Makaron linguini krok po kroku przepis

Makaron linguine to bardzo smaczny i łatwy przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:  piekarnik, kuchenka, rondel, durszlak, nóż, deska, tarka, prasa do czosnku, łopatka, blacha do pieczenia, 2 szklanki ognioodporne.

Składniki

Produkt Ilość
makaron lingu 25 gramów
Woda 1 l
Sól smak
Parmezan 100 gramów
ser Mozzarella 100 gramów
Twarożek 150 gramów
Zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka
Zielona cebula 1 łyżeczka
Czosnek 1 goździk
Plastry boczku 8 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Do rondla wlać 1 litr wody, zagotować i lekko posolić. Nie trzeba mocno solić, bo ser zostanie dodany, a jest słony.Wrzuć 25 g linguini do wrzącej wody i gotuj przez około 9 minut do połowy (dokładny czas podany jest na opakowaniu). Dwie minuty przed końcem gotowania wypróbuj je, aby się nie rozgotować.

    Zagotuj makaron linguini.

  • Odcedź gotowe linguini durszlakiem i odstaw do rondla przykrytego pokrywką w ciepłym miejscu. Parmezan (100 g) pokroić w kostkę. Mozzarella (100 g) starta. Parmezan, mozzarella i 150 g twarogu włożyć do rondla z jeszcze gorącym makaronem.

    Do gorącego makaronu dodać parmezan, mozzarellę i serek śmietankowy.

  • Umyj, osusz i drobno posiekaj jedno piórko zielonej cebuli (najlepiej 3-4 szczypiorek). Obierz, umyj i zmiel jeden ząbek czosnku. W rondelku z makaronem dodaj cebulę, czosnek i jedną łyżeczkę czarnego pieprzu.

    Dodaj posiekane zioła, czosnek, pieprz.

  • Wszystko dobrze wymieszaj.

    Dobrze wymieszaj, gdy jest jeszcze gorący.

  • Umieść 2 ognioodporne filiżanki do góry nogami na blasze do pieczenia. Ułóż 2 plastry bekonu w poprzek na dnie szklanek.

    Ułóż dwa plasterki boczku na szkle do góry nogami na blasze do pieczenia.

  • Dwie kolejne owinąć wokół ścian kieliszków i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut (wybrać tryb konwekcji).

    Owiń szklankę jeszcze dwoma plasterkami boczku.

  • Po tym czasie wyjmij szklanki z piekarnika i ostrożnie wyjmij z nich powstałe foremki boczku.

    Po upieczeniu w piekarniku dostaliśmy kubki z bekonem.

  • Wypełnij te foremki makaronem i ciesz się smakiem.

    Makaron Linguini podawany w kieliszkach z bekonu z pewnością zaskoczy Twoich bliskich.

  • Sposób dekoracji i podawania

    Do prawdziwie włoskiego dania – makaronu – najlepiej nadają się lekkie włoskie sałatki.
    Spróbuj tej gotowanej na parze sałatki z brokułów i kalafiora z pomarańczami. Dressing do takiej sałatki robiony jest ze skórki i soku z pomarańczy, z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i mieszanki papryczek, a także papryczek chili. Niezbędnym warunkiem uzyskania pysznego dressingu jest wymieszanie wszystkich jego składników w słoiku z szczelną pokrywką. Słoik należy dobrze wstrząsnąć, aby wszystkie składniki były dobrze wymieszane, a do niego wsypać grubo pokrojone warzywa i pomarańczę.

    Na uwagę zasługuje również sałatka z oliwek i marchewki, papryki i korzeni selera pokrojonych w drobną kostkę (w razie potrzeby można je zastąpić szypułkami). Dodaje się posiekany czosnek i ostrą czerwoną paprykę, drobno posiekaną. Włosi wolą brać oliwki do tej sałatki z pestkami, ponieważ mają one bogatszy smak i same usuwają pestki.

    Przepis

    Dzięki temu możesz obserwować proces gotowania makaronu w miseczkach z boczkiem w przyspieszonym tempie.

    Z tego artykułu dowiedziałeś się, jak nie tylko ugotować prawdziwie włoskie danie – makaron i przygotować do niego pyszny sos z kilku odmian sera, cebuli i czosnku, ale także podawać go w pieczonych miseczkach z bekonu. To nie tylko sprawia, że ​​danie jest piękne, ale także dodaje mu dodatkowego niepowtarzalnego smaku. Ponadto dowiedziałeś się, jakie lekkie sałatki dopełnią smaku Twojego arcydzieła. Jak przygotowujesz makaron? Jakie sałatki z nią podajesz? Podziel się wskazówkami i przepisami w komentarzach.

    Inne przepisy na makaron

    Makaron z włoskim serem

    Makaron z Kałamarnicą

    Makaron Alfredo

    Makaron z Boczkiem

    Makaron z małżami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author