Makaron Fettuccine krok po kroku z przepisem zdjęcie

Makaron Fettuccine z trzema fantastycznie pysznymi sosami

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • miska;
  • mikser;
  • dysza „hak”;
  • talerz;
  • wałek do ciasta;
  • ręczny krajalnica do makaronu;
  • nóż;
  • łyżka;
  • deska do krojenia;
  • patelnia;
  • patelnia;
  • Maszynka do mielenia mięsa;
  • ręcznik;
  • lodówka;
  • kuchenka.

Składniki

Do makaronu fettuccine

Produkt Ilość
Mąka z pszenicy durum 500 gramów
jajko 5 sztuk.
Sól 1,5 ul. l.
suszona bazylia 1 ul. l.
Woda 2 litry

Do sosu ricotta

Produkt Ilość
świeży szpinak 400 gramów
Ser ricotta 250g
mleko 50 ml
Sól 1 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz smak
czosnek w proszku smak
Oliwa z oliwek 30 ml

Do sosu bekonowego

Produkt Ilość
Pieczarki 200 gramów
Boczek 5 plasterków
Ciężka śmietana 240 ml
Sól 1 łyżeczka
Tymianek świeży 1/2 łyżeczki
Oliwa z oliwek 50 ml

Do sosu bolońskiego

Produkt Ilość
Mięso (cielęcina) 300g
Cebula 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Seler 1 łodyga
puree pomidorowe 200 gramów
tymianek 1 oddział
rozmaryn 1 oddział
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe. l.
Masło 30 gramów
świeża bazylia 1 oddział

Gotowanie krok po kroku

gotowanie makaronu

  • Wbij do miski, a następnie ubij 5 jajek.

    Wbij jajka do miski.

  • Dodaj 0,5 łyżki. l. Sól. Posyp 1 łyżką. l. suszona bazylia.

    Dodaj sól i bazylię.

  • Przesiej i dodaj 500 g mąki.

    Dodajemy mąkę.

  • Zagnieść ciasto w mikserze z haczykiem. Ciasto powinno być gęste i zwarte.

    Zagnieść ciasne ciasto.

  • Z ciasta robimy kulkę, kładziemy na talerzu i przykrywamy ręcznikiem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

    To ciasto powinno leżeć w lodówce.

  • Ciasto rozwałkować na cienką warstwę.

    Ciasto cienko rozwałkować.

  • Przeskakujemy przez ręczną krajalnicę do makaronu.

    Kroimy makaron.

  • Pozostaw pastę na stole do wyschnięcia.

    Gotowy makaron powinien trochę położyć się i lekko wysuszyć.

  • Do rondla wlej 2 litry wody i podpal. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj 1 łyżkę do wody. l. Sól. Włóż makaron do wrzącej wody.

    Zagotuj fettuccine.

  • Gotuj do połowy. Do czasu całkowitego ugotowania makaron wejdzie do sosu, gdy gotujesz na wolnym ogniu przez 3 do 5 minut. Jeśli gotujesz do całkowitego ugotowania, po prostu wymieszaj makaron z sosem i podawaj.

    Makaron fettuccine jest gotowy.

  • Robienie sosu ricotta

  • Na patelnię wlej 30 ml oliwy roślinnej. Dodajemy do niego 400 g świeżych grubo posiekanych liści szpinaku. Smaż przez kilka minut, aż zmniejszy się rozmiar.

    Podsmaż szpinak na oliwie z oliwek.

  • Dodaj 250 g sera ricotta. Mieszaj, aby równomiernie rozprowadzić ser na patelni. Gotowanie 5 – 10 minut.

    Dodaj ser ricotta na patelnię.

  • Wlej 50 ml mleka, zagotuj.

    Następnie dodaj mleko.

  • Dodaj 1 łyżeczkę. sól w powstałej masie. Dopraw do smaku czosnkiem w proszku i mielonym czarnym pieprzem.

