Łosoś różowy w cieście według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszny różowy łosoś w cieście - prosty przepis na smażoną rybę

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kuchenka kuchenna lub powierzchnia do smażenia;
  • nóż do czyszczenia ryb;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • głęboka pojemność;
  • łyżka;
  • widelec;
  • głęboka miska;
  • Łopatka;
  • głęboka patelnia;
  • talerz obiadowy.

Składniki

Produkt Ilość
Różowy łosoś 1 szt.
Jaja kurze 2 szt.
Mąka 6 art. l.
Sól 2 szczypty
Zmielony czarny pieprz 1 szczypta
Olej słonecznikowy 0,5 stosu.

Gotowanie krok po kroku

  • Na początek weź 1 szt. różowy łosoś, czyścimy go z łusek specjalnym nożem do czyszczenia, odcinamy głowę i ogon, odcinamy płetwy, wykonujemy podłużne nacięcie wzdłuż brzucha i ostrożnie wyjmujemy wszystkie wnętrzności, starając się nie dotykać pęcherzyka żółciowego. Przygotowaną tuszę myjemy pod bieżącą zimną wodą, kładziemy na desce do krojenia i oddzielamy filet od grzbietu i kości brzusznych, po czym kroimy mięso na małe kawałki o grubości ok. 1,5 cm.

    Łososia pokroić na kawałki wielkości kęsa.

  • Nasz filet pokrojony na kawałki wkładamy do głębokiego pojemnika, posypujemy go 1 dużą szczyptą soli i 1 szczyptą mielonego czarnego pieprzu, a następnie dokładnie mieszamy i pozostawiamy do soli.

    Do miski wrzuć kawałki ryby, sól, pieprz.

  • Wbij 2 jajka kurze do głębokiej miski, dodaj 1 szczyptę soli i 6 łyżek. l. mąkę, następnie widelcem wszystko wymieszać, aż do uzyskania jednorodnej mieszanki bez grudek.

    Gotowanie gęstego ciasta.

  • Wlej gęste ciasto do pojemnika z posiekanymi filetami i delikatnie wymieszaj łyżką stołową, aby równomiernie pokryć wszystkie kawałki różowego łososia.

    Ciasto wlać do miski z rybą i wymieszać.

  • Kładziemy głęboką patelnię na średnim ogniu, wlewamy do niej 0,5 stosu. olej słonecznikowy i poczekaj, aż dobrze się rozgrzeje.

    Rozgrzej patelnię, dodaj olej roślinny.

  • Bierzemy nasz pojemnik z różowym łososiem i wkładamy rybę do rozgrzanego oleju, każdy kawałek osobno. Powinno być wystarczająco dużo oleju, aby ryba była smażona prawie jak smażona w głębokim tłuszczu.

    Kawałki ryby wkładać pojedynczo do gorącego oleju.

  • Gdy jedna strona ryby w cieście stanie się złocista, odwróć filet łopatką na drugą stronę i smaż do uzyskania tego samego pięknego odcienia.

    Smaż rybę z obu stron, aż uzyska piękny złoty kolor.

  • Przygotowane kawałki różowego łososia położyć w cieście na talerzu obiadowym z dodatkiem i podawać.

    Różowy łosoś w cieście jest gotowy.

  • Ważny!  Aby to danie było smaczniejsze i bardziej aromatyczne, do przygotowania ciasta można dodać bazylię, kolendrę, mieszankę ziół prowansalskich, a nawet kilka ząbków czosnku przetrzeć przez prasę, po czym mieszankę można wymieszać z kawałkami polędwicy.

    Przepis

    Jeśli chcesz wyjaśnić, jak smażyć ryby w cieście, jaki odcień powinny mieć gotowe kawałki różowego łososia lub jakiekolwiek inne pytanie związane z powyższym przepisem, możesz znaleźć na nie odpowiedzi, patrząc na przepis.

    Jak widać, nie ma nic trudnego w przygotowaniu tego soczystego i smacznego dania. Okazuje się delikatny i soczysty, zamknięty w złocistej i chrupiącej skórce. Może być stosowany jako danie główne lub jako przystawka. A jak gotuje się w domu różowego łososia w cieście? Jakiego przepisu na ciasto używasz podczas gotowania czerwonej ryby na patelni? Podziel się swoimi komentarzami i wskazówkami z innymi czytelnikami w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Różowy łosoś pieczony z warzywami w piekarniku
    Różowy łosoś z cebulą i marchewką pieczony w piekarniku
    Heh z różowego łososia
    Różowy łosoś pod futrem w śmietanie
    Różowy łosoś pieczony pod futrem z pomidorów i sera w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author