniadę cytrynową, chcesz podzielić się swoimi możliwościami przygotowania, podania napoju, dodawania dodatków, życzeń, to koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Mam nadzieję, że ten napój napełni Ciebie i Twoją rodzinę energią i witaminami!

    Inne przepisy na napoje

    Kawa mrożona Kawa
    bawarska
    Kawa turecka
    Lemoniada pomarańczowa Pienista
    kawa

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author