Majonez domowy: przepisy w blenderze i ręcznie, klasyczny, chudy, dietetyczny i bez jajek

Majonez w domu: dietetyczny, „leniwy”, autorski i inne wariacje ulubionego sosu

Majonez jest uważany za tradycyjny francuski sos. Jego wynalazek przypisuje się szefowi kuchni Richelieu. Zaradnemu „kucharzowi” udało się przygotować nowe danie z masła i jajek – jedyne produkty, jakie pozostały w obleganym przez Brytyjczyków mieście Mahon (stąd nazwa). Według innej wersji protoplastą oryginalnego majonezu jest sos czosnkowy, który przygotowywano w starożytnej Grecji. Współczesne gospodynie domowe mogą z łatwością powtórzyć przepis oryginalnego majonezu i własnymi rękami zrobić delikatny sos, który można wykorzystać na przedmiotach.

Korzystne cechy

Majonez naturalny zawiera korzystne dla zdrowia produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, które często wykorzystywane są w kosmetyce do produkcji maseczek, odżywek i balsamów. Majonez, wytwarzany ze świeżych produktów naturalnych, zawiera witaminy, aminokwasy, mikroelementy. Przydatne właściwości sosu domowej roboty przedstawiono w tabeli.

Tabela – Skład i użyteczne substancje naturalnego majonezu

składniki Pogarszać Znaczenie dla organizmu
Olej roślinny – Witaminy E, A, D, B;
– kwas tłuszczowy
– wzmacnia ściany naczyń krwionośnych;
– korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, trawienny;
– poprawia strukturę skóry, włosów, paznokci
jajko – Witaminy D, A, K, grupa B;
– aminokwasy,
– pierwiastki śladowe (jod, wapń, żelazo, fosfor)
– Zapobiega chorobom naczyń i serca;
– wzmacnia tkankę kostną i mięśniową;
– poprawia pamięć, stymuluje mózg
Sok cytrynowy — Witaminy C, A, D, B1, B2;
– olejek eteryczny
– Zapobiega stresowi;
– korzystnie wpływa na dziąsła i zęby;
– wzmacnia układ odpornościowy;
– stymuluje pracę serca;
– odbudowuje osłabione włosy;
– redukuje łamliwe paznokcie
Musztarda – Witaminy A, E, D, grupa B;
– nienasycone kwasy tłuszczowe;
– pierwiastki śladowe (wapń, żelazo, sód, magnez);
– olejek eteryczny
– Poprawia pracę układu pokarmowego i krążenie krwi;
– wspomaga metabolizm;
– rozkłada tłuszcze;
– działa przeciwzapalnie

Głównym zadaniem producentów jest wydłużenie trwałości produktu. W tym celu naturalne składniki zastępowane są surogatami. Zamiast jajek dodaje się proszek jajeczny lub białko sojowe. Olej jest używany całkowicie oczyszczony, pozbawiony substancji aktywnych lub zostaje zastąpiony tłuszczami trans, które gromadzą się w organizmie w postaci toksyn. Dlatego majonez naturalny jest zdrowszy niż majonez przemysłowy.

Domowy majonez: przepisy kulinarne

Francuzi pasjonują się robieniem majonezu. Uważa się, że stworzenie idealnego sosu wymaga talentu. Niemniej jednak nawet początkująca gospodyni może opanować przepis krok po kroku na domowy majonez.

Główny sekret tkwi w stopniowym mieszaniu składników. Doświadczone gospodynie domowe zalecają ręczne wyrabianie jajek z masłem. Majonez „Leniwy” przygotowuje się w ciągu 5 minut za pomocą blendera.

Klasyczny

Osobliwości. Klasyczny przepis na zdrowy majonez domowej roboty to musztarda. Sos wyrabia się na bazie oddzielonych żółtek.

Co jest konieczne:

  • żółtko kurczaka – dwa kawałki;
  • olej słonecznikowy lub kukurydziany – 250 ml;
  • wyciśnięty sok z cytryny – jedna łyżka stołowa;
  • gotowa musztarda (pasta) – jedna łyżeczka;
  • przyprawy, sól, cukier.

