Łosoś różowy z ziemniakami w folii w piekarniku według przepisu krok po kroku

Pyszny różowy łosoś zapiekany z ziemniakami w folii w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • folia spożywcza;
  • piekarnik;
  • nóż;
  • miska;
  • deska do krojenia;
  • łyżka;
  • Tarka do sera.

Składniki

Filet z czerwonej ryby 300-400g
Ziemniak 700 gramów
twardy ser 200 gramów
Cebula 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Olej słonecznikowy koniecznie

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotuj wszystkie produkty, wyczyść i spłucz.

    Aby upiec różowego łososia w piekarniku z ziemniakami w folii przygotuj składniki

  • Pokrój 700 gramów ziemniaków na pół i każdą połówkę pokrój w paski. Następnie włóż ziemniaki do miski.

    pokroić ziemniaki

  • Jedną marchewkę pokrój na pół i pokrój w półpierścienie. Włóż również do miski z ziemniakami. Cebulę kroimy na pół, każdą połówkę kroimy w półpierścienie. Włożyć do miski z ziemniakami i marchewką. W misce z ziemniakami, cebulą i marchewką dodaj 1-2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku. Dobrze wymieszać.

    Wymieszaj składniki do przygotowania

  • W tej samej misce dodaj 2 łyżki stołowe słonecznika lub oliwy z oliwek, jeśli chcesz. Wymieszaj wszystkie składniki, aby rozprowadzić olej.

    Dodaj olej do warzyw

  • Posolić czerwone filety rybne z obu stron.

    Posolić rybę do gotowania

  • Przygotuj cztery kawałki folii. Połóż mieszankę ziemniaków, marchewki i cebuli na środku każdego z nich. Umieść jeden kawałek czerwonej ryby obok mieszanki warzyw.

    Przygotuj folię i włóż do niej warzywa

  • Gdy wszystkie składniki znajdą się na folii, uformuj z niej „łódeczki” – zrób zderzaki wokół składników, aby górna część pozostała otwarta. Ser będzie musiał zostać tam później dodany. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gotowe „łódki” z marchewką, cebulą, ziemniakami i rybą połóż na blasze do pieczenia. Blachę do pieczenia wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut w temperaturze 180-200 stopni, w zależności od mocy piekarnika.

    Rozgrzej piekarnik do gotowania

  • Podczas gotowania potrawy w piekarniku należy zetrzeć 200 gramów sera na tarce ze średnimi lub dużymi siekaczami. Po 40 minutach wyjmij blachę do pieczenia i posyp „łódki” serem. I ponownie wyślij naczynie do piekarnika na 7-10 minut, aż będzie w pełni ugotowane.

    Zetrzeć ser do gotowania

  • Gotowe danie wyjąć z piekarnika, w razie potrzeby posypać ziołami. Smacznego!

    różowy łosoś w piekarniku z ziemniakami w folii jest gotowy

  • Opcje dekorowania i serwowania

    To proste danie nadaje się nie tylko na zwykły domowy obiad z rodziną, ale także do serwowania na stole na każdą okazję. Aby danie wyglądało bardziej świątecznie, możesz:

    • podawaj go w pięknych naczyniach;
    • udekoruj gotowe danie ziołami i plasterkiem cytryny;
    • upiec główkę czosnku z naczyniem i podawaj razem;
    • dodaj do przepisu pomidory, czerwoną i żółtą paprykę lub brokuły i upiecz wszystko razem – dzięki czemu danie będzie wyglądało jaśniej i bardziej efektownie na stole.

    Przepis

    Aby dowiedzieć się więcej o tym przepisie i ugotować go z dużą precyzją, możesz to obejrzeć. Miłego oglądania!

    Mimo, że na pierwszy rzut oka danie wydaje się bardzo skomplikowane, przygotowanie go nigdzie nie jest łatwiejsze! Zaledwie godzina w kuchni, a pyszny różowy łosoś lub dowolna inna czerwona ryba z warzywami zachwyci każdego swoim aromatem. Jak często jesz rybę? Jak wolisz to ugotować: piec czy smażyć?

    Być może przygotowałeś już podobne danie i możesz podzielić się niektórymi tajemnicami autora? Możesz wyrazić swoją opinię w komentarzach poniżej.

    Inne przepisy rybne

    Grillowany stek z łososia
    Makrela faszerowana warzywami Makrela
    zapiekana z warzywami Makrela
    duszona
    Makrela z warzywami na patelni

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author