Łosoś różowy w śmietanie według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Różowy łosoś pod futrem w śmietanie - przepis na soczystą i smaczną rybę

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • tarka;
  • deska do krojenia;
  • ostry nóż;
  • szpatułka;
  • naczynie do pieczenia;
  • szczoteczka silikonowa;
  • talerze lub miski o różnych rozmiarach;
  • patelnia;
  • łopatka do gotowania;
  • piekarnik.

Składniki

Składniki Ilość
Filet z różowego łososia 1 kg
Cebula 2 szt.
Czosnek 5 zębów
Marchewka 2 szt.
Śmietana o zawartości tłuszczu 20% 3 art. l.
twardy ser 100 gramów
Woda 150 ml
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Olej roślinny 3-4 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Obierz marchewki (2 sztuki) i zetrzyj na tarce z małymi otworami.

    Zetrzyj marchewkę na drobnej tarce.

  • Czosnek (5 ząbków) obrać i również zetrzeć na drobnej tarce lub przetrzeć przez prasę i włożyć do osobnego talerza.

    Trzy czosnek na tej samej drobnej tarce.

  • Cebulę obrać (2 sztuki) i pokroić w średniej wielkości kostkę.

    Cebulę pokroić w ćwiartki.

  • Podgrzej patelnię, wlej do niej olej roślinny (2-3 łyżki stołowe) i smaż cebulę, aż będzie przezroczysta, stale mieszając.

    Podsmaż cebulę do miękkości.

  • Gdy cebula stanie się przezroczysta, połóż na niej startą marchewkę i smaż, cały czas mieszając, przez kolejne 2 minuty.

    Dodać marchewki i podsmażyć warzywa.

  • Na patelnię wrzucamy zmielony czosnek, mieszamy i gotujemy jeszcze minutę. Zdejmij ugotowaną pieczeń z ognia.

    Na koniec dodaj czosnek.

  • Pokrój oczyszczoną i wypatroszoną tuszę różowego łososia na filety. Aby to zrobić, wytnij wszystkie płetwy, ostrożnie pokrój rybę wzdłuż grzbietu, ostrożnie usuń kości grzbietu i żeber, odetnij podotrzewną.

    Różowego łososia dzielimy na filety.

  • Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym (1 łyżka stołowa) za pomocą pędzla silikonowego. Przygotowany filet z różowego łososia pokrój na porcje o szerokości 2-2,5 cm i ułóż w przygotowanej formie.

    Pokrój filet na kawałki i rozprowadź w jednej warstwie w postaci natłuszczonej olejem roślinnym.

  • Posolić i popieprzyć filety do smaku.

    Dodajemy ryby.

  • Tak przygotowane smażenie rozłożyć równomiernie na wierzchu.

    Na wierzchu ryby ułóż smażenie z warzyw.

  • W osobnej misce wymieszaj wodę (150 ml) ze śmietaną (3 łyżki stołowe) i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

    Śmietanę rozpuścić w wodzie.

  • Wlej powstałą mieszaninę do formy. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut.

    Polać sosem śmietanowym ryby i warzywa

  • Gdy ryba jest w piekarniku, zetrzyj twardy ser (100 gramów) na drobnej tarce. Po 25-30 minutach zdejmij formę i posyp rybę tartym serem.

    Kilka minut przed gotowaniem posyp naczynie startym serem.

  • Piecz naczynie przez kolejne 2-3 minuty, aby ser całkowicie się rozpuścił.

    Różowy łosoś w śmietanie z serem doskonale uzupełni dodatek ziemniaczany.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Gorącego łososia zapiekanego w śmietanie podawaj pod polewą serowo-warzywną z dowolnym dodatkiem. Do takiego dania świetnie nadają się ziemniaki w postaci puree ziemniaczanego lub ziemniaki zapiekane w dużych kawałkach w sposób rustykalny. Nie zapomnij też podać sałatki ze świeżych warzyw (ogórków, pomidorów i ziół), doprawionej olejem roślinnym.

    Przepis

    Różowy łosoś w śmietanie z futrem warzyw to danie łatwe do przygotowania, ale jednocześnie bardzo smaczne i efektowne. Może być serwowana zarówno na zwykły obiad, jak i na galę. Jak gotować różowego łososia w śmietanie, patrz.

    Poznałeś przepis na gotowanie różowego łososia w sosie śmietanowym z panierką serowo-warzywną. Jego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, ale efekt spodoba się Tobie, Twojej rodzinie lub gościom. Jeśli lubisz używać różnych przypraw, możesz dodać ich więcej do dania, ale w przeciwnym razie nie należy zmieniać przepisu. Napisz, co się stało i czy danie Ci się spodobało, a jeśli masz własny przepis na zrobienie różowego łososia w śmietanie, koniecznie podziel się nim.

    Inne przepisy rybne

    Różowy łosoś pieczony w piekarniku pod płaszczem z pomidorów i sera
    Sandacz smażony na patelni
    Łosoś pieczony w piekarniku w śmietanie z brokułami
    Filet z morszczuka zapiekany w piecu pod płaszczem warzywnym
    Lekko solony różowy łosoś w domu

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author