Lobio z fasoli według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Lobio z fasoli – tajemnice gruzińskiego dania

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, rondel z pokrywką, deska do krojenia, nóż, patelnia, łopatka, łyżeczka, łyżka stołowa, talerz.

Składniki

Produkt Ilość
czerwona fasola 450-500g
cebula (średnia) 3 szt.
czosnek 6 goździków
kolendra 2 wiązki
Sól 1-1,5 ul. l.
ziarna czarnego pieprzu 20-25 szt.
Liść laurowy 3-4 szt.
przyprawa chmielowa-suneli 1 łyżeczka
masło do smażenia

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw musisz przygotować fasolę. Można go moczyć w wodzie przez kilka godzin lub na noc. Jeśli fasola zostanie natychmiast ugotowana, czas gotowania wyniesie 3-3,5 godziny. Dokładnie wypłucz 500 g fasoli i napełnij wodą 1:2.

    Fasolę wcześniej namoczyć wodą, aby pęczniały.

  • Gdy fasola wystarczająco się wyschnie, wyślij ją do wrzenia, możesz zostawić tę wodę lub zastąpić ją świeżą wodą. Zagotuj fasolę, zmniejsz ogień i gotuj przez półtorej godziny, od czasu do czasu dolewając płyn. Gotowość możesz sprawdzić za pomocą zwykłej łyżki, lekko miażdżąc nią fasolę. Jeśli roślina strączkowa zamieniła się w puree, jest gotowa.

    Sprawdź gotowość fasoli.

  • Podczas gdy fasola się gotuje, możesz zacząć gotować cebulę. 3 cebule obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę.

    Cebulę siekamy.

  • Postaw patelnię na ogniu, aby się rozgrzać, a następnie wyślij na nią kilka łyżek masła. Jeśli wolisz olej roślinny, możesz go użyć.

    Na patelni roztopić kawałek masła.

  • Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodaj do niego posiekaną cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.

    Rozłóż trochę cebuli i smaż do miękkości.

  • Do garnka z gotowaną fasolą wrzuć lekko podsmażoną cebulę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

    Do fasoli dodaj smażoną cebulę, gotuj przez kolejne 10 minut.

  • Podczas przygotowywania głównych składników posiekaj 2 pęczki kolendry (liście z ogonkami).

    Mielimy kolendrę.

  • Będziesz także musiał drobno posiekać 6 ząbków czosnku.

    Siekamy czosnek.

  • Teraz możesz ponownie zacząć gotować lobio, w tym celu zmiażdż całą czerwoną gotowaną fasolę tłuczkiem do ziemniaków.

    Zmiażdż fasolę.

  • Dodaj do tej masy 3-4 szt. liść laurowy i 20-25 szt. czarnego pieprzu, a następnie wymieszaj lobio i pozostaw na ogniu na 2 minuty.

    Do naczynia dodać ziarna pieprzu i liść laurowy.

  • Dodaj posiekaną kolendrę z czosnkiem na patelnię, a następnie wyślij 1-1,5 łyżki. l. sól i wymieszaj, a następnie wlej 1 łyżeczkę. przyprawy chmielowo-suneli, ponownie wymieszać i pozostawić pod przykryciem na średnim ogniu na 10 minut.

    Do naczynia dodać czosnek i zioła.

  • Wyłącz gaz, lobio gotowe. Przed podaniem udekoruj danie kilkoma gałązkami pietruszki lub kolendry.

    Apetyczne lobio z fasoli jest gotowe.

  • Przepis

    Wiele osób pozostaje obojętnych na fasolę, ponieważ po prostu nie wiedzą, jak ją smacznie ugotować. Ale ten produkt można również wykorzystać do przygotowania pysznego samodzielnego dania. Zwracamy uwagę na przepis, w którym autor opisuje proces gotowania popularnego gruzińskiego dania lobio. Do jego przygotowania używa się czerwonej fasoli, a także dużo zieleni i czosnku.

    Drodzy czytelnicy, czy podobał wam się przepis na czerwoną fasolę i kolendrę lobio? Czy wcześniej przygotowywałeś takie danie, czy nawet nie wiedziałeś o jego istnieniu? Jeśli tak, jakiego przepisu użyłeś? Podziel się sprawdzonymi przepisami na fasolę lobio.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author