
Sprzęt i przybory kuchenne:
- kołek;
- piekarnik;
- patelnia;
- zlewka;
- łyżka stołowa i łyżeczka;
- Łopatka;
- durszlak;
- duża i mała tarka;
- naczynie do pieczenia;
- szczoteczka silikonowa;
- talerz do serwowania.
Składniki
Makaron | 400 gramów |
Ser Cheddar | 100-115 g |
ser półtwardy | 100-115 g |
Ser mozzarella | 100-115 g |
Mąka pszenna | 30 gramów |
Masło | 60 gramów |
mleko | 1 l |
Sól | 2,5 łyżeczki |
Zmielony czarny pieprz | 1/2 łyżeczki |
Gałka muszkatołowa | 1/4 łyżeczki |
słodka papryka | 1/2 łyżeczki |
Oliwa z oliwek | 2 łyżki stołowe. l. |
Olej roślinny | 1 łyżeczka |
Woda | 2 litry |
Gotowanie krok po kroku
Wlej 2 litry wody do średniej wielkości rondla i umieść na płycie grzejnej. Posolić płyn za pomocą 2 łyżeczek. sól kuchenna. 
Do wrzącej wody wrzuć 400 g makaronu o dowolnym kształcie. Aby danie było smaczne, a makaron nie sklejał się, wybierz produkt z pszenicy durum lub grupy A. Po dodaniu makaronu do wody, lekko wymieszaj go łopatką. Gotuj do połowy, zajmie to około 5-7 minut. Po 5-7 minutach, gdy makaron jest już prawie ugotowany, spuść wodę. W tym celu lepiej użyć durszlaka. Wkładamy makaron z powrotem na patelnię i ponownie stawiamy na małym ogniu. Dodajemy 2 łyżki. l. oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj szpatułką. Jest to wymagane, aby makaron był kruchy. 
Włóż 60 g masła na osobną patelnię i rozpuść na małym ogniu. Dodaj 30 g mąki pszennej, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Po kilku minutach wlej 1 litr mleka do rondla z masłem. Dodając wszystko energicznie wymieszaj szpatułką. Ważne jest, aby dobrze wymieszać składniki, aby pozbyć się grudek. Zmniejsz ogień i gotuj przez 7-8 minut. 
Dodaj do mleka z masłem 1/4 łyżeczki. gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki. sól i 1/2 łyżeczki. zmielony czarny pieprz. Wymieszaj szpatułką, aby przyprawy zostały rozprowadzone w płynie. Zetrzyj 85 g sera półtwardego na grubej tarce i wyślij do rondla z mlekiem, mieszając łopatką. 
Na drobnej tarce zetrzyj 85 g sera Cheddar i dodaj na patelnię również pozostałe składniki. Wymieszaj szpatułką, aby ser nie powstał w jednym kawałku. Zetrzeć na drobno 85 g sera Mozzarella i dodać do sosu. Mieszaj do uzyskania jednorodnej konsystencji. 
Przełóż makaron do miski z sosem serowym, wszystko dobrze mieszając. Sos powinien być równomiernie rozłożony na całym makaronie. Wlej 1 łyżeczkę na naczynie do pieczenia. olej roślinny i równomiernie rozprowadź silikonową szczoteczką. Nasmaruj nie tylko spód formy, ale także wewnętrzne krawędzie do samej góry. 
W natłuszczonej formie przekładamy makaron w sosie serowym. 
15-30 g wszystkich rodzajów serów (półtwardy, mozzarella i cheddar) rozetrzeć na drobnej tarce i na przemian posypywać makaronem. Udekoruj danie 1/2 łyżeczki. słodka papryka. 
Formę z zapiekanką makaronową wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie makaron zdąży się w pełni ugotować, a starty na wierzchu ser stopi się i pokryje piękną skórką. Makaron i ser gotowane w piekarniku są gotowe. Rozkładamy na porcje i podajemy gościom. 
Przepis
Zgodnie z przepisem otrzymasz pyszną zapiekankę z amerykańskim makaronem i serem. Cały proces gotowania jest dość prosty, a każdy krok jest jasno opisany. Wymieniono wszystkie składniki potrzebne do ugotowania makaronu i stworzenia bogatego sosu serowego.
Próbowałeś upiec amerykańskiego makaronu i zapiekanki serowej w piekarniku w domu? Jakie składniki zostały użyte i jak długo trwał proces gotowania? Podziel się swoimi kulinarnymi wrażeniami w komentarzach.