Leniwe pierogi: przepisy w piekarniku, patelni i powolnej kuchence

Przepis na leniwe pierożki: pyszne szybkie danie

Przepis na patelnię

Leniwe pierogi na patelni gotują się bardzo szybko i bez większego wysiłku. To pyszne danie mięsne z dodatkiem warzyw, które nie wymaga dużo czasu.

Do testu będziesz potrzebować:

  • mąka – 3 szklanki;
  • jajka – 3 sztuki;
  • woda (ciepła) – 1 szklanka;
  • sól – ½ łyżeczki.

Do farszu potrzebne będą:

  • dowolne mięso – 500 g;
  • cebula – 1 duża głowa;
  • sól, przyprawy – do smaku.

Leniwe pierożki w bułce
Do poduszki warzywnej będziesz potrzebować:

  • cebula – 1 duża głowa lub 2 małe;
  • marchewki – 2 średnie kawałki;
  • czosnek – 2 ząbki (lub więcej, jeśli lubisz bardziej pikantny);
  • olej roślinny – do smażenia warzyw.

Do sosu będziesz potrzebować:

  • śmietana – 150 g;
  • woda – pół szklanki;
  • chmiel-suneli – do smaku.

Gotowanie

  • Jajko i sól rozpuścić w ciepłej wodzie. Wlać do przesianej mąki i dokładnie wymieszać, stopniowo dodając więcej mąki do „płynnego środka”. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do „rozmrożenia”, przykrywając ręcznikiem lub zawijając w plastikową torebkę na około pół godziny.
  • Zetrzyj marchewki i posiekaj cebulę (możesz też po prostu posiekać marchewki, jeśli nie lubisz startych), duś je razem na patelni przez około 4 minuty. Na sam koniec dodaj drobno posiekany czosnek.
  • Zmiel mięso i cebulę w maszynce do mięsa lub blenderze (lub posiekaj ręcznie, aby mięso mielone było bardziej teksturowane), dodaj sól i przyprawy. Lepiej jest wziąć przyprawy świeżo zmielone – dzięki temu nadadzą potrawie więcej aromatu i smaku. Dobrze wymieszaj, aby sól całkowicie się rozpuściła i równomiernie rozprowadziła.
  • Ciasto rozwałkować na jedną dużą warstwę o grubości nie większej niż 1 mm. Rozłóż na nim mięso mielone cienką warstwą, wyrównując widelcem.
  • Ostrożnie zwiń bułkę, unikając pęcherzyków powietrza pod ciastem. Przypnij krawędzie powstałej rolki.
  • Pokrój ostrym nożem na małe kawałki – rolki o grubości 2-3 cm.
  • Rozłóż około jednej trzeciej warzyw na dnie patelni i ułóż knedle na wierzchu, ściętą stroną do góry. Ułóż tak, aby bułki się nie dotykały (możesz włożyć między nie warzywa). Przykryj wszystko pozostałą poduszką warzywną. Układając bułki na poduszce warzywnej, nie zapomnij uszczypnąć dolnych części, aby sok nie wyciekł, a pierogi nie straciły smaku.
  • Przygotuj sos: wymieszaj śmietanę z wodą i chmielem suneli (jeśli nie lubisz tej przyprawy, możesz użyć czarnego pieprzu, papryki lub czegoś innego według własnego gustu). Napełnij pierogi mieszanką. Możesz położyć masło na każdej bułce, jeśli chcesz.
  • Gotuj około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
  • Podawać na gorąco, przyozdobione ziołami i świeżymi warzywami. Śmietana, ostry sos, sos czosnkowo-śmietanowy itp. można podawać z leniwymi knedlami.

    Gotowanie w piekarniku

    Przepis na leniwe pierogi w piekarniku niewiele różni się od przepisu na patelnię. Ale w piekarniku możesz ugotować porcję dla dużej rodziny bez ciągłego stania przy kuchence.

    Leniwe pierogi na protvin
    Do testu będziesz potrzebować:

    • mąka – 3 szklanki;
    • jajka – 1-2 sztuki;
    • woda – 1 szklanka;
    • sól – ½ łyżeczki.

    Do farszu potrzebne będą:

    • dowolne mięso – 500 g;
    • cebula – 1-2 małe główki;
    • sól, przyprawy – do smaku.

    Do poduszki warzywnej będziesz potrzebować:

    • cebula – 2 duże główki;
    • marchewki – 2 sztuki;
    • olej roślinny – do smażenia warzyw.

    Do sosu będziesz potrzebować:

    • pasta pomidorowa – 100 g;
    • woda – 1 szklanka;
    • sól – szczypta.

    Ten przepis na leniwe pierogi krok po kroku jest przeznaczony do standardowej porcji, podczas gotowania na dużej blasze do pieczenia składniki po prostu podwajają się.

