Łosoś solony krok po kroku przepis ze zdjęciem

Właściwy przepis na solonego łososia

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • film;
  • tablica;
  • pinceta;
  • nóż.

Składniki

Produkt Ilość
Łosoś, Łosoś lub Pstrąg 1 kg
Sól morska (drobno mielona) 6-8 art. l.
skórki z cytryny 3 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Oczyszczamy skórę z grzbietu ryby i usuwamy duże kości pęsetą. Rybę myjemy i suszymy serwetkami z obu stron.

    Filet z łososia myjemy, suszymy serwetkami.

  • Rybę posyp solą ze wszystkich stron.

    Lekko posolić filety z obu stron.

  • Posyp również skórką.

    Filety rybne posyp skórką z cytryny.

  • Rybę owijamy ze wszystkich stron folią, aby do wnętrza ryby nie dostało się powietrze. Rybę zostawiamy do posolenia na dzień w lodówce. Gotowe!

    Oto prosty przepis na zrobienie solonego łososia w domu.

  • Wariacje kulinarne

    Ryby czerwone, w tym łosoś, to bardzo zdrowy produkt, który zawiera dużo witamin i zdrowych tłuszczów. Ryby należy spożywać rano, aby dostarczyć organizmowi cały zestaw witamin. Pomimo tego, że kaloryczność takich ryb nie jest bardzo wysoka, koncentracja zdrowych tłuszczów jest bardzo wysoka. I oczywiście bardzo ważne jest, jak posolić rybę. Nie musisz robić tego zbyt słonego i dodawać dużo soli. Wtedy smak ryby zakłóci smak soli.

    Niektórzy ludzie dodają cukier podczas solenia ryb, ale lepiej tego nie robić. Z reguły ryby tego nie lubią. Możesz podać łososia do stołu w kawałkach pokrojonych w plastry lub możesz zjeść rybę na kanapce z masłem. Łosoś robi pyszne sałatki z owoców morza. Na przykład sałatka z pomidorkami koktajlowymi, kapustą lub sałatą lodową, rukolą i awokado. Możesz dodać oliwę z oliwek i nasiona sezamu.

    Przepis

    Obejrzyj to, aby dowiedzieć się, jak prawidłowo solić łososia, łososia lub pstrąga. Autor opowiada szczegółowo i szybko o tym, jak zrobić lekko soloną rybę. Miłego oglądania!

    Teraz już wiesz, że gotowanie solonego łososia wcale nie jest trudne. Potrzebny będzie kawałek dużego łososia, łososia lub pstrąga, sól i skórka z cytryny – z tym zestawem bez problemu posolisz rybę i zjesz ją w jeden dzień. Lubisz lekko soloną czerwoną rybę? Czy kiedykolwiek sam solołeś ryby? Napisz poniżej w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author