Lody bananowe krok po kroku 🍨 przepis ze zdjęciem

Lody bananowe bez śmietanki w zaledwie 5 minut 🍨

Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, waga kuchenna i inne przybory miarowe, prostokątne naczynie do pieczenia, blender, ostry nóż, formy do lodów.

Składniki

składniki proporcje
bardzo dojrzałe banany 4 rzeczy.
schłodzone mleko 100-120 ml
miód lub cukier puder 40 gramów
sok cytrynowy 20-40 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Obierz 4 bardzo dojrzałe banany. Ważne, aby owoce były miękkie, a nawet lekko przejrzałe, ale nie przyciemnione. Obrane owoce pokrój w cienkie krążki.

    Robienie lodów bananowych

  • Wykładamy spód małego, głębokiego prostokątnego naczynia do pieczenia folią spożywczą, a następnie kładziemy na nim pokrojone banany. Po ułożeniu pierwszej warstwy owoców przykryj ją kolejnym kawałkiem folii spożywczej i ułóż drugą warstwę bananów i tak dalej, aż ułożą się kółka wszystkich czterech bananów. Pojemnik wysyłamy do zamrażarki na około 4 godziny.

    Aby zrobić lody, przygotuj składniki

  • Po określonym czasie wyjmujemy zamrożone banany z zamrażarki i przenosimy je do miski blendera.

    Aby zrobić lody, przekręć banana w blenderze

  • Owoce mielimy na okruchy wielkości groszku, a następnie dodajemy do nich 100-120 ml wstępnie schłodzonego mleka. Zamiast mleka można użyć jogurtu pełnotłustego.

    Dodaj śmietanę, aby zrobić lody

  • Ubijaj składniki, aż zamienią się w jednorodną gęstą masę.

    Wymieszaj składniki, aby zrobić lody

  • Wysyłamy tam również 40 g miodu i 20-40 ml soku z cytryny. Zamiast miodu można użyć cukru pudru. Sam dostosuj ilość soku z cytrusów, koncentrując się na osobistym smaku.

    Dodaj miód, aby zrobić lody

  • Mieszaj składniki na małej mocy urządzenia przez około 30 sekund.

    Wymieszaj składniki, aby zrobić lody

  • Powstały smakołyk układa się w foremkach do lodów i podaje na stole. W razie potrzeby lody można wysłać do dodatkowego zamrożenia w zamrażarce. Aby to zrobić, masę bananową należy przenieść do plastikowego pojemnika, a następnie zamknąć pokrywką i wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny.

    Lody bananowe według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Czy wiedziałeś? Przy dłuższym przechowywaniu lody bananowe krystalizują się, ciemnieją i nieznacznie zmieniają smak na gorsze. Dlatego zrób tyle lodów, ile dzisiaj jesz.

    Jak podawać lody bananowe

    Oferujemy kilka opcji, które służą do serwowania lodów w popularnych restauracjach.

    • mała szklana płytka z bokami;
    • wirówka;
    • wazon wykonany z kryształu i szkła o różnych kształtach;
    • szkło martini;
    • niestandardowe szkło na metalowej nodze;
    • wiadro lodu;
    • ceramiczna miska głęboka o małej średnicy.

    Jak ozdobić lody

    Możesz posypać wierzch bananowego przysmaku:

    • proszek cukierniczy;
    • chipsy czekoladowe;
    • kawałki orzechów;
    • pianka;
    • kruszone słodycze karmelowe;

    lub udekoruj:

    • figurki czekoladowe;
    • kawałki kandyzowanych owoców;
    • całe jagody;
    • sos czekoladowy.

    Przepis

    To pokazuje szczegółowo cały proces robienia domowych lodów bananowych.

    Teraz już wiesz, jak zrobić niskokaloryczne, pyszne lody bananowe. Taka uczta ma oszałamiający egzotyczny smak i bogaty jasny aromat. Koniecznie napisz, co myślisz o walorach smakowych lodów bananowych przygotowanych według powyższego przepisu. Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author