Makaron po tatarsku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Makaron Duszony po Tatarsku z mięsem i warzywami

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • talerz;
  • patelnia;
  • łyżka;
  • pokrywa;
  • pojemniki na składniki;
  • nóż;
  • prasa do czosnku.

Składniki

Produkt Ilość
Makaron 400 gramów
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
Mięso 500-600g
Cebula 2 szt.
Marchewka 2 szt.
Sól smak
Pieprz, Przyprawy smak
Pomidory 2-4 szt.
Pietruszka 1 pęczek
Czosnek 3 goździki

Gotowanie krok po kroku

  • Umyj i pokrój mięso na kawałki. Rozgrzej patelnię, dodaj olej i pozwól jej się rozgrzać. Dodać pokrojone mięso i smażyć cały czas mieszając. Mięso można dusić we własnym sosie lub smażyć do chrupkości – tak jak lubisz.

    Mięso pokrojone na kawałki rozsmażyć na patelni.

  • Cebulę pokroić na duże kawałki i dodać do mięsa. Gotujemy wszystko razem. Pamiętaj, aby wszystko wymieszać.

    Dodaj posiekaną cebulę do mięsa.

  • Przykryj składniki pokrywką i gotuj przez 10 minut.

    Przykryj mięso cebulą i gotuj przez 10 minut.

  • Zdejmij pokrywkę i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

    Od czasu do czasu mieszaj zawartość patelni.

  • Marchewkę pokroić w duże paski. Dodaj marchewki do cebuli i mięsa. Wszystko dobrze miksujemy.

    Następnie dodaj posiekaną marchewkę.

  • Dodaj sól do smaku. Możesz pieprz i dodaj swoje ulubione przyprawy i przyprawy.

    Posolić danie do smaku.

  • Przykryj patelnię pokrywką i gotuj we własnym soku do miękkości. Okresowo zdejmuj pokrywkę i mieszaj składniki.

    Mięso duszone z warzywami pod pokrywką, wymieszać.

  • W razie potrzeby dodaj trochę wody, jeśli nie masz wystarczającej ilości płynu z mięsa i warzyw.

    Dodajemy trochę wody.

  • Dodaj pomidory pokrojone w duże kawałki. Możesz dodać pomidorki koktajlowe lub zwykłe pomidory do smaku i pożądania. Dobrze wymieszaj i przykryj pokrywką. Nadal gotujemy.

    Pokrój pomidory na kawałki i dodaj na patelnię.

  • Okresowo otwieraj pokrywkę i mieszaj.

    Pod pokrywką, dzięki pomidorom na patelni, pojawi się dużo soku.

  • Po upływie około godziny od rozpoczęcia duszenia mięsa dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze przez 20 minut.

    Dodaj posiekaną pietruszkę.

  • Smakujemy sos, sprawdzamy sztywność mięsa. Jeśli mięso jest miękkie, wszystko gotowe. W razie potrzeby dodaj sól i przyprawy. Dodaj więcej drobno posiekanej pietruszki do smaku i pożądania.

    Mięso należy skosztować, aby sprawdzić, czy stało się miękkie.

  • Weź twardy makaron. Dodaj do surowego sosu i dobrze wymieszaj. Nie gotujemy! Makaron gotuje się w sosie warzywnym ugotowanym na patelni.

    Dodaj makaron na patelnię, wymieszaj.

  • Dodaj wodę i gotuj makaron na patelni do miękkości.

    Dodaj wodę, aby ugotować makaron w sosie.

  • Na sam koniec, gdy makaron wchłonie cały płyn i cały sos, dodaj wyciśnięty przez prasę czosnek. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i wyjmij patelnię z pieca.

    Pod koniec gotowania wycisnąć czosnek do naczynia przez prasę.

  • Gotowe! Danie można podać do stołu. Smacznego!

    Pachnący makaron w stylu tatarskim jest gotowy.

  • Przepis

    Aby zrozumieć każdy etap robienia makaronu tatarskiego, możesz to obejrzeć. Jej autor opowie szczegółowo o swojej autorskiej metodzie tworzenia takiej pasty. Podzieli się tajnikami duszenia mięsa i powie, jak ugotować makaron, aby był smaczny i pachnący. Po obejrzeniu tego na pewno nie będziesz mógł się oprzeć i sam będziesz chciał ugotować to samo danie. Miłego oglądania!

    Teraz wiesz, jak gotować makaron tatarski. Korzystając z tego przepisu, będziesz mógł nie tylko stworzyć pyszne danie z różnych produktów, ale także nauczyć się gotować makaron specjalną metodą. To właśnie ta metoda pozwala na uczynienie makaronu tak smacznym, jak to tylko możliwe dzięki sosowi warzywnemu i przyprawom. Mięso z takim makaronem jest bardzo apetyczne. Na pewno zaskoczysz swoich bliskich, jeśli ugotujesz to danie na obiad. Co myślisz o robieniu makaronu? Jak często robisz to dla swojej rodziny lub gości? Podziel się swoimi sekretami robienia pysznego makaronu. Powiedz nam, jakiego rodzaju makaronu wolisz używać i z jakim sosem lubisz gotować makaron. Napisz swoje odpowiedzi poniżej w komentarzach, a także wskaż, czy podobał Ci się przepis!

    Inne przepisy na makaron

    Makaron z gulaszem

    Makaron marynarki wojennej

    Makaron z mięsem mielonym

    Makaron z gulaszem

    Makaron marynarki wojennej

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author