Lukier do ciastek według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Kolorowy lukier do ciastek - piękny, prosty i pyszny

Sprzęt i przybory kuchenne: miska głęboka, łyżka.

Składniki

jajko 1 szt.
Cukier puder 200 gramów
Sok cytrynowy 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

biały lukier

  • Oddziel białko od żółtka i wyślij do głębokiej miski. Jajko musi być schłodzone, więc jeśli właśnie je kupiłeś, wyślij je do lodówki na kilka godzin.

    Aby przygotować lukier do ciastek, przygotuj białka jaj

  • Białko ubić trzepaczką, aby uzyskać pianę. Następnie dodaj 2-3 łyżki cukru pudru i mieszaj masę na gładką masę. Możesz mieszać ze wszystkim: łyżką, trzepaczką, szpatułką. Następnie ponownie dodaj 2-3 łyżki cukru pudru i wymieszaj. Powtórz tę procedurę po raz trzeci, aby zużyć cały proszek. Nawiasem mówiąc, możesz potrzebować 200-250 gramów proszku, ponieważ jego ilość zależy od wielkości białka.

    Aby przygotować lukier do ciastek, przygotuj składniki

  • Następnie umyć całą cytrynę, przekroić na pół i wycisnąć dwie łyżki soku z cytryny. Dodaj go do mieszanki. Możesz też użyć gotowego soku z cytryny, który jest sprzedawany w butelkach w supermarketach.

    Aby zrobić lukier do ciastek, dodaj sok z cytryny

  • Dobrze wymieszaj i od razu zauważ, jak glazura zaczyna robić się biała. Biała glazura jest gotowa do użycia, ale w razie potrzeby możemy teraz przygotować kolorową.

    Aby przygotować lukier do ciastek, wymieszaj składniki

  • kolorowa glazura

  • Do tego używam naturalnych barwników z warzyw. Czyścimy mały burak, pocieramy go na średniej tarce. Mały kawałek gazy składamy cztery razy, przenosimy na niego starte buraki, składamy torebką i sok z buraków wyciskamy rękoma do miski. Następnie dodaj łyżeczkę soku do białej glazury i wymieszaj. Następnie dodaj kolejną łyżeczkę soku i ponownie wymieszaj. Możesz śledzić wynikowy kolor i dodawać tyle soku, ile chcesz, aby uzyskać mniej lub bardziej nasycone kolory. Pamiętaj jednak, że sok oddaje również smak glazurowanych warzyw, więc nie powinieneś dodawać więcej niż 5 łyżeczek.

    Aby przygotować lukier na ciasteczka, przygotuj sok

  • Kolorystyka glazury może być różna, np. dodając sok z marchwi otrzymujemy lukier pomarańczowy. Jeśli dodamy sok ze szpinaku, zrobimy się zielone. Po dodaniu soku z kalafiora glazura zmienia kolor na niebieski lub jasnoniebieski.

    Aby przygotować lukier do ciastek, wymieszaj składniki

  • Pamiętaj, że taki lukier musisz przechowywać w lodówce przykrytej pokrywką. To utrzyma go do dwóch tygodni. Ubijaj przez kilka minut przed użyciem, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Taki lukier może ozdobić dowolne ciasteczka, ciasta wielkanocne, pączki, ciasta.

    Kolorowy lukier do ciastek - piękny, prosty i pyszny

  • Przepis

    Jak rozumiesz z powyższych informacji, zrobienie cukru pudru jest bardzo proste, wystarczy zrozumieć zasady przygotowania i się ich trzymać. Aby uporać się z nimi łatwiej i szybciej proponujemy obejrzeć krótki, ale bardzo pouczający film, który pokazuje cały proces przygotowania białego i kolorowego lukru do ciasteczek.

    Wcześniej glazura była często przygotowywana z cukru, ale teraz wielu zauważyło, że lepiej jest używać cukru pudru, szybciej się topi, ustawia pożądaną konsystencję. Mamy nadzieję, że zachowasz ten przepis na lukier dla siebie i będziesz go stale używać zgodnie z jego przeznaczeniem. Napisz w komentarzach swoją opinię o wyniku, jeśli już wypróbowałeś ten przepis. Czy ci się udało? Czy ściśle przestrzegałeś przepisu, czy ufałeś swoim obserwacjom?

    Napisz w komentarzach swoje przepisy na lukier lub ciasteczka, do których go użyłeś.

    Inne przepisy na ciasteczka

    amerykańskie ciastko

    ciasteczka Madeleine

    ciasteczka waflowe

    ciasteczka bananowe

    herbatniki pomarańczowe

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author