Leniwe pierogi z przepisem na twarożek ze zdjęciami jak ugotować pyszne krok po kroku

Leniwe pierogi jak i ile gotować, jak gotować, przepis na gotowanie krok po kroku

Z wyglądu leniwe knedle ziemniaczane, których recepturę proponujemy w tym artykule, przypominają po prostu ugotowane kawałki ciasta. Nie ma w nich dodatków, wszystkie składniki są wymieszane z ciastem. To pozostawia miejsce na kreatywność: zawsze możesz dodać do ziemniaków ulubione potrawy. Najważniejsze jest zrozumienie zasady gotowania.

Podstawowy przepis krok po kroku z ziemniakami

Proponujemy Ci najprostszy, klasyczny przepis na leniwe pierogi z ziemniakami jako zdjęcie.

Będziesz potrzebować:

  • ziemniaki – 5 średnich bulw;
  • jajko – 1 sztuka;
  • mąka – 150 g;
  • kwaśna śmietana, zielenie – do smaku;
  • sól – 10 g.

Gotowanie

  • Podstawowy przepis na leniwe pierogi
    Obierz ziemniaki i pokrój bulwy na ćwiartki. Gotować do miękkości w osolonej wodzie.
  • Odcedź wodę i utnij ziemniaki.
  • Dodaj jajko i sól, dobrze wymieszaj.
  • Dodać mąkę cały czas mieszając. Zagnieść ciasto ziemniaczane.
  • Odetnij mały kawałek z ciasta, przekręć go opaską uciskową. Pokrój opaskę uciskową na małe (1,5-2 cm długości) kawałki.
  • Ugotuj knedle w dużej ilości wody z dodatkiem soli.
  • Podawać ze śmietaną i ziołami.
  • Czy knedle można zamrozić? Mogą! Możesz nieco zmodyfikować przepis i zrobić knedle z ziemniakami i grzybami. Aby to zrobić, wystarczy drobno posiekać i usmażyć ulubione grzyby i zagnieść je razem z ziemniakami do ciasta. Jeśli masz jeszcze pieczarki usmażone w kawałkach, na przykład po wczorajszym obiedzie, możesz przepuścić je przez maszynkę do mięsa.

    Leniwe knedle ziemniaczane są szczególnie smaczne i pikantne ze smażoną cebulką. Pokrój dwie lub trzy duże cebule w pierścienie lub półpierścienie, usmaż na rozgrzanej patelni, aż będą chrupiące. Nie spuszczaj oleju – to dla nich, wraz z chrupiącą cebulką, polej każdą porcję.

    Aby ziemniaki szybciej się ugotowały, dodaj do wody łyżeczkę masła. Poprawia również smak puree. Nawiasem mówiąc, aby zachować witaminy, okopowe można również ugotować w mundurze, ale przed przygotowaniem puree trzeba będzie jeszcze usunąć skórkę.

    Przepisy z produktami mlecznymi

    Z twarogiem

    Świetnym sposobem na wykorzystanie resztek puree ziemniaczanego jest zrobienie leniwców z ziemniakami i twarogiem. Pierogi okażą się bardziej dietetyczne i zdrowe, a dzieci nie odmówią twarogu w tej formie.

    Leniwe pierogi z ziemniakami
    Będziesz potrzebować:

    • tłuczone ziemniaki – 200 g;
    • twarożek – 200 g;
    • mąka – 100 g;
    • jajka – 2 sztuki;
    • skrobia ziemniaczana – 50 g;
    • cebula – 1 głowa;
    • sól dla smaku.

