Leniwe gołąbki na patelni według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Niesamowicie pyszne leniwe gołąbki - gotowanie na patelni 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kij pomiarowy;
  • wagi kuchenne;
  • łyżka;
  • drewniana szpatułka;
  • nóż;
  • tarka;
  • deska do krojenia;
  • patelnia z pokrywką;
  • kołek;
  • głębokie naczynia na składniki;
  • patelnia.

Składniki

Produkt Ilość
Kapusta biała 300-400g
Ryż 200 gramów
Mielona wołowina 600 gramów
por 1 szt.
marchewka 1 szt.
jajko 1 szt.
sok pomidorowy 250 ml
śmietana 20% 150 gramów
olej słonecznikowy 300 ml
Sól smak
pieprz smak
zieleń do zgłoszenia

Gotowanie krok po kroku

  • Myjemy 200 g ryżu i gotujemy na małym ogniu do połowy. Drobno posiekaj 300 g białej kapusty i usmaż na patelni, dodając 100 ml oleju roślinnego.

    Rozdrobnić kapustę i dusić na patelni.

  • Zetrzyj 1 marchewkę na średniej tarce. Pokrój 1 główkę pora. Wlej 100 g oleju na osobną patelnię i wyślij do niej cebulę i marchewkę. Ciągle mieszając, smaż je do połowy ugotowane.

    Cebulę siekamy, nacieramy marchewki, a także smażymy na osobnej patelni.

  • W głębokiej misce wymieszaj 600 g mielonej wołowiny, zasmażaną kapustę, cebulę i marchew.

    Cebulę łączymy z marchewką, kapustą i mięsem mielonym.

  • Dodaj ugotowany ryż, 1 jajko do składników i pieprz do smaku.

    Dodaj ryż, sól, pieprz.

  • Wszystko dobrze wymieszaj i uformuj małe kulki z powstałej mieszanki. W sumie otrzymasz około 6 sztuk.

    Dobrze mieszamy masę.

  • Wlej 100 ml oleju roślinnego na patelnię i podgrzej. Wysyłamy gołąbki na patelnię i smażymy je trochę z obu stron.

    Z mielonego mięsa formujemy kulki i smażymy je na patelni.

  • Do głębokiej miski wlej 250 ml soku pomidorowego, dodaj do niego 150 g śmietany, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.

    Do sosu wymieszaj śmietanę, sos pomidorowy, pieprz.

  • Wlej faszerowaną kapustę uzyskaną płynną mieszanką.

    Wlać leniwe gołąbki z powstałym sosem.

  • Przykryj patelnię pokrywką i pozwól potrawie dusić się przez 45 minut.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu.

  • Gotowe gołąbki układamy na porcjowanych talerzach i w razie potrzeby kruszymy ziołami.

    Leniwe gołąbki ugotowane na patelni nie ustąpią klasycznemu daniu w smaku.

  • Główną sztuczką do przygotowania tak leniwej wersji dania jest wykluczenie najbardziej czasochłonnego procesu gotowania – tworzenia liści kapusty. Prosty dodatek kapusty bezpośrednio do nadzienia nie zmieni smaku gotowych gołąbków, ale znacznie ułatwi zadanie gospodyni. Wystarczy dodać do mielonego mięsa jajko, skrobię lub trochę mąki, aby gotowe danie nie straciło kształtu.

    Ten przepis na leniwe gołąbki jest idealny dla gospodyń domowych, które cenią każdą wolną minutę. W możliwie najkrótszym czasie otrzymasz niesamowicie smaczne i pachnące gołąbki, które nie pozostawią obojętnym żadnego z członków Twojej rodziny.

    Czy wiedziałeś?  W kuchni tureckiej i ormiańskiej istnieje alternatywa dla tradycyjnych gołąbków – dolma. Do jej przygotowania zamiast kapusty używa się liści winogron, w które zawija się mięso mielone z ryżem.

    Przepis

    Zapraszamy do obejrzenia małego, który szczegółowo pokazuje proces gotowania leniwych gołąbków na patelni.

    Czy podobała Ci się ta uproszczona wersja gołąbków? Może ten przepis stał się już Twoim ulubionym? Podziel się swoimi sukcesami w gotowaniu tego dania i zostaw swoje wskazówki w komentarzach.

    Inne przepisy na kapustę

    Gołąbki z kapusty pekińskiej

    kapusta z ziemniakami

    placek z kapustą

    Duszona kapusta

    Kapusta Z Grzybami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author