
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, rondel z pokrywką, deska do krojenia, nóż, patelnia, łopatka, łyżeczka, łyżka stołowa, talerz.
Składniki
Produkt | Ilość |
czerwona fasola | 450-500g |
cebula (średnia) | 3 szt. |
czosnek | 6 goździków |
kolendra | 2 wiązki |
Sól | 1-1,5 ul. l. |
ziarna czarnego pieprzu | 20-25 szt. |
Liść laurowy | 3-4 szt. |
przyprawa chmielowa-suneli | 1 łyżeczka |
masło | do smażenia |
Gotowanie krok po kroku
Najpierw musisz przygotować fasolę. Można go moczyć w wodzie przez kilka godzin lub na noc. Jeśli fasola zostanie natychmiast ugotowana, czas gotowania wyniesie 3-3,5 godziny. Dokładnie wypłucz 500 g fasoli i napełnij wodą 1:2. 
Gdy fasola wystarczająco się wyschnie, wyślij ją do wrzenia, możesz zostawić tę wodę lub zastąpić ją świeżą wodą. Zagotuj fasolę, zmniejsz ogień i gotuj przez półtorej godziny, od czasu do czasu dolewając płyn. Gotowość możesz sprawdzić za pomocą zwykłej łyżki, lekko miażdżąc nią fasolę. Jeśli roślina strączkowa zamieniła się w puree, jest gotowa. 
Podczas gdy fasola się gotuje, możesz zacząć gotować cebulę. 3 cebule obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. 
Postaw patelnię na ogniu, aby się rozgrzać, a następnie wyślij na nią kilka łyżek masła. Jeśli wolisz olej roślinny, możesz go użyć. 
Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodaj do niego posiekaną cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta. 
Do garnka z gotowaną fasolą wrzuć lekko podsmażoną cebulę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. 
Podczas przygotowywania głównych składników posiekaj 2 pęczki kolendry (liście z ogonkami). 
Będziesz także musiał drobno posiekać 6 ząbków czosnku. 
Teraz możesz ponownie zacząć gotować lobio, w tym celu zmiażdż całą czerwoną gotowaną fasolę tłuczkiem do ziemniaków. 
Dodaj do tej masy 3-4 szt. liść laurowy i 20-25 szt. czarnego pieprzu, a następnie wymieszaj lobio i pozostaw na ogniu na 2 minuty. 
Dodaj posiekaną kolendrę z czosnkiem na patelnię, a następnie wyślij 1-1,5 łyżki. l. sól i wymieszaj, a następnie wlej 1 łyżeczkę. przyprawy chmielowo-suneli, ponownie wymieszać i pozostawić pod przykryciem na średnim ogniu na 10 minut. 
Wyłącz gaz, lobio gotowe. Przed podaniem udekoruj danie kilkoma gałązkami pietruszki lub kolendry. 
Przepis
Wiele osób pozostaje obojętnych na fasolę, ponieważ po prostu nie wiedzą, jak ją smacznie ugotować. Ale ten produkt można również wykorzystać do przygotowania pysznego samodzielnego dania. Zwracamy uwagę na przepis, w którym autor opisuje proces gotowania popularnego gruzińskiego dania lobio. Do jego przygotowania używa się czerwonej fasoli, a także dużo zieleni i czosnku.
Drodzy czytelnicy, czy podobał wam się przepis na czerwoną fasolę i kolendrę lobio? Czy wcześniej przygotowywałeś takie danie, czy nawet nie wiedziałeś o jego istnieniu? Jeśli tak, jakiego przepisu użyłeś? Podziel się sprawdzonymi przepisami na fasolę lobio.