Lukier do bułek: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się robić pyszny lukier do bułek

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • rondel z grubym dnem;
  • kuchenka;
  • głęboka pojemność;
  • lód;
  • mikser elektryczny z dyszami do mieszania ciasta;
  • lodówka;
  • Łopatka;
  • szczoteczka silikonowa;
  • termometr do gotowania.

Składniki

Produkt Ilość
Cukier 250g
Woda 125 ml
Sok cytrynowy 0,5 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Do rondla z grubym dnem wlej 125 ml wody i 250 g cukru.

    Wlej wodę do rondla, dodaj cukier.

  • Umieść rondel na najniższym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zalecam ciągłe mieszanie mikstury silikonową szpatułką lub łyżką. Jeśli cały cukier nie zdąży się rozpuścić przed gotowaniem, syrop zacznie się krystalizować i stanie się nieodpowiedni do robienia krówek. Jeśli więc zauważysz, że syrop zaraz się zagotuje, a mieszanina nadal nie jest jednorodna, po prostu wyłącz ogrzewanie, mieszając dalej, aż do całkowitego rozpuszczenia, a następnie ponownie zapal palnik.

    Niech syrop się zagotuje.

  • Gdy cukier się rozpuści i syrop zacznie wrzeć, należy za pomocą wilgotnej szczotki do gotowania zmyć wszystkie kryształki cukru, które utworzyły się tam ze ścianek patelni. Jeśli podczas zagotowania cukru tworzy się dużo piany, zetrzyj ją.

    Za pomocą pędzla zamoczonego w wodzie usuń pozostały cukier ze ścianek patelni.

  • Zwiększ trochę ogień pod patelnią. Jeśli jest za cicho, zmarnujesz dużo czasu, a jeśli jest za duży, możesz poparzyć się rozpryskami wrzącego syropu. Nie należy od razu dodawać kwasu cytrynowego, ponieważ cały cukier jest w tobie odwrócony, w wyniku czego krówka nie zostanie ubita mikserem. Dodaję pół łyżeczki soku z cytryny o temperaturze 110 stopni. To około pięć minut po ugotowaniu. Nie musisz już mieszać syropu. Pamiętaj, aby przygotować głęboki pojemnik z lodem, w którym wygodnie będzie schłodzić syrop.

    Zróbmy trochę większy ogień.

  • Zagotuj syrop do temperatury 115-117 stopni. Aby kontrolować temperaturę, radzę użyć termometru do gotowania. W przypadku jego braku można skorzystać z „testu miękkiej piłki”. Aby to zrobić, weź szklankę zimnej wody i umieść ją obok rondla, następnie zanurz łyżkę syropu w szklance i spróbuj zrobić z niej kulkę rękami. Jeśli to zadziała, możesz przestać gotować. Należy pamiętać, że test zajmuje trochę czasu, więc najlepiej jest zostawić patelnię z dala od ognia podczas pracy nad określeniem gotowości syropu. Zawsze będziesz miał czas na dokończenie gotowania, ale rozgotowany syrop zepsuje wynik.

    Syrop gotujemy na lukier do temperatury 155-166 stopni.

  • Umieść miskę w pojemniku z lodem. Zalecam ciągłe obracanie patelni, aby syrop, toczący się po ściankach naczynia, schładzał się równomiernie i szybko. Jeśli przygotowujesz dużą ilość krówek, na wierzch można położyć lód. Szybko się topi, obniżając temperaturę. Następnie można go po prostu odcedzić, ponieważ nie będzie mógł mieszać się z gęstym syropem. Musisz schłodzić się do około pięćdziesięciu stopni. Nie martw się, jeśli syrop zacznie zestalać się na bokach patelni, to normalne.

    Następnie syrop należy schłodzić.

  • Rozpocznij ubijanie schłodzonego syropu mikserem elektrycznym z nasadkami do ciasta na średnich obrotach. Nie polecam używania przystawek do ubijania, bo nie poradzą sobie z gęstą pomadką i po prostu utkną w niej. Jeśli nie masz miksera, możesz ręcznie ubić kremówkę, ale będzie to dość trudne.

    Syrop ubij mikserem.

  • Podczas ubijania syropu bądź cierpliwy, ten proces jest dość długi. Może to potrwać od piętnastu do trzydziestu minut. Wskaźnikiem, że robisz wszystko dobrze, będzie pomalowanie kremówki na biało i zwiększenie jej rozmiaru. Jeśli po dziesięciu minutach nie zmieniła się konsystencja ani kolor, temperatura gotowania mogła zostać naruszona.

    Jeśli masa zaczyna być biała, uzyskuje się glazurę.

  • Gotowa pomada – gęsta, nie klei się do rąk, biała, plastikowa.

    Nasz lukier do bułek jest gotowy.

  • Przenieś go do formy, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na jeden dzień, aż będzie gotowy do użycia.

    Możesz przechowywać ten lukier w lodówce.

  • Przepis

    Po obejrzeniu filmu wyraźnie zapoznasz się z procesem robienia fondant, a także nauczysz się robić kolorową fondant.

    Czasami ugotowanie pysznego posiłku nie wystarczy. Chciałbym zaskoczyć rodzinę i przyjaciół niezwykłą prezentacją i jasnym designem dania. Dlatego bez sprawdzonego przepisu na idealną krówkę cukrową nigdzie. Proces gotowania wymaga cierpliwości i staranności, ale zapewniam, że efekt się spodoba. Podziel się w komentarzach swoimi możliwościami wykorzystania lukru do dekoracji różnych wypieków.

    Inne przepisy na bułki

    Cynamonowe bułki

    Serca z cukrem

    Cynamonowe bułki

    Bułeczki z twarogiem

    Bułeczki z cukrem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author