Gradacja

  • Ubić na jedną masę żółtek, musztardy, przypraw, soli.
  • Do zagęszczonej mieszanki wlej trochę oleju i wymieszaj.
  • Ciągle ubijając, stopniowo dolewać olej w małych dawkach.
  • Dodaj sok z cytryny, aby sos rozjaśnił i wymieszaj (możesz zostawić bez cytryny).
  • Sos ubija się trzepaczką

    Z jajami przepiórczymi

    Osobliwości. Sos z jajkiem przepiórczym jest delikatny, puszysty i przewiewny.

    Co jest konieczne:

    • dowolny olej roślinny – 150 ml;
    • jajka przepiórcze – sześć sztuk;
    • pasta musztardowa – 0,5 łyżeczki;
    • wyciśnięty sok z cytryny – jedna łyżka stołowa;
    • koperek lub pietruszka – mały pęczek;
    • przyprawy, sól, cukier.

    Gradacja

  • Do jajek dodać musztardę, przyprawy, sól i zagnieść na jedną masę.
  • Olejek wprowadzać stopniowo w małych dawkach, nie przestając mieszać.
  • Wyciśnij cytrynę i dodaj posiekaną zieleninę.
  • Dokładnie ubij i odstaw do ostygnięcia.
  • Z gotowanych jajek

    Osobliwości. Ten przepis nie zawiera musztardy i jest zrobiony z gotowanych i surowych żółtek jaj. Okazuje się, że jest to pożywny sos bez ostrego posmaku.

    Co jest konieczne:

    • słonecznikowy lub dowolny inny olej roślinny – 200 ml;
    • surowe i gotowane żółtka – po dwa;
    • schłodzona przegotowana woda – 30 ml;
    • wyciśnięty sok z cytryny – 0,5 łyżeczki;
    • przyprawy, sól, cukier.

    Gradacja

  • Rozgnieć widelcem na ciepło gotowane żółtka.
  • Wymieszaj powstałą masę z surowymi żółtkami i dopraw.
  • Od czasu do czasu dodawaj kilka kropel oleju i kontynuuj ubijanie.
  • Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go razem z wodą.
  • Mieszaj energicznie i wstaw do lodówki.
  • Miód z kwaśnej śmietany

    Osobliwości. Domowy majonez bez jajek jest odpowiedni dla osób, które cierpią na reakcje alergiczne na produkt z kurczaka. Jajka w przepisie zastępuje się kwaśną śmietaną.

    Co jest konieczne:

    • śmietana – 250 ml;
    • olej roślinny z kukurydzy, lnu lub słonecznika – 80 ml;
    • pasta musztardowa – dwie łyżeczki (jeśli proszek, to 0,5 łyżki stołowej);
    • miód (lekki) – jedna łyżka stołowa;
    • wyciśnięty sok z cytryny – jedna łyżka stołowa;
    • asafetyda, pieprz czarny, shamballa – po 0,5 łyżeczki;
    • sól czarna (kamienna) – jedna łyżka stołowa.

    Gradacja

  • Wymieszaj śmietanę, musztardę, przyprawy, sól.
  • Dodaj miód i wymieszaj w jedną masę.
  • Kontynuując mieszanie, stopniowo wlewaj olej.
  • W razie potrzeby dodaj dodatkowe przyprawy.
  • Wlej sok z cytryny, wymieszaj i wstaw do lodówki.
  • serowy

    Osobliwości. Pikantny majonez serowy z czosnkiem jest idealny do frytek.

    Co jest konieczne:

    • olej roślinny – 250 ml;
    • jajko – dwa kawałki;
    • gotowa musztarda – jedna łyżeczka;
    • ser – 40 g;
    • czosnek – jeden lub dwa ząbki;
    • wyciśnięty sok z cytryny – jedna łyżka stołowa;
    • cukier – 0,5 łyżeczki;
    • przyprawy, sól.

    Gradacja

  • Oddzielnie zetrzyj ser i czosnek na drobnej tarce.
  • Do jajek dodać posiekany czosnek, musztardę, przyprawy i wymieszać.
  • Sos ubić, dodając olej cienkim strumieniem.
  • Gdy masa zgęstnieje, dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
  • Dodaj ser i wymieszaj w jedną masę.
  • Sos przechowuj w lodówce.
  • Mlekowy

    Osobliwości. Delikatny majonez robiony jest na mleku. Weganie mogą wypróbować ten przepis, zastępując mleko krowie mlekiem sojowym. Przygotowany bez cukru.

