Leniwy belyashi przepis krok po kroku 🍕 ze zdjęciem

Leniwe białka bez drożdży i jajek to świetna opcja na śniadanie 🍕

Sprzęt i przybory kuchenne: patelnia, kuchenka, sitko, deska do krojenia, nóż, miarka, miska głęboka, naczynie do serwowania.

Składniki

Kefir 400 ml
Soda 0,5 łyżeczki
Mąka 250g
Mięso mielone 300g
Sól 0,5 łyżeczki
Cukier 1 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz szczypać
mielony czosnek szczypać
Zieleń pakiet
Cebula 1-2 szt.
Papryka 0,5 łyżeczki
Olej słonecznikowy 4 łyżki. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Aby przygotować ciasto, wlej 400 ml kefiru o dowolnej zawartości tłuszczu do głębokiego pojemnika i dodaj do niego pół łyżeczki sody. Wymieszaj te składniki, aby zaczęły ze sobą oddziaływać. Nie radzę mieszać ich w kubku lub misce, ponieważ kefir będzie się pienił i może się wylać. Pozostaw kefir i wodę sodową na chwilę w temperaturze pokojowej, podczas gdy pracujesz nad nadzieniem.

    Gotowanie leniwego belyashi

  • Do osobnego pojemnika wrzuć 300 g mięsa mielonego i dodaj do niego przyprawy. Lubię używać pół łyżeczki papryki, mielonego czosnku, soli i szczypty mielonego czarnego pieprzu. Opłucz też garść zieleni i obierz dwie małe cebule. Drobno posiekaj warzywa i cebulę, a także dodaj do pojemnika. Możesz użyć farszu, który lubisz. Najczęściej gotuję leniwego belyashi z mielonym kurczakiem. Po pierwsze jest mniej kaloryczny, a po drugie kurczak gotuje się szybciej niż inne rodzaje mięsa, a nadzienie na pewno nie będzie surowe. Wymieszaj wszystkie składniki i przyprawy, a mięso mielone odłóż na bok.

    Aby przygotować leniwe białka, przygotuj składniki

  • Do naczynia z kefirem i sodą dodaj 250 g mąki i łyżeczkę cukru. Zagnieść ciasto łyżką lub szpatułką na gładką masę. Jak być może zauważyłeś, w przepisie nie używamy jajek, w przeciwieństwie do klasycznego przepisu na białka. Dlatego ciasto wyjdzie bardzo lekkie i przewiewne. Nie przejmuj się, że konsystencja będzie dość płynna. Jest okej.

    Aby przygotować leniwe białka, przygotuj ciasto

  • Wlej olej słonecznikowy na patelnię tak, aby całkowicie pokrył całe dno. Polecam gotować to danie na minimalnej mocy twojego pieca. Aby nadzienie miało czas na gotowanie, a ciasto się nie paliło. Łyżkę ciasta położyć na rozgrzanym oleju.

    Aby przygotować leniwe białka, wyłóż ciasto na patelnię

  • Na wierzch nałóż jedną łyżeczkę mięsa mielonego i przykryj pół łyżką ciasta tak, aby nadzienie było całkowicie pokryte ciastem ze wszystkich stron.

    Do przygotowania leniwych białek, smażenia produktów

  • Grilluj nie dłużej niż 10 minut z każdej strony. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność białek, połóż je z patelni na kilku warstwach jednorazowych ręczników papierowych. Dzięki temu nadmiar oleju słonecznikowego zostanie wchłonięty przez ręczniki.

    Leniwy belyashi według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Podawaj białka na ciepło. Są kompletnym dodatkiem, który dobrze komponuje się z różnymi sosami, a także świeżymi warzywami.

    leniwi biali są gotowi

  • Przepis

    Po obejrzeniu filmu zobaczysz wizualnie proces gotowania i zobaczysz, jak smaczne i soczyste będą leniwe białka.

    Czasami naprawdę chcesz zafundować sobie pyszne belyashi, ale wydaje się, że ich gotowanie jest zbyt długie i trudne. W takich sytuacjach ten przepis jest doskonałą alternatywą. Różni się nie tylko szybkością i łatwością wykonania, ale także znacznie niższą kalorycznością. Nie zwlekaj więc z gotowaniem i poczęstuj rodzinę i przyjaciół apetycznym, soczystym dodatkiem, który nie zaszkodzi ani Twojej sylwetce, ani zdrowiu.

    Podziel się w komentarzach, jakie sosy lubisz podawać z belyash. Chętnie skorzystam z porady.

    Inne przepisy na belyash

    Bujny belyashi

    Belyashi na kefirze

    Farsz do białych

    Belyashi na patelni

    Belyashi w piekarniku

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author