    Dopraw sos przyprawami.

  • Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu.

    Mieszamy masę.

  • Dodaj makaron do sosu i wymieszaj.

    Wlej makaron bezpośrednio do sosu.

  • Podajemy do stołu.

    I tak możesz podać danie.

  • Robienie sosu bekonowego

  • Na oliwie (15 ml) usmaż 5 plastrów boczku z obu stron, aż będą chrupiące. W razie potrzeby boczek można drobno posiekać.

    Smażyć cienkie plasterki boczku.

  • Na osobnej patelni smaż na oliwie z oliwek (35 ml) pokrojone 200 g pieczarek na złoty kolor przez 10 minut.

    Pieczarki podsmaż oddzielnie.

  • Łączymy pieczarki i boczek na jednej patelni, dalej smażymy.

    Połącz boczek i pieczarki na jednej patelni.

  • Dodaj 1 łyżeczkę. Sól. Posyp ½ łyżeczki. tymianek. Wlej 240 ml ciężkiej śmietany. Wymieszaj i przygotuj na małym ogniu (15-20 minut).

    Dodaj śmietanę do boczku i pieczarek.

  • Dodaj pastę fettuccine do sosu i wymieszaj.

    Dodaj makaron, wymieszaj.

  • Lekko dusić i podawać.

    Podczas serwowania możesz udekorować danie bazylią.

  • Przygotowanie sosu bolońskiego

  • Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy 300 g mięsa (cielęciny), 1 cebulę, 1 marchewkę i 1 łodygę selera.

    Mięso mielone przepuszczamy przez maszynę do mięsa. marchewka.

  • Wlej 2 łyżki na patelnię. l. oliwę z oliwek i dodaj 30 g masła. Rozpalamy powolny ogień, topimy na patelni przez 2 minuty, aż masło całkowicie się rozpuści. Mięso mielone smażymy na rozgrzanej patelni w mieszance olejów przez 5 – 7 minut.

    Smaż posiekane składniki na oleju roślinnym.

  • Dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Dodaj tymianek i rozmaryn po jednej gałązce. Smażymy jeszcze 5 minut.

    Posolić mięso mielone, dodać przyprawy.

  • Rozprowadzamy 200 g koncentratu pomidorowego. Jeśli pasta jest gęsta, możesz dodać trochę wody.

    Teraz dodaj pastę pomidorową.

  • Dusić do miękkości około 15-20 minut.

    Sos dusić jeszcze przez kilka minut.

  • Dodaj makaron do sosu i wymieszaj.

    Dodaj pastę fettuccine do sosu.

  • Podawaj do stołu, przybrane świeżą gałązką bazylii.

    Fettuccine z sosem bolońskim jest gotowe do podania.

  • Przepis

    Pokazuje proces robienia makaronu fettuccine w domu, a także przygotowania różnych rodzajów sosów, które można podawać z tym makaronem.

    Znajome potrawy można urozmaicić białym sosem z boczkiem i pieczarkami. Sos biały jest nie tylko piękny, ale również bardzo smaczny. Ten sos pasuje do każdego dania. Sos ricotta może zrealizować Twoje kulinarne fantazje, zachwycając bliskich wyrafinowaniem i prostotą. Słynny sos boloński jest podstawą włoskich dań makaronowych. Jest przygotowany z prostych, niedrogich produktów, a co najważniejsze, poradzi sobie z nim początkująca hostessa. Takie sosy możesz podawać nie tylko ze spaghetti, ale także smarować nimi kanapki jako lekką przekąskę. Daj znać, który sos Ci się najbardziej podobał. Jeśli dodałeś coś innego do sosów, podziel się swoim przepisem.

    Inne przepisy na makaron

    Makaron w sosie grzybowym

    Makaron ze Szpinakiem

    Makaron Carbonara

    Makaron z Pieczarkami

    Makaron Tagliatelle

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author