Leniwe pierogi według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne słodkie pierogi z leniwym twarogiem

Sprzęt i przybory kuchenne: drobne sitko, waga kuchenna i inne przybory miarowe, kilka głębokich pojemników, średniej wielkości rondel, łyżka stołowa, durszlak, ostry nóż, deska do krojenia.

Składniki

składniki proporcje
masło 50g
Mąka pszenna 220 gramów
jajko 1 szt.
twarożek 250g
cukier waniliowy 10 gramów
cukier granulowany 50-70 g
Sól 3-4 szczypty

Gotowanie krok po kroku

Przygotujmy ciasto

  • Przede wszystkim odmierzamy 50 g masła, po czym roztapiamy je na małym ogniu, aż stanie się płynne. Odłóż olej na bok, aby lekko ostygł. Twarożek w ilości 250 g przecieramy przez drobne sito.

    Aby przygotować leniwe pierogi, przygotuj składniki

  • Do przygotowanej masy twarogowej dodać 50-70 g cukru pudru. Sam dostosuj ilość słodkiego składnika, skupiając się na własnym smaku – jeśli lubisz słodkie pierogi, dodaj więcej cukru.

    Aby przygotować leniwe pierogi, dodaj cukier do nadzienia

  • Aby nadać produktowi apetyczny aromat, dodaj tam 10 g cukru waniliowego. Na cukier waniliowy rozbij jedno jajko kurze, wlej schłodzone roztopione masło i dodaj szczyptę soli kuchennej. Mieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz płynną jednorodną konsystencję. Oddzielnie przesiej 220 g mąki, po czym dodajemy ją małymi porcjami do przygotowanej masy twarogowej, za każdym razem dobrze wyrabiając ciasto.

    Aby zrobić leniwe pierogi, przesiej mąkę

  • Tworzymy pierogi

  • Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, z których jedna jest zwijana w cienką kiełbasę.

    Aby przygotować leniwe pierogi, zagnieść ciasto

  • Kiełbasę kroimy na małe identyczne kawałki o grubości 1-1,5 cm, to samo robimy z drugą częścią ciasta.

    Aby przygotować leniwe pierogi, pokrój ciasto

  • Przygotowujemy produkt

  • Napełnij mały rondel wodą i umieść go na średnim ogniu. Jak tylko płyn się zagotuje, dodaj do niego 2-3 szczypty soli.

    Zagotuj wodę, aby zrobić leniwe pierogi

  • Uformowane knedle wrzucić do wrzącej wody. Polecam zanurzanie produktów jeden po drugim do wrzącej wody, aby się nie sklejały i nie traciły kształtu. Czekamy na pojawienie się produktów, a następnie gotujemy je przez kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu. Knedle wyrzucamy do durszlaka, a następnie przenosimy na odpowiedni talerz. Dodaj trochę masła lub śmietany i zacznij degustować leniwe knedle z twarogiem.

    Leniwe pierogi według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Przepis

    Po obejrzeniu tego filmu zapoznasz się z najprostszym przepisem na leniwe pierogi z twarogiem. Początkujący szef kuchni dzieli się swoim małym doświadczeniem i pokazuje cały proces gotowania od A do Z.

    Tak łatwo i szybko ugotować samemu pyszne i apetyczne leniwe knedle z twarogiem. Przedstawiony prosty przepis przypadnie do gustu kawalerom lub osobom, które nie mają możliwości spędzania dużej ilości czasu w kuchni. Przygotowany produkt wyróżnia się nie tylko doskonałym aromatem, ale także niezrównanym twarogowym smakiem, który niejednemu może przypominać beztroską zabawę w przedszkolu.

    Nie zapomnij zostawić opinii w komentarzach dotyczących walorów smakowych i aromatycznych pierogów przyrządzanych według opisanej powyżej receptury. Smacznego!

    Inne przepisy na pierogi

    Knedle Ziemniaczane

    Vareniki z cebulą

    Vareniki z surowymi ziemniakami

    Vareniki ze smażoną cebulką

    Vareniki z kapustą

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author