Łosoś w kremowym sosie według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Łosoś w kremowym sosie - trudno sobie wyobrazić smaczniejszy

Sprzęt i przybory kuchenne:  deska do krojenia, nóż, naczynie do pieczenia, miska, trzepaczka, piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
Łosoś 500 gramów
Krem 10 procent 300 ml
żółtko 3 szt.
musztarda Dijon 2 łyżeczki
suszona bazylia 1 łyżeczka
rozmaryn 1 oddział
Pieprz 2/3 łyżeczki
Sól 1 ul. l.
Pietruszka 1 pęczek

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie ryb

  • Bierzemy dwa steki z łososia po 250 g. Do pieczenia wystarczy filet. Dlatego kroimy stek na pół wzdłuż grzbietu, usuwamy skórę, usuwamy kości.

    Steki z łososia przekroić na pół, zdjąć skórkę.

  • Przenieś powstałe cztery kawałki do naczynia do pieczenia.

    Ułożyć kawałki łososia w otoczce do pieczenia.

  • Sezon 1 łyżka. l. sól i 1/3 łyżeczki. pieprz po obu stronach.

    Posolić i popieprzyć rybę do smaku.

  • kremowe nadzienie

  • Do miski wlej 300 ml śmietanki.

    Aby przygotować sos, bierzemy śmietanę.

  • Dodaj 3 żółtka.

    Dodaj żółtka do kremu.

  • Wkładamy 2 łyżeczki. Musztarda Dijon.

    Dodajemy również musztardę Dijon.

  • Wlej 1 łyżeczkę. suszona bazylia i 1/3 łyżeczki. świeżo zmielony czarny pieprz.

    Dodaj bazylię i pieprz.

  • Całość mieszamy trzepaczką do uzyskania jednorodnej konsystencji.

    Sos wymieszać trzepaczką.

  • Napełnij rybę tym płynem. Na rybę można położyć całą gałązkę rozmarynu, nada to rybie niepowtarzalnego aromatu.

    Wlej łososia powstałym sosem, dodając do niego gałązkę rozmarynu.

  • gotowanie ryb

  • Formularz wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 – 25 minut.

    Formę z rybą wkładamy do piekarnika.

  • Wyjmij z piekarnika, połóż na talerzu. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

    Łosoś w kremowym sosie jest bardzo soczysty i delikatny.

  • tajemnice kulinarne

    • Do gotowania ryb w piekarniku z kremowym sosem bardziej odpowiedni jest świeży łosoś, ale można go ugotować z zamrożonego. Ale solona ryba wcale się do tego nie nadaje.
    • Łosoś w całości w kremowym sosie nie jest gotowany. W tym celu kroi się go na steki lub porcje. Ważne, aby były równe i apetyczne.
    • Do ugotowania łososia z sosem śmietanowym można użyć dowolnej śmietanki, ale będzie delikatniejszy i przyjemniejszy w smaku, jeśli dodamy śmietankę o większej zawartości tłuszczu.
    • Łosoś gotuje się wystarczająco szybko – nie dłużej niż 30 minut. Jeśli wydaje Ci się, że przepis wskazuje na zbyt krótki czas gotowania, nie powinieneś go wydłużać, ponieważ może to spowodować, że potrawa będzie mniej soczysta.
    • Możesz gotować łososia bez zbędnych dodatków. W takim przypadku lepiej przygotować do tego przystawkę.
    • A po natychmiastowym przygotowaniu z warzywami lub ziemniakami możesz podawać danie bez dodatku.

    Przepis

    W tym filmie możesz zobaczyć, jak gotować łososia z kremowym sosem w piekarniku. Jak prawidłowo oddzielić mięso rybne od skóry, aby filet pozostał cały i nie podarty. Krok po kroku pokazuje, jakie składniki należy wziąć, aby zrobić kremowy sos. Jak ułożyć rybę, ile upiec i jak apetycznie wyszło po upieczeniu.

    Stek z łososia zapiekany w piekarniku to klasyczne danie z czerwonej ryby. Gotowanie pachnącej czerwonej ryby w domu jest łatwe. Najważniejsze jest, aby wziąć świeże i prawidłowe składniki. To danie zachwyci Twoich bliskich swoim apetycznym wyglądem, lekkim aromatem rozmarynu i niesamowitym smakiem soczystej ryby dla smakoszy. Nie ma wątpliwości, że ryba jest smaczna, delikatna i soczysta. Idealnym dodatkiem dla niej byłyby gotowane młode ziemniaki, smażone ziemniaki, gotowany ryż, duszone warzywa. Spróbuj sam ugotować to danie, na pewno ci się uda. Pamiętaj: gotowanie jest łatwe! Cóż, napisz swoje opcje gotowania tego dania w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Sandacz pieczony w folii w piekarniku
    Ryba w soli w piekarniku
    Szczupak pieczony w piekarniku z pomidorami i ziołami
    Łosoś z ziemniakami zapiekany w piekarniku z serem
    Szczupak faszerowany

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author