Łosoś różowy w cieście na patelni krok po kroku przepis ze zdjęciem

Różowy łosoś w cieście na patelni według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • talerz;
  • patelnia;
  • szpatułka (drewniana lub silikonowa);
  • deska do krojenia;
  • ostry nóż;
  • tarka;
  • śmigać;
  • łyżeczka i łyżka stołowa;
  • papierowe ręczniki;
  • naczynia do ciasta;
  • naczynia do serwowania.

Składniki

Filet z różowego łososia 500-700 g
Cebula (średnia wielkość) 1 głowa
Jaja kurze (surowe) 1 szt.
Mąka pszenna (najwyższa lub pierwsza klasa) 4 łyżki. l.
Zimna woda 100 ml
Sól, mielony pieprz smak
Olej roślinny 60 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Do gotowania można kupić gotowy filet (500-700 g), opłukać go w wodzie, osuszyć ręcznikiem i pokroić na kawałki o grubości nie większej niż 2,5 cm, można również kupić całą rybę (1,5-1,8 kg ), oczyścić, zdjąć głowę ze skrzela, płetwy, ogon i wnętrzności. Pokrój powstałą tuszę wzdłuż i usuń wszystkie kości. Gotowy filet, jak wskazano wcześniej, pokroić na małe kawałki. W takim przypadku można również ugotować bardzo smaczną zupę rybną z głowy, kręgosłupa, płetw i ogona.

    Aby ugotować różowego łososia w cieście na patelni, przygotuj składniki

  • Posolić kawałki różowego fileta z łososia, pieprzem do smaku, ostrożnie zwinąć w małe bułeczki i ułożyć na talerzu.

    Aby ugotować różowego łososia w cieście na patelni, pokrój rybę

  • W wygodnej misce zetrzyj obraną cebulę (1 głowa), dodaj surowe jajko kurze (1 szt.) i dokładnie wymieszaj trzepaczką lub widelcem, w zależności od tego, co jest dla Ciebie wygodniejsze.

    Aby ugotować różowego łososia w cieście na patelni, ugotuj ciasto

  • Do powstałej mieszanki dodaj sól (około 0,5 łyżeczki), mąkę (4 łyżki stołowe) i dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną gęstą masę.

    Aby ugotować różowego łososia w cieście na patelni, dodaj mąkę

  • Następnie wlej 100 ml zimnej wody i ponownie wymieszaj.

    Aby ugotować różowego łososia w cieście na patelni, dodaj mąkę

  • Włóż patelnię do ognia, dodaj olej roślinny (60 g) i dobrze podgrzej. Każdą przygotowaną bułkę obtoczyć w powstałym cieście, włożyć na patelnię i smażyć na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż będzie ugotowana.

    Aby ugotować różowego łososia w cieście na patelni, podgrzej patelnię

  • Odsącz posmarowane różowe kawałki łososia na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju, a następnie przełóż do wygodnego naczynia do serwowania.

    Różowy łosoś w cieście smażony na patelni – przepis na pyszną i soczystą rybę

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Gotowe danie jest również dość atrakcyjne, dzięki czemu można je bezpiecznie ugotować nie tylko na lunch, ale także na każdy świąteczny stół. Różowy filet z łososia w cieście dobrze komponuje się ze świeżymi i duszonymi warzywami, ziemniakami i gotowanym ryżem.

    Aby nadać potrawie pikantny smak, możesz posypać rybę niewielką ilością świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Razem z różowym łososiem w cieście możesz podać do stołu słodko-kwaśny sos i zieleninę. To danie najlepiej podawać na ciepło lub na ciepło.

    Przepis

    Aby zapoznać się ze szczegółowymi instrukcjami gotowania bardzo smacznego i pożywnego różowego łososia w cieście na patelni, możesz również przeczytać tę instrukcję.

    Lubisz dania rybne? A co z różowym łososiem w cieście? Postaraj się przygotować danie według proponowanego przepisu. Będzie nam miło, jeśli w komentarzach zostawisz swoje wrażenia na temat gotowego dania. A także napisz o tym, czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny.

    Inne przepisy rybne

    czerwona ryba

    Ryba w powolnej kuchence

    Ryba na parze

    Kanapki z awokado

    Jak gotować karpia

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author