
Sprzęt i przybory kuchenne:
- miska;
- mikser;
- dysza „hak”;
- talerz;
- wałek do ciasta;
- ręczny krajalnica do makaronu;
- nóż;
- łyżka;
- deska do krojenia;
- patelnia;
- patelnia;
- Maszynka do mielenia mięsa;
- ręcznik;
- lodówka;
- kuchenka.
Składniki
Do makaronu fettuccine
Produkt | Ilość |
Mąka z pszenicy durum | 500 gramów |
jajko | 5 sztuk. |
Sól | 1,5 ul. l. |
suszona bazylia | 1 ul. l. |
Woda | 2 litry |
Do sosu ricotta
Produkt | Ilość |
świeży szpinak | 400 gramów |
Ser ricotta | 250g |
mleko | 50 ml |
Sól | 1 łyżeczka |
Zmielony czarny pieprz | smak |
czosnek w proszku | smak |
Oliwa z oliwek | 30 ml |
Do sosu bekonowego
Produkt | Ilość |
Pieczarki | 200 gramów |
Boczek | 5 plasterków |
Ciężka śmietana | 240 ml |
Sól | 1 łyżeczka |
Tymianek świeży | 1/2 łyżeczki |
Oliwa z oliwek | 50 ml |
Do sosu bolońskiego
Produkt | Ilość |
Mięso (cielęcina) | 300g |
Cebula | 1 szt. |
Marchewka | 1 szt. |
Seler | 1 łodyga |
puree pomidorowe | 200 gramów |
tymianek | 1 oddział |
rozmaryn | 1 oddział |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Oliwa z oliwek | 2 łyżki stołowe. l. |
Masło | 30 gramów |
świeża bazylia | 1 oddział |
Gotowanie krok po kroku
gotowanie makaronu
Wbij do miski, a następnie ubij 5 jajek. 
Dodaj 0,5 łyżki. l. Sól. Posyp 1 łyżką. l. suszona bazylia. 
Przesiej i dodaj 500 g mąki. 
Zagnieść ciasto w mikserze z haczykiem. Ciasto powinno być gęste i zwarte. 
Z ciasta robimy kulkę, kładziemy na talerzu i przykrywamy ręcznikiem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. 
Ciasto rozwałkować na cienką warstwę. 
Przeskakujemy przez ręczną krajalnicę do makaronu. 
Pozostaw pastę na stole do wyschnięcia. 
Do rondla wlej 2 litry wody i podpal. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj 1 łyżkę do wody. l. Sól. Włóż makaron do wrzącej wody. 
Gotuj do połowy. Do czasu całkowitego ugotowania makaron wejdzie do sosu, gdy gotujesz na wolnym ogniu przez 3 do 5 minut. Jeśli gotujesz do całkowitego ugotowania, po prostu wymieszaj makaron z sosem i podawaj. 
Robienie sosu ricotta
Na patelnię wlej 30 ml oliwy roślinnej. Dodajemy do niego 400 g świeżych grubo posiekanych liści szpinaku. Smaż przez kilka minut, aż zmniejszy się rozmiar. 
Dodaj 250 g sera ricotta. Mieszaj, aby równomiernie rozprowadzić ser na patelni. Gotowanie 5 – 10 minut. 
Wlej 50 ml mleka, zagotuj. 
Dodaj 1 łyżeczkę. sól w powstałej masie. Dopraw do smaku czosnkiem w proszku i mielonym czarnym pieprzem. 
Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu. 
Dodaj makaron do sosu i wymieszaj. 
Podajemy do stołu. 
Robienie sosu bekonowego
Na oliwie (15 ml) usmaż 5 plastrów boczku z obu stron, aż będą chrupiące. W razie potrzeby boczek można drobno posiekać. 
Na osobnej patelni smaż na oliwie z oliwek (35 ml) pokrojone 200 g pieczarek na złoty kolor przez 10 minut. 
Łączymy pieczarki i boczek na jednej patelni, dalej smażymy. 
Dodaj 1 łyżeczkę. Sól. Posyp ½ łyżeczki. tymianek. Wlej 240 ml ciężkiej śmietany. Wymieszaj i przygotuj na małym ogniu (15-20 minut). 
Dodaj pastę fettuccine do sosu i wymieszaj. 
Lekko dusić i podawać. 
Przygotowanie sosu bolońskiego
Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy 300 g mięsa (cielęciny), 1 cebulę, 1 marchewkę i 1 łodygę selera. 
Wlej 2 łyżki na patelnię. l. oliwę z oliwek i dodaj 30 g masła. Rozpalamy powolny ogień, topimy na patelni przez 2 minuty, aż masło całkowicie się rozpuści. Mięso mielone smażymy na rozgrzanej patelni w mieszance olejów przez 5 – 7 minut. 
Dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Dodaj tymianek i rozmaryn po jednej gałązce. Smażymy jeszcze 5 minut. 
Rozprowadzamy 200 g koncentratu pomidorowego. Jeśli pasta jest gęsta, możesz dodać trochę wody. 
Dusić do miękkości około 15-20 minut. 
Dodaj makaron do sosu i wymieszaj. 
Podawaj do stołu, przybrane świeżą gałązką bazylii. 
Przepis
Pokazuje proces robienia makaronu fettuccine w domu, a także przygotowania różnych rodzajów sosów, które można podawać z tym makaronem.
Znajome potrawy można urozmaicić białym sosem z boczkiem i pieczarkami. Sos biały jest nie tylko piękny, ale również bardzo smaczny. Ten sos pasuje do każdego dania. Sos ricotta może zrealizować Twoje kulinarne fantazje, zachwycając bliskich wyrafinowaniem i prostotą. Słynny sos boloński jest podstawą włoskich dań makaronowych. Jest przygotowany z prostych, niedrogich produktów, a co najważniejsze, poradzi sobie z nim początkująca hostessa. Takie sosy możesz podawać nie tylko ze spaghetti, ale także smarować nimi kanapki jako lekką przekąskę. Daj znać, który sos Ci się najbardziej podobał. Jeśli dodałeś coś innego do sosów, podziel się swoim przepisem.
Inne przepisy na makaron
Makaron w sosie grzybowym
Makaron ze Szpinakiem
Makaron Carbonara
Makaron z Pieczarkami
Makaron Tagliatelle
Miłego czytania!