Makaron chiński z kurczakiem i warzywami 🍜 według przepisu krok po kroku

Przepis na pyszny chiński makaron z woka z kurczakiem i warzywami 🍜

Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, wok, łyżeczka, pojemnik na sos, deska do krojenia warzyw, łopatka do mieszania.

Składniki

Filet z kurczaka 250g
Mieszanka sezamu i oliwy z oliwek 2 łyżki stołowe. l.
Ząbki czosnku 4 rzeczy.
brązowy cukier 2 łyżeczki
mielonego imbiru 0,5 łyżeczki
Pieczarka 250g
papryka 1 szt.
Cebula 1 szt.
Zielony groszek 100 gramów
kiełki fasoli 100 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Weź mały pojemnik. Wymieszaj pięć łyżek sosu sojowego i dwie łyżki oleju. Olej powinien być mieszanką sezamu i oliwy z oliwek.

    Łatwy przepis na chiński makaron z kurczakiem i warzywami

  • Zetrzyj trzy do czterech ząbków czosnku na drobnej tarce i dodaj do oleju oraz sosu sojowego. Następnie dodaj dwie łyżeczki brązowego cukru i pół łyżeczki mielonego imbiru. Zamieszać.

    Przygotuj składniki na makaron

  • Filet z kurczaka pokroić w cienkie plasterki, dodać do niego marynatę i wymieszać. Wstaw do lodówki na pół godziny.

    Pokrój mięso na makaron

  • Pokrój w cienkie plasterki 250 gramów pieczarek na talerze.

    Pokrój grzyby na makaron

  • Drobno posiekaj jedną paprykę w kostkę, a jedną cebulę pokrój w półpierścienie.

    Posiekaj paprykę na makaron

  • Rozgrzej olej w woku. Następnie wrzuć tam posiekane grzyby, aby wilgoć wyparowała.

    Smażyć pieczarki do makaronu

  • Mieszaj od czasu do czasu na średnim ogniu. Kiedy grzyby zaczną przybierać złotobrązowy kolor, czas dodać cebulę.

    Podsmaż cebulę i pieczarki na makaron

  • Dodaj tam 100 gram kiełków fasoli i smaż przez dwie minuty. Na ostatnim etapie dodaj paprykę i 100 gramów mrożonego zielonego groszku.

    Aby przygotować makaron, połącz składniki do smażenia

  • Lekko podsmażyć, wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Ugotuj makaron chiński z wyprzedzeniem, postępując zgodnie z ich instrukcjami. Z reguły wystarczy włożyć makaron do wrzącej wody i trzymać pod pokrywką przez cztery minuty.

    Zagotuj makaron, aby zrobić makaron

  • Weź marynowany filet z kurczaka i umieść go w woku. Smażyć, aż skończysz.

    Marynować mięso do makaronu

  • Nie przekładając filetu z woka na talerz, dodaj do niego przygotowane warzywa i makaron. Zamieszać. Opcjonalnie możesz dodać kilka łyżek sosu sojowego. Przed podaniem posiekaj świeżą zieloną cebulę, aby udekorować danie. Smacznego!

    Makaron chiński z kurczakiem i warzywami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Jak podawać i dekorować potrawy

    Danie główne może stanowić makaron chiński. Oprócz cebuli można ją udekorować różnymi zieleniami, takimi jak koperek, pietruszka, seler, kolendra, rukola, zielona bazylia, czerwona bazylia.

    Doskonałą dekoracją mogą być liście sałat różnego rodzaju (romanno, radicchio, sałata, góra lodowa, dąb). Makaron można również udekorować rukwią wodną. Ma dość ostry, palący smak, ale szybko mija, pozostawiając przyjemny posmak. Podobnie możesz użyć sałatki z korzeni, która zawiera dużą ilość kwasu foliowego, witamin i pierwiastków śladowych.

    Jest bardzo przydatny i ma doskonałe właściwości smakowe. Makaron dobrze komponuje się z lollo rossa. Smakuje trochę jak sałata. Jej młode zielone liście są zebrane w małe główki. Liście Lollo Rossa doskonale podkreślają smak mięsa.

    Przepis

    Waszą uwagę zwraca nie tylko pokaz przepisu na gotowanie chińskiego makaronu z kurczakiem i warzywami, ale cały proces gotowania.

    Drodzy czytelnicy, podzielcie się swoimi opiniami i wrażeniami w dziale „komentarze”. Zawsze chętnie pomożemy i spróbujemy dla Ciebie!

    Inne przepisy funchose

    sos do dressingu

    Funchoza z warzywami

    Funchoza z wołowiną

    Funchoza z wieprzowiną

    Funchoza po koreańsku

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author