
Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- talerz;
- patelnia;
- Papier do pieczenia;
- deska do krojenia;
- nóż;
- łyżka Widelec;
- silikonowa szpatułka;
- pergamin;
- tłuczka do ziemniaków;
- mały rondel;
- rondel do puree;
- drobna tarka;
- śmigać;
- miski i talerze.
Składniki
Produkt | Ilość |
Ciasto francuskie (bez drożdży) | 0,5 kg |
Ziemniak | 1 kg |
Cebula | 1 szt. |
Filet z kurczaka | 400 gramów |
Ser | 100 gramów |
Marynata | 4 rzeczy. (średni rozmiar) |
jajko | 1 szt. |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Mąka | do 50 g (do pracy z ciastem) |
olej rafinowany | do smarowania i smażenia |
Mleko + śliwka. masło | na puree |
Woda | na puree |
Gotowanie krok po kroku
Najpierw obierz ziemniaki (1 kg). Każdy ziemniak myjemy dobrze pod bieżącą wodą i wkładamy do rondla. Aby szybciej gotować, pokrój duże na 2-3 części. Zalej ziemniaki wodą, aby płyn całkowicie pokrył bulwy. 
Podgrzej na średnim ogniu i zagotuj. Po ugotowaniu sól do smaku. Gotujemy, aż będziemy gotowi. 
Gdy ziemniaki zmiękną i zostaną przekłute widelcem, zagotuj mleko, usuń piankę. Większość wody spuszczamy z ziemniaków, zostawiając trochę na samym dnie. Za pomocą tłuczka do ziemniaków zaczynamy zamieniać gotowane ziemniaki w tłuczone ziemniaki. Najpierw dobrze go wyciskamy, a dopiero potem zaczynamy dodawać mleko i masło (do smaku), ale uważaj, aby puree nie rozpłynęło się, powinno dobrze zachowywać swój kształt i być lepkie. Połóż na talerzu do ostygnięcia. 
Jednocześnie z puree ziemniaczanym ugotuj mięso. Myjemy 400 g fileta z kurczaka pod bieżącą wodą. Trochę osusz mięso (pozwól mu odsączyć). Mięso kroimy na małe kawałki o wielkości do 1 cm. 
Kładziemy patelnię na kuchence, wlewamy trochę oleju roślinnego i dobrze rozgrzewamy. Pokrojone mięso włożyć na patelnię i smażyć na złoty kolor. 
Podczas smażenia mięsa obierz cebulę, umyj i pokrój w ćwiartki. 
Cebulę również wkładamy na patelnię z mięsem. Sól i pieprz do smaku. Podsmaż cebulę do miękkości. Rozprowadzamy go w osobnym pojemniku do schłodzenia, aby szkło miało nadmiar oleju. 
Ogórki kiszone kroimy (4 szt.), najlepiej w paski i wkładamy do miski. 
500 g ciasta francuskiego (nie drożdżowego!), Podziel na 2 części, aby wygodnie się rozwałkować. Posyp powierzchnię roboczą odrobiną mąki, aby ciasto się nie przywarło. Rozwałkować kawałek ciasta o grubości 2 mm. Staramy się uformować właściwy kwadrat, ponieważ blanki na łodzie są kwadratowe. 
Powstały kwadrat podzielony jest na cztery części – również kwadrat. Przytnij nierówne krawędzie. 
W każdym kwadracie wykonujemy nacięcie z dwóch przeciwległych stron, równolegle do krawędzi. 
Teraz układamy nadzienie – najpierw tłuczone ziemniaki, mięso z cebulą na wierzchu i ostatnie pikle. 
Tworzymy łódkę: z jednej strony lekko dokręcamy krawędź nacięciem i cienką częścią ciasta między nacięciem a krawędzią „przerzucamy” na nadzienie. To samo robimy z drugą karbowaną krawędzią. 
Dobrze zaciskamy ostre rogi łodzi, aby sok przez nie nie przepływał. 
Blachę do pieczenia przykrywamy pergaminem i układamy łodzie w pewnej odległości od siebie. 
Ubij jedno jajko w osobnej misce. Bardzo obficie smarujemy je naszymi łodziami. 
Łódki wysyłamy do dobrze nagrzanego piekarnika w temperaturze 180°C na 20 minut. W tym czasie natrzyj ser na drobną tarkę. Po 20 minutach wyjmujemy łódki, posypujemy je serem i ponownie wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut. 
To wszystko! Puff łodzie są gotowe! Smacznego! 
Przepis
Jeśli chcesz wyjaśnić coś z tego przepisu, spójrz poniżej. Bardzo szczegółowo opowiada, jak prawidłowo składać łódeczki z ciasta francuskiego i jak je upiec. Cóż, wynik – gotowe wypieki – zawsze wygląda lepiej w recenzji ze wszystkich stron. Miłego oglądania!
Łódki z ciasta francuskiego wyglądają bardzo pięknie i niecodziennie. Wydawałoby się, że zwykłe tłuczone ziemniaki z mięsem i piklami… A jak udekorowane! Takie danie nie jest wstydem serwować gościom, a dzieci będą z niego zadowolone! Spróbuj, ugotuj – nie pożałujesz. Porozmawiajmy, jaki jeszcze farsz można umieścić w takich łodziach? Zamieszczaj swoje sugestie w komentarzach i anuluj subskrypcję wyników!
Inne przepisy na ciasto francuskie
Bułka z ciasta
Vol-au-vents z serem
Ptysie z jagodami
Ozory z ciasta bez drożdży
Kosze z jabłkami
Miłego czytania!