Leniwa lasagne pita z mięsem mielonym krok po kroku przepis ze zdjęciem

Lasagne z pity z mięsem mielonym - szybko, łatwo i niesamowicie smacznie

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • kuchenka lub płyta grzewcza;
  • rondel;
  • patelnia;
  • Łopatka;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • głęboka pojemność;
  • forma do pieczenia.

Składniki

Produkt Ilość
Cienki ormiański lawasz 1 opakowanie
Mięso mielone 500 gramów
Pomidory 3 szt.
Cebula 1 szt.
Twardy ser 150 gramów
mleko 500 ml
Mąka 1 ul. l. (ze zjeżdżalnią)
Sól 1,5 łyżeczki
Zmielony czarny pieprz smak
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
Papryka 1 łyżeczka
Chmeli-suneli 0,5 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Rondel stawiamy na średnim ogniu i wlewamy do niego 500 ml mleka.

    Mleko wlewamy do rondla, żeby się podgrzało na kuchence.

  • Gdy mleko trochę się nagrzeje, weź niewielką jego ilość (nie zdejmujemy rondla z ognia, ale lekko zmniejszamy ogień) i dodaj do miski z 1 łyżką. l. mąka.

    Wybieramy trochę gorącego mleka i mieszamy z mąką.

  • Mąkę z mlekiem wymieszać na gładką konsystencję, całkowicie pozbywając się grudek, a następnie całą zawartość miski wlać do rondla z resztą mleka, cały czas mieszając łyżką lub szpatułką.

    Mąkę wprowadzamy do mleka, gdy zaczyna się gotować.

  • Do rondla dodajemy również 0,5 łyżeczki. sól i trochę czarnego mielonego pieprzu.

    Do sosu dodaj sól i pieprz.

  • Kontynuując mieszanie (bez przerwy) doprowadzamy nasz sos mleczny do lekkiego zgęstnienia, przykrywamy rondel pokrywką i wyjmujemy z pieca.

    Gotuj sos, aż zgęstnieje i wyjmij z pieca.

  • Stawiamy patelnię na ogniu i podgrzewamy 2 łyżki. l. olej roślinny.

    Rozgrzej patelnię i dodaj olej roślinny.

  • Gdy olej się rozgrzeje, wrzuć na patelnię 500 g mięsa mielonego. Mięso mielone można spożywać według własnego uznania.

    Połóż mielone mięso na patelni.

  • Dodaj 1 łyżeczkę do mięsa mielonego. sól, 1 łyżeczka. papryka, 0,5 łyżeczki chmiel-suneli, 2 łyżki. l. koncentrat pomidorowy i zmielony czarny pieprz do smaku.

    Do mielonego mięsa dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy.

  • Wszystko dokładnie wymieszaj łopatką i smaż mięso mielone przez około 3-4 minuty.

    Smaż mięso mielone, aż będzie gotowe.

  • Na pomidorach (3 szt.) Robimy małe nacięcia w kształcie krzyża i zanurzamy je we wrzącej wodzie, a następnie w zimnej wodzie w celu łatwego usunięcia z nich skórki.

    Pomidory zalać wrzątkiem.

  • Obrane pomidory pokroić w drobną kostkę.

    Drobno posiekaj obrane pomidory.

  • Oczyść, umyj i drobno posiekaj 1 średniej wielkości cebulę.

    Cebulę siekamy.

  • Na tej samej patelni, na której wcześniej smażono mięso mielone, rozłóż cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.

    Podsmaż cebulę na patelni, aż będzie przezroczysta.

  • Następnie do cebuli dodajemy pomidory, lekko zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy całą jej zawartość do miękkości.

    Do cebuli dodać pomidory, smażyć do miękkości.

  • Lawasz jest pokrojony na kilka części, tak aby każda część odpowiadała rozmiarowi naczynia do pieczenia.

    Lawasz pokroić na kawałki odpowiadające wielkością naczynia do pieczenia.

  • Na dno formy rozprowadzamy 2 – 3 łyżki wcześniej przygotowanego sosu mlecznego i równomiernie rozprowadzamy.

    Nasmaruj spód formy odrobiną sosu mlecznego.

  • Na wierzch kładziemy kawałek chleba pita i smarujemy go sosem mlecznym.

    Rozłóż arkusz chleba pita, posmaruj sosem mlecznym.

  • Na sos nałożyć niewielką ilość mięsa mielonego i równomiernie rozprowadzić.

    Następnie ułóż warstwę mięsa mielonego.

  • Posyp mielonym mięsem tartym twardym serem.

    Posyp tartym serem.

  • Następnie ponownie kładziemy na wierzch kawałek chleba pita, ponownie smarujemy go sosem i kładziemy na nim porcję smażonych warzyw. Lekko posyp warzywa serem.

    Ponownie posmarować pitą, posmarować sosem mlecznym, posmarować warzywami, posypać serem.

  • Następnie ponownie pokrywamy całą zawartość formularza arkuszem i powtarzamy manipulację, aż zabraknie pustych miejsc. Ważne jest tylko, aby zmieniać warstwę warzyw z warstwą mięsa mielonego.

    Więc zmieniamy warstwy naczynia.

  • Gdy włożysz ostatni arkusz do formy, wystarczy posmarować go sosem i obficie posypać pozostałym serem.

    Ostatnią warstwą dania jest chlebek pita posmarowany sosem mlecznym i posypany serem.

  • Wstawiamy naczynie do lasagne do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy na złoty kolor. Gdy danie jest już dobrze zaczerwienione, wyjmujemy je z piekarnika, zostawiamy trochę do ostygnięcia i przystępujemy do posiłku. Gotową lasagne można udekorować gałązką świeżego koperku, pietruszki lub bazylii. Podawaj to danie z sałatką ze świeżych warzyw.

    Lasagne z chleba pita z mięsem mielonym jest bardzo smaczne.

  • Przepis

    Widać wyraźnie, jak przygotowuje się to danie.

    Lasagna gotowana według tego przepisu jest bardzo elegancka, soczysta i pachnąca. Na pewno zakochasz się w tym daniu! Czy podobał Ci się ten prosty przepis na leniwą lasagne? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

    Inne przepisy na lasagne

    Lasagne z mięsem mielonym

    Lasagne w powolnej kuchence

    leniwa lasagne

    Ciasto na lasagne

    Klasyczna lasania

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author