    Gotowanie

  • Przygotuj ciasto: wymieszaj jajko i sól w wodzie, wlej masę do przesianej mąki i delikatnie wymieszaj, następnie przełóż na posypany mąką stół i wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne. Przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą i odstaw na 30-40 minut (w tym czasie warzywa i nadzienie będą ugotowane).
  • Marchewki zetrzyj lub drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Włóż cebulę na rozgrzaną patelnię i smaż na oleju roślinnym przez 1-2 minuty. Następnie dodaj marchewki, wszystko wymieszaj i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez kolejne 3 minuty.
  • Przygotuj mięso mielone: ​​mięso i cebulę zmiel w maszynce do mięsa, dodaj sól i przyprawy do smaku.
  • Ciasto rozwałkować na duży owalny kształt (wygodniej będzie, jeśli otrzymasz prostokąt z zaokrąglonymi rogami).
  • Mięso mielone układamy na cieście, równomiernie rozprowadzając i zwijamy bułkę. Przypnij wolne krawędzie. Pokrój w kółka o grubości 2-3 cm.
  • Ułóż bułki na głębokiej blasze do pieczenia, uprzednio ściskając dolne krawędzie. Nie pakuj zbyt ciasno, aby się nie sklejały.
  • Przygotuj sos pomidorowy: rozpuść koncentrat pomidorowy w wodzie, dodaj sól (w razie potrzeby możesz doprawić przyprawami).
  • Przykryj leniwe knedle warzywami i wlej około dwóch trzecich ilości sosu pomidorowego (jeśli nie ma wystarczającej ilości sosu, zrób szybciej).
  • Leniwe pierogi gotuje się w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 220 stopni.
  • Podawać na ciepło, przyozdobione świeżymi ziołami i warzywami, polane schłodzoną kwaśną śmietaną lub innym sosem.
  • Przepis w powolnej kuchence

    Jeśli potrzebujesz małej porcji leniwych pierogów, możesz je łatwo przygotować w powolnej kuchence.

    Leniwe pierogi w powolnej kuchence
    Do testu będziesz potrzebować:

    • woda – 80 ml;
    • jajko – 1 sztuka;
    • mąka – 230 g;
    • sól – ¼ łyżeczki.

    Do wypełnienia będziesz potrzebować:

    • dowolne mięso mielone – 350 g;
    • cebula – 1 głowa;
    • sól i przyprawy – do smaku;
    • zieleń.

    Gotowanie

  • Do przesianej mąki dodaj ciepłą (ale nie gorącą) wodę, sól i jajko. Wszystko delikatnie wymieszaj, stopniowo zwiększając gęstość ciasta, dodając mąkę.
  • Ugniataj ciasto, aż będzie elastyczne i pozostaw na około 30 minut pod ręcznikiem lub folią spożywczą.
  • Przygotuj nadzienie: Przełóż mięso z cebulą przez maszynkę do mięsa lub posiekaj w blenderze. Dodaj sól, przyprawy i trochę ziół.
  • Ciasto rozwałkować na cienki arkusz i położyć na nim mięso mielone. Wygładź go tak, aby miał taką samą grubość w całym arkuszu.
  • Zwiń rolkę i uszczelnij krawędzie.
  • Pokrój bułkę na kawałki o grubości 2-3 cm i umieść na dnie miski.
  • W powolnej kuchence leniwe pierogi można gotować na kilka sposobów – na życzenie gospodyni i w zależności od modelu urządzenia.

  • W trybie „Pieczenie” 30 minut – włóż knedle do miski, napełnij wodą tak, aby pierogi prawie zakrywały i gotuj przez 30 minut (jeśli kluski są duże, zwiększ czas gotowania).
  • „Na parze” – połóż produkty na naczyniu do gotowania na parze, wlej 2 szklanki wody do miski i gotuj przez 25-30 minut.
  • „Gulasz” – na dno miski położyć poduszkę ze smażonych warzyw, na wierzchu posmarować knedle i przykryć pozostałymi warzywami. Dusić przez 40-50 minut (w wolnowarze z gotowaniem ciśnieniowym gotowanie zajmie około 20 minut od momentu rozgrzania).
  • Leniwe pierogi podawać z ziołami, kwaśną śmietaną (najlepiej schłodzoną) lub ostrym sosem.

    Leniwe pierogi na łyżce

    Wskazówki dotyczące robienia leniwych pierogów

    Oto kilka wskazówek, jak gotować leniwe pierogi, aby nie wyglądały jak zwykłe danie mięsne.

    • Aby leniwe pierogi nie rozpadały się, możesz dodać jedno jajko do mielonego mięsa.
    • Aby uzyskać soczystość mielonego mięsa, możesz dodać do niego trochę zimnej wody.
    • Ciekawy smak mięsa mielonego da niewielka ilość ogórka kiszonego (ale w tym przypadku uważaj z solą).
    • Im cieńsze ciasto rozwałkujesz, tym smaczniejsze będą pierogi.
    • Przepis na leniwe pierogi na patelni można ulepszyć, smażąc najpierw bułki na złotą skórkę (ale nie przesadzaj, bo będą suche).
    • Jako poduszkę warzywną możesz wybrać dowolne warzywa (pomidory, bakłażany, papryka, cukinia, kapusta itp.)

    Przepis na pierogi leniwe różni się od pierogów leniwych tym, że nadzienie nie koliduje z ciastem, a można cieszyć się tym samym soczystym mięsem mielonym, co w zwykłych pierogach, tylko ich ugotowanie zajmie znacznie mniej czasu.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author