Lemoniada z pomarańczy według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Lemoniada pomarańczowa zamiast fanta

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • deska do krojenia;
  • nóż kuchenny;
  • rondel 5 l;
  • pojemnik metalowy 2 l – 2 szt.;
  • kuchenka lub płyta grzewcza;
  • blender z siekaczem lub maszynką do mięsa z dużymi oczkami;
  • sito o drobnych oczkach;
  • łyżka kuchenna.

Składniki

pomarańcze 3 szt.
Cytrynowy 1 szt.
Cukier 200 gramów
Gotowana woda 6 l

Czy wiedziałeś? Kupując cytryny, zwróć uwagę na ich kolor – powinien być intensywnie żółty, a zapach powinien być jasny. Jeśli cytryna ma gorzki smak, prawdopodobnie była leczona antybiotykami. Wybierając pomarańczę, oszacuj jej wagę – w rzeczywistości pomarańcza powinna ważyć więcej, niż wynika z jej rozmiarów. Najlepiej wybierać średniej wielkości pomarańcze.

Aby uzyskać więcej soku, lepiej użyć owoców cytrusowych w temperaturze pokojowej, a przed wyciśnięciem soku rozwałkować, dociskając do stołu.

Gotowanie krok po kroku

  • Do jednego z 2 litrowych pojemników wlewamy 1 litr wody, a do 5 litrowego rondla 4 litry wody. Myjemy pomarańcze (3 szt.) I cytrynę, wkładamy do innego pojemnika, zalewamy 1 litrem wrzącej wody na 2-3 minuty. Pomoże to pozbyć się płytki nazębnej na skórce i gorzkiego smaku.

    Aby zrobić lemoniadę z pomarańczy, przygotuj składniki

  • Odetnij boki pomarańczy i cytryn. Owoce kroimy razem ze skórką na małe plasterki, a następnie na kolejne 2-3 części.

    Aby zrobić lemoniadę z pomarańczy, zalej cytrusy wodą

  • Zmiel mikserem lub maszynką do mięsa pokrojone w plastry kawałki do wcześniej opuszczonego pojemnika.

    Aby zrobić lemoniadę z pomarańczy, zmiel składniki

  • Rozdrobnioną masę zalać 2 litrami schłodzonej przegotowanej wody z patelni, odstawić na 15 minut.

    Aby zrobić lemoniadę pomarańczową, dodaj wodę

  • Przez drobne sitko filtrujemy zaparzoną masę do rondla, aby pozostała w nim przegotowana woda. Używając łyżki stołowej, lekko przeciśnij ciasto na sitko. Ciasto można później wykorzystać do nadzienia ciasta lub do przygotowania innych potraw.

    Aby zrobić lemoniadę z pomarańczy, odcedź składniki

  • Do powstałej lemoniady dodaj 200 g cukru, wymieszaj, posmakuj i dodaj około 1 litra przegotowanej wody (w razie potrzeby).

    lemoniada pomarańczowa gotowa

  • Smacznego!

    Przepis

    Cały proces tworzenia lemoniady można dodatkowo zobaczyć w proponowanym filmie. Jakich naczyń i przyborów kuchennych możesz użyć, jak prawidłowo pokroić owoce pomarańczy i cytryny – wszystko jest szczegółowo pokazane w tym filmie.

    Czy wiedziałeś?  Cytryny i pomarańcze są przydatne nie tylko na przeziębienie. Dzięki wysokiemu stężeniu w nich witaminy C zwiększają również wydolność, łagodzą zmęczenie, pomagają rozładować napięcie, normalizują sen i ogólny stan układu nerwowego.

    Drodzy czytelnicy, z opisu przepisu dowiedzieliście się, jak szybko przygotować bardzo zdrowy i smaczny napój. Możesz zrobić lemoniadę z pomarańczy nie tylko w letnim upale, jako napój bezalkoholowy, ale także przez cały rok, jako źródło uzupełnienia organizmu witaminami i przydatnymi pierwiastkami śladowymi. Jakie inne sposoby robienia lemoniady znasz jak gotować? Jakich składników używasz do tego? Zostaw swoje komentarze, życzenia, podziel się swoimi doświadczeniami!

    Inne przepisy na napoje

    Kawa piankowa
    Kawa koniakowa z przyprawami Kawa
    cappuccino
    Kawa latte Trójkolorowy
    koktajl owocowy

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author