Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, waga kuchenna i inne przybory miarowe, prostokątne naczynie do pieczenia, blender, ostry nóż, formy do lodów.
Składniki
składniki | proporcje |
bardzo dojrzałe banany | 4 rzeczy. |
schłodzone mleko | 100-120 ml |
miód lub cukier puder | 40 gramów |
sok cytrynowy | 20-40 ml |
Gotowanie krok po kroku
Czy wiedziałeś? Przy dłuższym przechowywaniu lody bananowe krystalizują się, ciemnieją i nieznacznie zmieniają smak na gorsze. Dlatego zrób tyle lodów, ile dzisiaj jesz.
Jak podawać lody bananowe
Oferujemy kilka opcji, które służą do serwowania lodów w popularnych restauracjach.
- mała szklana płytka z bokami;
- wirówka;
- wazon wykonany z kryształu i szkła o różnych kształtach;
- szkło martini;
- niestandardowe szkło na metalowej nodze;
- wiadro lodu;
- ceramiczna miska głęboka o małej średnicy.
Jak ozdobić lody
Możesz posypać wierzch bananowego przysmaku:
- proszek cukierniczy;
- chipsy czekoladowe;
- kawałki orzechów;
- pianka;
- kruszone słodycze karmelowe;
lub udekoruj:
- figurki czekoladowe;
- kawałki kandyzowanych owoców;
- całe jagody;
- sos czekoladowy.
Przepis
To pokazuje szczegółowo cały proces robienia domowych lodów bananowych.
Teraz już wiesz, jak zrobić niskokaloryczne, pyszne lody bananowe. Taka uczta ma oszałamiający egzotyczny smak i bogaty jasny aromat. Koniecznie napisz, co myślisz o walorach smakowych lodów bananowych przygotowanych według powyższego przepisu. Smacznego!