    Co jest konieczne:

    • mleko 2,5 lub 3% tłuszczu – 150 ml;
    • olej słonecznikowy – 300 ml;
    • pasta musztardowa – dwie do trzech łyżeczek;
    • wyciśnięty sok z cytryny – dwie łyżki;
    • przyprawy, sól.

    Gradacja

  • Użyj blendera do wymieszania masła i mleka.
  • Do mieszanki dodaj przyprawy i musztardę.
  • Gdy masa zgęstnieje dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
  • Wstaw do lodówki i podawaj sos przy stole.
  • niskokaloryczne

    Osobliwości. Majonez zawiera 600-700 kalorii, dlatego sugeruje się zmniejszenie zawartości kalorii poprzez wyeliminowanie mleka i jajek. Przepis jest uważany za chudy i wegański: wszystkie składniki są wyłącznie pochodzenia roślinnego.

    Co jest konieczne:

    • bulion warzywny (gotować marchew, seler, korzeń pietruszki lub inne warzywo) – 0,5 szklanki;
    • olej słonecznikowy – 0,5 szklanki;
    • sucha skrobia – jedna łyżka stołowa;
    • pasta musztardowa – 0,5 łyżeczki;
    • wyciśnięty sok z cytryny – jedna łyżeczka;
    • przyprawy, sól, cukier.

    Gradacja

  • Podziel bulion na dwie części.
  • W pierwszej części rozcieńczyć skrobię, drugą – zagotować.
  • Gdy bulion się zagotuje, wlewamy porcję ze skrobią i gotujemy cały czas mieszając.
  • Zdejmij zagęszczoną mieszaninę z ognia i wstaw do lodówki.
  • Dodaj musztardę, sok z cytryny, przyprawy.
  • Dokładnie wymieszać do jednolitej konsystencji.
  • Kontynuując mieszanie, stopniowo wlewaj olej w umiarkowanych dawkach.
  • Wstaw do lodówki i podawaj.
  • Twaróg

    Osobliwości. Ten przepis diety jest odpowiedni dla każdego, kto pilnuje sylwetki, ponieważ eliminuje główne źródło kalorii – olej. Majonez bez oleju przygotowywany jest na bazie niestałego twarogu rozcieńczonego mlekiem lub kwaśną śmietaną (można go zastąpić jogurtem).

    Co jest konieczne:

    • twarożek – 100 g;
    • gotowane żółtko – jeden kawałek;
    • gotowa musztarda – jedna łyżeczka;
    • przyprawy, sól.

    Gradacja

    • Rozgnieć żółtko widelcem.
    • Dodaj musztardę i zmiel.
    • Dodaj twarożek małymi porcjami, ubij masę.
    • Dopraw sos, dokładnie wymieszaj.

    Szybko

    Osobliwości. Szybki przepis na domowy majonez jest dobry, ponieważ nie trzeba oddzielać żółtek, aby go przygotować, a wszystkie składniki przyszłego sosu miesza się w blenderze.

    Co jest konieczne:

    • olej roślinny – 150 ml;
    • jajko (całkowicie) – jeden kawałek;
    • gotowa musztarda (pasta) – 0,5 łyżeczki;
    • wyciśnięty sok z cytryny – jedna łyżka stołowa;
    • sól, przyprawy, cukier.

    Gradacja

  • W blenderze przy niskiej prędkości wymieszaj wszystkie składniki przyszłego sosu.
  • Gdy masa zgęstnieje, przenieś gotowy majonez do słoika i wstaw do lodówki.
  • Majonez zrobiony w domu jest zdrowszy i bardziej pożywny niż sos kupiony w sklepie. Jednak naturalnego majonezu nie można upiec w piekarniku. Pod wpływem wysokiej temperatury sos (w zasadzie emulsja) rozpada się na składniki – olej i żółtka. Świeżo przygotowany majonez najlepiej komponuje się ze świeżymi warzywami, sałatkami i gotowymi posiłkami.

