Makaron i ser w piekarniku krok po kroku przepis ze zdjęciem

Zapiekanka z amerykańskiego makaronu i sera w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kołek;
  • piekarnik;
  • patelnia;
  • zlewka;
  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • Łopatka;
  • durszlak;
  • duża i mała tarka;
  • naczynie do pieczenia;
  • szczoteczka silikonowa;
  • talerz do serwowania.

Składniki

Makaron 400 gramów
Ser Cheddar 100-115 g
ser półtwardy 100-115 g
Ser mozzarella 100-115 g
Mąka pszenna 30 gramów
Masło 60 gramów
mleko 1 l
Sól 2,5 łyżeczki
Zmielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
słodka papryka 1/2 łyżeczki
Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe. l.
Olej roślinny 1 łyżeczka
Woda 2 litry

Gotowanie krok po kroku

  • Wlej 2 litry wody do średniej wielkości rondla i umieść na płycie grzejnej. Posolić płyn za pomocą 2 łyżeczek. sól kuchenna.

    Gotowanie makaronu i sera w piekarniku

  • Do wrzącej wody wrzuć 400 g makaronu o dowolnym kształcie. Aby danie było smaczne, a makaron nie sklejał się, wybierz produkt z pszenicy durum lub grupy A. Po dodaniu makaronu do wody, lekko wymieszaj go łopatką. Gotuj do połowy, zajmie to około 5-7 minut. Po 5-7 minutach, gdy makaron jest już prawie ugotowany, spuść wodę. W tym celu lepiej użyć durszlaka. Wkładamy makaron z powrotem na patelnię i ponownie stawiamy na małym ogniu. Dodajemy 2 łyżki. l. oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj szpatułką. Jest to wymagane, aby makaron był kruchy.

    Aby przygotować makaron, przygotuj składniki

  • Włóż 60 g masła na osobną patelnię i rozpuść na małym ogniu. Dodaj 30 g mąki pszennej, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Po kilku minutach wlej 1 litr mleka do rondla z masłem. Dodając wszystko energicznie wymieszaj szpatułką. Ważne jest, aby dobrze wymieszać składniki, aby pozbyć się grudek. Zmniejsz ogień i gotuj przez 7-8 minut.

    Rozpuść masło, aby ugotować makaron

  • Dodaj do mleka z masłem 1/4 łyżeczki. gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki. sól i 1/2 łyżeczki. zmielony czarny pieprz. Wymieszaj szpatułką, aby przyprawy zostały rozprowadzone w płynie. Zetrzyj 85 g sera półtwardego na grubej tarce i wyślij do rondla z mlekiem, mieszając łopatką.

    Zetrzyj gałkę muszkatołową na makaron

  • Na drobnej tarce zetrzyj 85 g sera Cheddar i dodaj na patelnię również pozostałe składniki. Wymieszaj szpatułką, aby ser nie powstał w jednym kawałku. Zetrzeć na drobno 85 g sera Mozzarella i dodać do sosu. Mieszaj do uzyskania jednorodnej konsystencji.

    Zetrzyj ser na makaron

  • Przełóż makaron do miski z sosem serowym, wszystko dobrze mieszając. Sos powinien być równomiernie rozłożony na całym makaronie. Wlej 1 łyżeczkę na naczynie do pieczenia. olej roślinny i równomiernie rozprowadź silikonową szczoteczką. Nasmaruj nie tylko spód formy, ale także wewnętrzne krawędzie do samej góry.

    Przygotuj formę do robienia makaronu

  • W natłuszczonej formie przekładamy makaron w sosie serowym.

    Umieść składniki na makaron

  • 15-30 g wszystkich rodzajów serów (półtwardy, mozzarella i cheddar) rozetrzeć na drobnej tarce i na przemian posypywać makaronem. Udekoruj danie 1/2 łyżeczki. słodka papryka.

    Aby ugotować makaron, zetrzyj z serem

  • Formę z zapiekanką makaronową wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie makaron zdąży się w pełni ugotować, a starty na wierzchu ser stopi się i pokryje piękną skórką. Makaron i ser gotowane w piekarniku są gotowe. Rozkładamy na porcje i podajemy gościom.

    Makaron i ser w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Przepis

    Zgodnie z przepisem otrzymasz pyszną zapiekankę z amerykańskim makaronem i serem. Cały proces gotowania jest dość prosty, a każdy krok jest jasno opisany. Wymieniono wszystkie składniki potrzebne do ugotowania makaronu i stworzenia bogatego sosu serowego.

    Próbowałeś upiec amerykańskiego makaronu i zapiekanki serowej w piekarniku w domu? Jakie składniki zostały użyte i jak długo trwał proces gotowania? Podziel się swoimi kulinarnymi wrażeniami w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author