Makaron Aldente krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jak gotować makaron Aldente

Sprzęt i przybory kuchenne: garnek, patelnia, płyta grzewcza, deska do krojenia, nóż.

Składniki

Makaron (spaghetti) 100 gramów
Chilli 1 pod
Pietruszka 1 pęczek
ser parmezan 50g
Sól pieprz smak
Bułka tarta 30-40g
Czosnek 6-7 goździków
Oliwa z oliwek 15-20 ml

Czy wiedziałeś? „Al dente” po włosku oznacza „na ząb” i charakteryzuje taki stan makaronu, kiedy jest już prawie gotowy, ale wciąż trochę twardy. Jednocześnie w rdzeniu każdej słomki występuje bardzo lekkie chrupnięcie. W żadnym wypadku nie należy ich gotować i sklejać.

Gotowanie krok po kroku

  • Wlej wodę do garnka w ilości 1 litr na każde 100 gram suchego makaronu, czyli potrzebujemy około 3 litrów. Podpal i poczekaj, aż się zagotuje.

    Jak gotować makaron Aldente

  • Wrzuć 200 g spaghetti do wrzącej wody i od czasu do czasu mieszaj, aby się nie posklejały. Podczas gotowania zrobimy sos, ale nie zapomnij sprawdzać stanu makaronu co 3 minuty. Na patelnię wlej 20 ml oliwy, dobrze rozgrzej i wrzuć do niej 6-7 ząbków czosnku, które powinny być do połowy pokryte olejem.

    Przygotuj składniki do przygotowania makaronu

  • Po 2 minutach dodaj na patelnię 1 papryczkę chili i 30 g bułki tartej (kilka szczypt). Do oleju i pieprzu wlej też jedną małą miarkę wody z garnka do makaronu.

    Wymieszaj składniki, aby zrobić makaron

  • Drobno posiekaj pęczek pietruszki, część dodaj do sosu. W tym momencie makaron będzie prawdopodobnie prawie al dente. Konieczne jest przeniesienie go do sosu i wymieszanie. Konsystencja zawartości patelni powinna być kremowa, a nie sucha, więc gdy woda się opadnie, dodaj ją z patelni.

    Zagotuj makaron, aby zrobić makaron

  • Po 1 minucie posyp makaron kilkoma szczyptami startego parmezanu (40-50 gram), mielonego czarnego pieprzu lub mieszanki do smaku i ponownie wymieszaj.

    Aby przygotować makaron, wymieszaj składniki makaronu

  • Chwilowo wyjąć strąk chili, zawartość patelni wyłożyć na piękny szeroki talerz, posypać odrobiną sera i pozostałą natką pietruszki, a na wierzch udekorować ostrą papryką.

    makaron al dente jest gotowy

  • Danie gotowe! Spaghetti Alio Olio Peperoncino wyszło świetnie, niesamowicie pyszne, serowe i o jasnym smaku. Są umiarkowanie ostre, a sam stan makaronu zwany al dente doskonale podkreśla bogactwo potrawy – nie są lepkie, każda „słomka” jest oddzielona od siebie, a wszystkie składniki są ze sobą idealnie połączone.

    Spaghetti według tego przepisu idealnie nadaje się na przyjacielskie spotkania zarówno latem, jak i w zimowe wieczory.

    Przepis

    Polecamy zajrzeć do tego, bo w nim szef kuchni nie tylko pokazuje proces gotowania, ale także zdradza tajniki doskonałego makaronu i pysznego sosu.

    Jeśli już przygotowałaś i częstowałaś się tą potrawą swoim bliskim, to napisz, jakie są Twoje wrażenia. Jak bardzo wszystkim podobał się makaron al dente z serem i sosem czosnkowym? Jesteśmy pewni, że zachwyci Cię szybkość i łatwość przygotowania tego dania restauracyjnego w domu, a na pewno zachwycisz siebie i swoich bliskich spaghetti według proponowanego przepisu.

    Inne przepisy na makaron

    Makaron z sosem

    Makaron z klopsikami

    Sałatka Z Makaronem

    Sos kurczakowy

    Sos do makaronu

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author