Łosoś różowy na parze według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszny łosoś na parze

Sprzęt i przybory kuchenne: multicooker, łopatka multicooker, parowar, nóż, deska do krojenia.

Składniki

Produkt Ilość
Czerwona ryba (różowy łosoś) 600 g lub 4 steki
Pieczarka 250g
Biały ryż długoziarnisty 320 gramów
Czysta gorąca woda 450 gramów
Olej roślinny 30 gramów
Cebula 1-2 szt.
Sól smak
Mieszanka pieprzowa smak

Gotowanie krok po kroku

  • Oczyszczamy z łuski, myjemy i kroimy w drobną kostkę 1-2 cebule.

    Aby ugotować na parze różowego łososia, przygotuj składniki

  • Umyj i pokrój na małe talerze 250 gramów pieczarek.

    Do gotowania na parze różowego łososia pokrój grzyby

  • Myjemy i suszymy 600 gram czerwonej ryby z nadmiaru wody. To około 4 średnie steki. Dopraw rybę z obu stron do smaku solą i mieszanką papryczek. Przyprawy nacieramy rękami.

    Aby ugotować na parze różowego łososia, przygotuj przyprawy

  • Wlej 30 gramów oleju roślinnego do miski multicooker. Włączamy multicooker w trybie smażenia i czekamy, aż olej się nagrzeje.

    Aby ugotować na parze różowego łososia, przygotuj miskę

  • Do rozgrzanego oleju wlej posiekaną cebulę i pieczarki. Smażymy, aż będziemy gotowi.

    Do gotowania na parze różowego łososia podsmaż grzyby

  • Dokładnie umyj 320 gramów długoziarnistego białego ryżu i dodaj do smażonych warzyw w wolnym naczyniu.

    Do gotowania na parze różowego łososia dodaj ryż

  • Wyłącz tryb smażenia, dodaj 3-4 gramy soli i zalej 450 gramów czystej gorącej wody. Wszystko dobrze miksujemy.

    Aby ugotować na parze różowego łososia, dodaj wodę

  • Pojemnik do gotowania na parze przykrywamy folią, ale zostawiamy małe miejsce na ucieczkę pary. Wstawiamy wolnowar nad ryżem.

    Aby ugotować na parze różowego łososia, przygotuj dania

  • Wkładamy czerwoną rybę do pojemnika i zamykamy pokrywę multicookera. Włączamy tryb „Ryż, zboża” na 35 minut i zostawiamy do ugotowania.

    Aby ugotować na parze różowego łososia, ustaw tryb

  • Po upływie czasu ułóż porcje ryżu i ryby i podawaj.

    Pyszny łosoś na parze

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Przygotowany w ten sposób różowy łosoś najlepiej komponuje się z białym ryżem, zgodnie z przepisem. Ale jeśli chcesz, możesz zmienić przystawkę. Dobrym substytutem będą ziemniaki gotowane lub puree.
    • Nie zaleca się podawania ryb gotowanych na parze z makaronem i kaszą pszenną.
    • Doskonałą opcją na lekki i zdrowy obiad będzie różowy łosoś na parze z warzywami.
    • Udekoruj porcje pokrojonymi świeżymi warzywami i posiekanymi ziołami.
    • Danie można również udekorować oliwkami.
    • Plasterek cytryny może nadać rybie szczególny smak. Wystarczy położyć go na talerzu, aby osoba mogła zdecydować, czy chce kwaskowatości w swoim naczyniu, czy nie.
    • Wino czerwone wytrawne lub półsłodkie doskonale sprawdza się jako napój.

    Przepis

    Tutaj możesz zobaczyć, jak krok po kroku przygotowywać pyszne i zdrowe danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na chudym stole, jak i na pełny lunch lub kolację. Pachnący, delikatny różowy łosoś doskonale uzupełni ryż z grzybami. A co najważniejsze, możesz zaoszczędzić dużo czasu, ponieważ danie główne i przystawka gotowane są w tym samym czasie.

    Kochasz czerwoną rybę? Wtedy na pewno spodoba ci się przepis przedstawiony w tym artykule. Tylko za pomocą zwykłej powolnej kuchenki możesz ugotować cudowną rybę na parze i zadowolić swoich bliskich pysznym obiadem. Ponadto to danie przygotowywane jest bardzo szybko i prosto. Zostaw swoje komentarze, jeśli chcesz podzielić się swoimi doświadczeniami z gotowania takich potraw lub jeśli masz jakieś pytania.

    Inne przepisy rybne

    Tatar z tuńczyka z dressingiem z awokado i ostryg
    Łosoś w sosie śmietanowym
    Kanapka z tuńczykiem
    Łosoś zapiekany w folii w piekarniku
    Stek z łososia zapiekany w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author