Łódeczki z ciasta francuskiego według przepisu krok po kroku z zdjęciem

Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem i ziemniakami - bardzo smaczne

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • talerz;
  • patelnia;
  • Papier do pieczenia;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • łyżka Widelec;
  • silikonowa szpatułka;
  • pergamin;
  • tłuczka do ziemniaków;
  • mały rondel;
  • rondel do puree;
  • drobna tarka;
  • śmigać;
  • miski i talerze.

Składniki

Produkt Ilość
Ciasto francuskie (bez drożdży) 0,5 kg
Ziemniak 1 kg
Cebula 1 szt.
Filet z kurczaka 400 gramów
Ser 100 gramów
Marynata 4 rzeczy. (średni rozmiar)
jajko 1 szt.
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Mąka do 50 g (do pracy z ciastem)
olej rafinowany do smarowania i smażenia
Mleko + śliwka. masło na puree
Woda na puree

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw obierz ziemniaki (1 kg). Każdy ziemniak myjemy dobrze pod bieżącą wodą i wkładamy do rondla. Aby szybciej gotować, pokrój duże na 2-3 części. Zalej ziemniaki wodą, aby płyn całkowicie pokrył bulwy.

    Czyścimy ziemniaki.

  • Podgrzej na średnim ogniu i zagotuj. Po ugotowaniu sól do smaku. Gotujemy, aż będziemy gotowi.

    Ziemniaki gotujemy do miękkości.

  • Gdy ziemniaki zmiękną i zostaną przekłute widelcem, zagotuj mleko, usuń piankę. Większość wody spuszczamy z ziemniaków, zostawiając trochę na samym dnie. Za pomocą tłuczka do ziemniaków zaczynamy zamieniać gotowane ziemniaki w tłuczone ziemniaki. Najpierw dobrze go wyciskamy, a dopiero potem zaczynamy dodawać mleko i masło (do smaku), ale uważaj, aby puree nie rozpłynęło się, powinno dobrze zachowywać swój kształt i być lepkie. Połóż na talerzu do ostygnięcia.

    Robimy puree ziemniaczane.

  • Jednocześnie z puree ziemniaczanym ugotuj mięso. Myjemy 400 g fileta z kurczaka pod bieżącą wodą. Trochę osusz mięso (pozwól mu odsączyć). Mięso kroimy na małe kawałki o wielkości do 1 cm.

    Filet z kurczaka pokrój na małe kawałki.

  • Kładziemy patelnię na kuchence, wlewamy trochę oleju roślinnego i dobrze rozgrzewamy. Pokrojone mięso włożyć na patelnię i smażyć na złoty kolor.

    Filet z kurczaka smażymy na patelni.

  • Podczas smażenia mięsa obierz cebulę, umyj i pokrój w ćwiartki.

    Kroimy cebulę.

  • Cebulę również wkładamy na patelnię z mięsem. Sól i pieprz do smaku. Podsmaż cebulę do miękkości. Rozprowadzamy go w osobnym pojemniku do schłodzenia, aby szkło miało nadmiar oleju.

    Dodaj cebulę na patelnię z kurczakiem.

  • Ogórki kiszone kroimy (4 szt.), najlepiej w paski i wkładamy do miski.

    Ogórki kiszone pokroić w paski.

  • 500 g ciasta francuskiego (nie drożdżowego!), Podziel na 2 części, aby wygodnie się rozwałkować. Posyp powierzchnię roboczą odrobiną mąki, aby ciasto się nie przywarło. Rozwałkować kawałek ciasta o grubości 2 mm. Staramy się uformować właściwy kwadrat, ponieważ blanki na łodzie są kwadratowe.

    ciasto francuskie rozwałkować na kwadrat.

  • Powstały kwadrat podzielony jest na cztery części – również kwadrat. Przytnij nierówne krawędzie.

    Pokrój arkusz ciasta na 4 kwadraty.

  • W każdym kwadracie wykonujemy nacięcie z dwóch przeciwległych stron, równolegle do krawędzi.

    robić cięcia w cieście.

  • Teraz układamy nadzienie – najpierw tłuczone ziemniaki, mięso z cebulą na wierzchu i ostatnie pikle.

    umieść nadzienie na środku obrabianego przedmiotu.

  • Tworzymy łódkę: z jednej strony lekko dokręcamy krawędź nacięciem i cienką częścią ciasta między nacięciem a krawędzią „przerzucamy” na nadzienie. To samo robimy z drugą karbowaną krawędzią.

    zobacz jak uformować łódź.

  • Dobrze zaciskamy ostre rogi łodzi, aby sok przez nie nie przepływał.

    Łódź do płukania jest gotowa.

  • Blachę do pieczenia przykrywamy pergaminem i układamy łodzie w pewnej odległości od siebie.

    Uformowane łódki rozkładamy na blasze do pieczenia.

  • Ubij jedno jajko w osobnej misce. Bardzo obficie smarujemy je naszymi łodziami.

    Przed wysłaniem do piekarnika nasmaruj łodzie ubitym jajkiem.

  • Łódki wysyłamy do dobrze nagrzanego piekarnika w temperaturze 180°C na 20 minut. W tym czasie natrzyj ser na drobną tarkę. Po 20 minutach wyjmujemy łódki, posypujemy je serem i ponownie wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut.

    kilka minut przed gotowaniem posyp placki tartym serem.

  • To wszystko! Puff łodzie są gotowe! Smacznego!

    Takie przepyszne łódeczki z ciasta francuskiego można podawać nawet na świątecznym stole.

  • Przepis

    Jeśli chcesz wyjaśnić coś z tego przepisu, spójrz poniżej. Bardzo szczegółowo opowiada, jak prawidłowo składać łódeczki z ciasta francuskiego i jak je upiec. Cóż, wynik – gotowe wypieki – zawsze wygląda lepiej w recenzji ze wszystkich stron. Miłego oglądania!

    Łódki z ciasta francuskiego wyglądają bardzo pięknie i niecodziennie. Wydawałoby się, że zwykłe tłuczone ziemniaki z mięsem i piklami… A jak udekorowane! Takie danie nie jest wstydem serwować gościom, a dzieci będą z niego zadowolone! Spróbuj, ugotuj – nie pożałujesz. Porozmawiajmy, jaki jeszcze farsz można umieścić w takich łodziach? Zamieszczaj swoje sugestie w komentarzach i anuluj subskrypcję wyników!

    Inne przepisy na ciasto francuskie

    Bułka z ciasta

    Vol-au-vents z serem

    Ptysie z jagodami

    Ozory z ciasta bez drożdży

    Kosze z jabłkami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author