    10 sekretów gotowania

    Aby właściwie przygotować majonez w domu, musisz pamiętać o kilku niuansach, które pomogą Ci uzyskać idealny sos. Dziesięć sekretów jest ofiarowanych gospodyniom domowym jako notatkę.

  • Temperatura składnika. Jeśli sos się nie ubija lub trudno jest uzyskać jednolitą konsystencję, oznacza to, że użyto produktów o różnych temperaturach. Na przykład zagniata się jajka z lodówki z ciepłym masłem. Sekret szybkiego mieszania tkwi w temperaturze pokojowej wszystkich składników.
  • Jakość oleju. Najlepiej używać wysokiej jakości oleju roślinnego (rafinowanego lub nierafinowanego). Sprawdzenie jakości oleju w sklepie jest łatwe. Jeśli spływa lepki ze ścianek butelki, to jest to dobry produkt. Olej, który spływa jak woda, najlepiej pozostawić w sklepie.
  • Za pomocą blendera. Każdy przepis na domowy majonez w blenderze jest przygotowywany ze stopniowym wzrostem mocy urządzenia. Najpierw przy niskiej prędkości jajka miesza się z przyprawami, solą, musztardą przez kilka minut. Następnie, zwiększając prędkość, wprowadzany jest olej w małych dawkach.
  • Dodawanie wody. Majonez może być gęsty. Stromą masę łatwo rozcieńczyć ciepłą wodą (do pożądanej konsystencji dodać łyżkę).
  • Zastąpienie cukru. Cukier można zastąpić cukrem pudrem. Małe ziarna szybciej się rozpuszczą.
  • Regulacja gęstości. Jeśli sos jest bardzo rzadki, zaleca się dodanie większej ilości oleju, ale należy pamiętać, że zwiększy to procentową zawartość tłuszczu. Ponadto sos może nie gęstnieć w wysokich temperaturach pokojowych. W takim przypadku konieczne jest schłodzenie przyszłego sosu, a następnie dalsze mieszanie.
  • Zamiennik soku z cytryny. Sok z cytryny zastąpi każdy ocet 9% (nie więcej niż jedną łyżeczkę na jajko). Nada majonezowi charakterystyczny kwaśny smak.
  • Planowanie wygaśnięcia. Aby przedłużyć „żywotność” ugotowanego sosu, należy dodać więcej oleju. Jeśli oleju jest mniej niż żółtek, majonez jest pożywny, ale przechowuje się go nie dłużej niż jeden dzień.
  • Zapobieganie goryczy. Sos można przyrządzić z oliwy z oliwek. Jednak oliwka, w przeciwieństwie do słonecznika, jest lekko gorzkawa. Aby goryczka nie zakłócała ​​smaku, zaleca się dodanie kilku łyżek oliwy z oliwek do oleju słonecznikowego.
  • Piękny kolor. Aby nadać sosowi żółtawy odcień, możesz użyć niewielkiej ilości kurkumy.
  • Przechowuj majonez domowej roboty tylko w lodówce, ponieważ zawiera produkty łatwo psujące się. Do zawartości majonezu odpowiedni jest umyty i wysuszony szklany słoik lub inny pojemnik z hermetyczną pokrywką. Majonez jest przechowywany nie dłużej niż pięć dni.

    Co dodać, co podać

    Z pewnością smakosze zastanawiają się, jak zrobić domowy majonez według własnych upodobań i jakim sosem uzupełni danie mięsne, rybne lub warzywne. W zależności od upodobań kulinarnych możesz dodać do sosu:

    • oliwki;
    • ostra papryczka;
    • ogórki kiszone;
    • liście estragonu;
    • rozmaryn;
    • chrzan;
    • kapary;
    • awokado (tłuczone);
    • estragon;
    • curry.

    Każde danie ma swój własny majonez, co sprawi, że danie będzie bardziej wyrafinowane. Możesz wybrać indywidualny majonez do różnych potraw:

    • do ryb – z bazylią, koperkiem, pietruszką;
    • do mięsa – z kolendrą, imbirem, selerem;
    • do owoców morza – z oliwkami, burakami;
    • do ziemniaków – z serem;
    • do pieczenia – z papryczką chili;
    • do makaronów i grzybów – z pomidorami (suszone);
    • do rostbefu – z chrzanem.