    Gotowanie

  • Oddziel białka od żółtek.
  • Ziemniaki puree wymieszać z żółtkami, następnie dodać twarożek, mąkę, skrobię i sól.
  • Białka ubić mikserem do uzyskania piany i dodać do masy twarogowej. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodając mąkę.
  • Z ciasta zrobić kilka pęczków, pokroić na kawałki i posypać mąką.
  • Zagotuj w dużej ilości osolonej wody. Przybliżony czas gotowania to 5-6 minut.
  • Czasami warto zrobić dużo ciasta na raz, ponieważ można ugotować leniwe knedle z ziemniakami do wykorzystania w przyszłości. Jak wszystkie inne pierogi świetnie czują się w zamrażarce. Najważniejsze, że nie sklejają się po zamrożeniu. Można je zamrozić porcjami – czyli po jednej desce na raz, a następnie dobrze zamrożone półprodukty włożyć do torebki. Możesz także układać je warstwami w pojemnikach, wykładając każdą warstwę pergaminem. Aby zamrożenie było skuteczne, pierogi muszą być dobrze posypane mąką!

    Z serem

    Wysokiej jakości ser nie zepsuje żadnego dania, a „leniwce” nie są wyjątkiem. Poniższy przepis wymaga twardego sera, takiego jak parmezan lub pecorino. Na półkach supermarketów można teraz znaleźć mniej lub bardziej odpowiednie krajowe odpowiedniki tych produktów.

    Leniwe pierogi z serem
    Będziesz potrzebować:

    • ser twardy – 300 g;
    • jajko -2 sztuki;
    • mąka – 100 g;
    • koperek – mała wiązka;
    • sól – 5 g.

    Gotowanie

  • Ser zetrzyj na drobnej tarce, koperek posiekaj jak najdrobniej.
  • Wymieszać ser, zioła, mąkę i jajka, sól i zagnieść na ciasto. W razie potrzeby dodaj wodę.
  • Uformować pęczki, pokroić na kawałki o długości około 2,5 cm.
  • Zagotować w osolonej wodzie.
  • Jako pikantny dodatek do pierogów serowych można gotować w panierce smażonej. Aby to zrobić, drobno pokruszyć rękami kilka kawałków białego chleba (okruchy można również zrobić w blenderze) i usmaż ten „posypkę” na oleju roślinnym.

    Jeśli nie boisz się uszkodzić swojej sylwetki, możesz zastosować sztuczkę z opiekaniem. „Leniwce”, zwłaszcza te proste, ziemniaki, pięć minut na patelni dadzą złocistą skórkę i wzmocnią smak. Nawiasem mówiąc, w ten sposób można „ożywić” pierogi, jeśli zostały ugotowane dzień wcześniej i pozostawione na noc w lodówce.

    kreatywne pomysły

    Kilka pomysłów dla hostess, którym danie jest nudne.

    • Eksperymentuj z kształtem! Kiełbasa w plasterkach to oczywiście najłatwiejsza i najszybsza opcja. Jeśli jednak chcesz, możesz to zrobić tak: ciasto rozwałkować na dość grubą warstwę, około 5 mm, pokroić w kółka szklanką. Vareniki będą wyglądać jak monety. Tutaj również może się przydać foremka do ciastek.
    • Eksperymentuj z kolorem! Leniwe pierogi można malować. Dodając do ciasta sok z buraka, pomidora lub marchewki, posiekany w blenderze szpinak, można uzyskać leniwe pierogi z czerwonymi, pomarańczowymi lub zielonymi ziemniakami. Dzieci i miłośnicy warzyw to docenią!
    • Eksperymentuj z kompozycją! Dodaj smalec, jeśli lubisz. Mężczyźni ucieszą się dodatkiem posiekanego i smażonego boczku. Włóż nieświeże kawałki kiełbasy. Wrzuć szczyptę posiekanych ziół lub ulubionych przypraw bezpośrednio do ciasta.

    Wszystko to nada leniwym pierogom nowy „dźwięk”, choć oczywiście przy takim podejściu sam pomysł szybkiego i prostego przygotowania dania ginie. Ale nawet jeśli nadal wybierzesz proste ziemniaczane „leniwce”, Twój obiad lub śniadanie będą bez zarzutu!

    Inne przepisy na pierogi

    Vareniki na kefirze

    Knedle twarogowe

    Vareniki z kaszą manną

    Vareniki z wiśniami

    Vareniki z mięsem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author