Leniwa lasagne przepis krok po kroku ze zdjęciem

Najprostszy przepis na leniwą lasagne z lawaszu

Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, łyżka lub łopatka, deska do krojenia, miska, tarka, patelnia, płyta grzewcza.

Składniki

Mięso mielone 300g
Grzyby 200 gramów
Cebula 1 szt.
koncentrat pomidorowy 1 ul. l.
Pita 2 szt.
Twardy ser 100 gramów
Jogurt naturalny 200 gramów
Przyprawy 1 łyżeczka
Sól 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Czyścimy dużą cebulę lub dwie małe, myjemy, kroimy w drobną kostkę. 200 g pieczarek pokroić w kostkę. Zamiast pieczarek możesz użyć dowolnych innych grzybów. Najważniejsze, że są świeże i szybko przygotowane.

    jak gotować leniwą lasagne

  • Potrzebujemy 300 g mięsa mielonego. Może to być kurczak lub wieprzowina i wołowina, nie ma dużej różnicy. Wybierz farsz, który lubisz. Najważniejsze, aby był świeży, umiarkowanie tłusty. Możesz się zmielić. Aby to zrobić, użyj wysokiej jakości miąższu wieprzowego i wołowego. Wymieszaj mięso mielone tak, aby oba rodzaje mięsa były ze sobą połączone.

    Przygotuj składniki na lasagne

  • Stawiamy patelnię na ogniu, wlewamy do niej 2 łyżki oleju roślinnego, pozwalamy się rozgrzać. Cebulę wrzucamy na patelnię i smażymy na złoty kolor. Dodaj mięso mielone do cebuli, wymieszaj. Podczas miksowania upewnij się, że na dnie patelni nie ma cebuli, a mięso zajmuje to miejsce, w przeciwnym razie się przypali. Smaż masę przez około pięć minut, aż będzie w pełni ugotowana.

    Smażone składniki na lasagne

  • Dodaj grzyby na patelnię, smaż przez kolejne pięć minut. Dodaj sól, pieprz do smaku. Możesz dodać więcej przypraw, jeśli chcesz.

    Przygotuj wszystkie składniki na lasagne

  • Łyżkę koncentratu pomidorowego rozpuścić w 100 g wody i wlać do nadzienia. Wymieszaj, aby pomidor był równomiernie rozłożony w masie. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. Skosztuj nadzienia i w razie potrzeby dodaj przyprawy.

    Aby przygotować lasagne, dodaj pastę pomidorową

  • Zamiast specjalnych prześcieradeł do lasagne użyjemy chleba pita. Generalnie nie wpłynie to w żaden sposób, pogorszy smak gotowej lasagne. Przygotuj naczynie do pieczenia, posmaruj je warzywami lub masłem.

    Przygotuj naczynie żaroodporne do lasagne

  • W zależności od wielkości wytnij 5-6 arkuszy chleba pita. Na dole kładziemy arkusz chleba pita, na wierzchu rozprowadzamy farsz mięsny cienką warstwą. Połóż drugi arkusz chleba pita na wierzchu i posmaruj go nadzieniem. Powtarzamy więc z każdym arkuszem iz całym farszem. Lavash będzie wierzchnią warstwą. Zalej ją szklanką niesłodzonego jogurtu naturalnego i posyp mieszanką dowolnych ziół np. prowansalskich czy włoskich. Możesz od razu wymieszać jogurt z ziołami i polać lasagne.

    Aby przygotować lasagne, polaj lasagne sosem

  • Twardy ser zetrzyj na grubej tarce i posyp grubą warstwą lasagne. Obrabiany przedmiot wysyłamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową lasagne podaje się natychmiast po ugotowaniu. Pokroić na porcje, włożyć do porcjowanych talerzy. Na wierzch posyp posiekanymi ziołami. Dodatkowo zaoferuj sałatkę ze świeżych warzyw polaną oliwą z oliwek.

    leniwa lasagne jest gotowa

  • Przepis

    Proponujemy obserwowanie procesu tworzenia lasagne lawasz. Dowiesz się, jakie okazuje się gotowe nadzienie. Dowiedz się, jak uformować półfabrykat w naczyniu do pieczenia.

    Gotowanie lasagne według tego przepisu jest bardzo proste, a rezultatem jest pyszne, satysfakcjonujące ciasto, nie gorsze niż wersja klasyczna. Napisz, czy użyłeś przepisu, czy spodobał Ci się gotowy wypiek.

    Inne przepisy na lasagne

    Wegetariańska lasagna

    Lasagne z beszamelem

    Lasagne z Bolończykiem

    Lasagne z kurczakiem

    Przepis na lasagne

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author