    Tworzenie majonezu autorskiego w domu nie jest trudne. Do klasycznej receptury można dodać zioła, przyprawy, pikantne przyprawy, aby nadać sosowi pikantny smak. Możesz wymieszać składniki trzepaczką, blenderem lub mikserem w 30-40 minut. Według opinii główny czas na zakończenie przygotowania to zestalenie sosu w lodówce.

    : „Najważniejsze, że dzieci mogą jeść”

    Mówię! 2 żółtka z jaj kurzych domowych lub 10 z przepiórek, 0,5 łyżeczki cukru, soli, musztardy – wszystko miesza się na pierwszej prędkości kombajnu lub miksera (mam kombajn Brown), następnie rafinowany olej słonecznikowy (200 ml) i bez zaprzestanie bicia. Cały proces ubijania tej porcji trwa 3-4 minuty. Do ubijania białek używam ubijaków, konsystencję można sprawdzić zatrzymując mikser i patrząc na masę – zachowuje swój kształt, przyjemny żółty kolor (jeśli jajka są kurze).

    Całkowicie szczęśliwy, http://www.woman.ru/home/culinary/thread/3936408/

    I robię tak: jedno żółtko, pół łyżeczki musztardy, mieszam, a następnie ubijam 100 ml oleju słonecznikowego (łatwiej mikserem). Wlej około łyżki soku z cytryny, dodaj łyżkę śmietany (ja biorę 20%), sól i cukier do smaku i ponownie ubij. Okazuje się, że nie jest zbyt kwaśny, a co najważniejsze – bez octu dzieci mogą jeść)

    Lady Cat, http://www.woman.ru/home/culinary/thread/3936408/

    Do przygotowania majonezu potrzebne będą 3-4 żółtka, 200 g oliwy lub rafinowanego oleju roślinnego, sól 0,5 łyżeczki. , cukier jedna łyżeczka, cytryna to-ta lub sok z cytryny, musztarda (0,5 łyżeczki) Można również dodać zieleninę. Ubij żółtka, a następnie wlej do nich olej cienkim strumieniem, nie przestając ubijać. Gdy masa zgęstnieje, ostrożnie dodajemy sól, cukier (lepiej rozpuścić w niewielkiej ilości wody), musztardę i cytrynę, studnię lub sok. Jeśli z zielenią, to rzucamy zielenią (robimy to wszystko bez przestania bić!) Cóż, to wszystko! W razie potrzeby można dodać czosnek lub chrzan. Proporcje podane są w przybliżeniu, bo każdy ustala według własnego gustu. A jednak bardzo ostrożnie wlewaj olej do żółtek, inaczej majonez stanie się tłusty

    Natalia30681, http://forum.forumok.ru/index.php?showtopic=56667

    Właśnie w domu majonez się skończył, wzięłam żółtko, jedną łyżeczkę musztardy Dijon i około 100 g oleju z orzechów włoskich, najpierw ubiłam jajko i musztardę mikserem, potem zaczęłam wlewać olej cienkim strumieniem, na koniec dodałam sok z cytryny i sól i ponownie ubiłam mikserem, wyszło bardzo smaczne, szybko i nie złuszczało.

    Capra, http://forum.aromarti.ru/showthread.php?t=4247

    Dziewczyny, chcę zwrócić waszą uwagę na to: jeden – Kiedy robisz majonez po raz pierwszy, wlej 2 łyżki zimnej przegotowanej wody. 2 – Jeśli majonez wydaje się gęsty, możesz dodać więcej zimnej przegotowanej wody bezpośrednio do gotowego majonezu i trochę go ubić, a raczej wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. 3 – Nie dodawaj jednorazowo 4 lub 6 łyżek wody, w przeciwnym razie może się okazać, że to płynny majonez. 4 – Przyczyną płynnego majonezu może być nie tylko duża ilość wody, ale także inny olej słonecznikowy. 5 – Poeksperymentuj z jednym rodzajem oleju, a przekonasz się sam.

    Ljubovj Pasecnaja, http://forum.say7.info/topic11428.html

    Inne przepisy na sos

    Sos do lasagne

    Sos serowy do makaronu

    Sos Shawarma

    Sos tatarski

    Sos serowy

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author