Leniwe manti według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Leniwe manti dla tych, którzy nie lubią rzeźbić

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • miska głęboka – 2 szt.;
  • deska do krojenia;
  • ostry nóż szefa kuchni;
  • siekiera do mięsa;
  • cedzidło;
  • moździerz;
  • rondel lub rondel;
  • wałek do ciasta lub robot kuchenny z funkcją wyrabiania i wałkowania ciasta.

Składniki

wołowina (łopatka) 500 gramów
gruby ogon (baranina) 150 gramów
duża cebula 1 szt.
czarny pieprz 5-7 groszków
zira 1 łyżeczka
ostra papryczka szczypać
Papryka połowa
woda 50-70 ml na mięso mielone + 100-120 ml na ciasto
marchewka 1 szt.
mąka 1-1,5 ul.
jajko 1 szt.
Sól do farszu i ciasta

Czy wiedziałeś? Kurdyuk to złogi tłuszczu w pobliżu ogona niektórych ras owiec. Można zastąpić smalcem lub innym tłuszczem zwierzęcym.

Gotowanie krok po kroku

  • Oczyść mięso z folii. Pokrój w cienkie plasterki i posiekaj ostrym nożem i siekierą w drobną kostkę. Mięso powinno być mielone, a nie mielone.

    Aby ugotować leniwe manti, przygotuj mięso

  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Posyp cebulę łyżką soli i ponownie posiekaj nożem.

    Aby ugotować leniwe manti, posiekaj cebulę

  • Bardzo drobno posiekaj kurczaka.

    Aby ugotować leniwe manti, odetnij gruby ogon

  • Do moździerza dodać czarne ziarna pieprzu i zirę, dobrze zmielić.

    Aby ugotować leniwe manti, przygotuj przyprawy

  • Do głębokiej miski włożyć posiekane mięso mielone, posiekaną cebulę i tłusty ogon, posypać mieloną ostrą papryką i zmielonymi w moździerzu przyprawami, dodać wodę i dobrze wymieszać do uzyskania gładkości. Mięso mielone odstawić na bok, trochę zaparzyć i zamarynować.

    Aby ugotować leniwe manti, gotuj mięso mielone

  • Do ciasta przesiej mąkę, dodaj 1 jajko, wodę ze szczyptą soli. Wszystko dobrze wymieszaj. Zagnieść ciasto. Konsystencja powinna przypominać ciasto na knedle, ale być trochę gęstsza i gęstsza.

    Aby ugotować leniwe manti, przygotuj ciasto

  • Ciasto rozwałkować na prostokątną warstwę o grubości jak na kluskach około 2 mm.

    Aby ugotować leniwe manti, rozwałkuj ciasto

  • Na posypanej mąką powierzchni pokrój ciasto o szerokości 4-5 cm, długości 7-10 cm, pośrodku paska ułóż mięso małą, wąską ścieżką. Ciasto zasuwamy od dołu do góry, nie ściskając wierzchu, a jedynie boczną krawędź. Zwiń ciasto z nadzieniem rozetowym i ściśnij wolną stronę. Więc zaślep wszystkie manti.

    Aby ugotować leniwe manti, przygotuj wszystkie składniki

  • Obierz i umyj marchewki i słodką paprykę. Marchewki pokroić w plastry, cebulę półpierścienie i paprykę słodką w paski. Przełóż wszystkie warzywa do rondla, połóż manti na wierzchu i zalej gorącą wodą środek manti. Posol trochę, jeśli chcesz.

    Aby ugotować leniwe manti, posiekaj warzywa

  • Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień tak, aby lekko się dusił. Gotuj przez 20-30 minut pod przykryciem do miękkości.

    Leniwe manti według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Wyjmij gotowe manti łyżką cedzakową z patelni i połóż na płaskim naczyniu. Skrop kwaśną śmietaną i podawaj.

    Leniwe manti dla tych, którzy nie lubią rzeźbić

  • Ważny! Nadzienie do mat powinno być bardzo soczyste. Trzymaj się proporcji cebuli i wody, pamiętaj o dodaniu tłuszczu lub smalcu do mięsa. Więc manti będzie znacznie smaczniejsze.

    Przepis

    Film bardzo wyraźnie pokazuje, jak prawidłowo przygotować mięso, przygotować nadzienie, ubrać manti i ugotować je na poduszce warzywnej bez specjalnej manti.

    Jak często gotujesz manti? Modelowanie klasycznej manti to bardzo żmudna praca. Metoda przedstawiona w tym przepisie jest znacznie szybsza i łatwiejsza do wyrzeźbienia. Jak ci się podoba ten sposób? Manty jest zwykle gotowane w mantyshnitsa lub na parze. Spróbuj ugotować manti na poduszce z warzyw, jak pokazano w przepisie. Danie okaże się nie mniej soczyste i bardzo pachnące.

     

    Inne przepisy Manti

    Klasyczna manti

    Posiekane mięso mielone na manti

    Manti po uzbeckim

    Manti z mięsem

    Manti z ziemniakami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author