Makaron Wok z kurczakiem przepis krok po kroku ze zdjęciem

Makaron z woka z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki to najpopularniejsze danie chińskie

Sprzęt i przybory kuchenne: patelnia, rondel, płyta grzewcza, nóż, łyżka, deska do krojenia.

Składniki

Produkt Ilość
papryka 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Cebula 1 szt.
Filet z kurczaka 400 gramów
Makaron 250g
Sos Teriyaki 150 gramów
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Myjemy jedną bułgarską paprykę, usuwamy szypułkę i nasiona, kroimy na pół i kroimy w cienkie paski. Pieprz lepiej jest używać czerwonego lub pół czerwonego i pół żółtego, aby gotowe danie wyglądało pięknie.

    Paprykę pokroić w paski.

  • Marchewki średniej wielkości myjemy, obieramy, kroimy w cienkie paski. W razie potrzeby marchewki można zetrzeć na grubej tarce lub na tarce do marchwi koreańskiej.

    Marchewki również kroimy w paski.

  • Czyścimy średnią cebulę, myjemy, kroimy w cienkie półpierścienie.

    Cebulę siekamy.

  • Filet z kurczaka 400 g, również pokrojony w cienkie paski.

    Kroimy filet z kurczaka.

  • Stawiamy garnek z wodą na ogniu, pozwalamy mu się zagotować. Dodaj łyżeczkę soli i wyślij makaron udon. Są proporcje, których zaleca się przestrzegać podczas gotowania makaronu. Na litr wody dodaje się 100 g makaronu i 10 g soli. Gotujemy 250 g makaronu, więc potrzebujemy 2,5 litra wody i 25 g soli. Po zagotowaniu makaronu gotuj przez 3-4 minuty, wyrzuć do durszlaka, spłucz pod bieżącą wodą. Czas gotowania każdego rodzaju makaronu może się różnić. Dlatego postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

    Niech makaron udon się zagotuje.

  • Stawiamy patelnię na ogniu, dodajemy dwie łyżki oleju roślinnego, pozwalamy się rozgrzać. Wlej kawałki fileta z kurczaka i smaż przez 5 minut na dużym ogniu, regularnie mieszając.

    Smaż filet z kurczaka na złoty kolor.

  • Dodaj cebulę i smaż jeszcze przez kilka minut.

    Dodaj cebulę do fileta z kurczaka, wymieszaj.

  • Następnie dodaj marchewki i wymieszaj.

    Następnie dodaj marchewki na patelnię.

  • Po minucie dodać paprykę, smażyć 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Wrzuć paprykę.

  • Wlej 75 g (połowę całej porcji) sosu teriyaki, wymieszaj i smaż przez kilka minut. Warzywa powinny pozostać trochę chrupiące.

    Dodaj trochę sosu.

  • Na patelnię wlewamy makaron, wlewamy 75 g sosu teriyaki, mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Potem możemy służyć.

    Makaron nakładamy na warzywa z kurczakiem, dodajemy pozostały sos.

  • Wlać do porcjowanych talerzy, posypać posiekanymi ziołami i sezamem na wierzchu.

    Makaron do woka z kurczakiem będzie wyglądał bardziej efektownie, gdy zostanie podany posypany ziołami i sezamem.

  • Zamiast sosu teriyaki możesz użyć zwykłego sosu sojowego lub ugotować czosnek, domowej roboty. Aby to zrobić, postaw rondel z grubym dnem na ogniu, wlej do niego 150 g sosu sojowego. Dodaj dwie łyżki cukru trzcinowego i 3-4 posiekane ząbki czosnku. Niech się zagotuje, sprawdź, czy cukier się stopił i możesz go użyć zgodnie z zaleceniami.

    Przepis

    Gotowanie makaronu do woka z kurczakiem jest dość proste i szybkie. Dla niektórych czytelników instrukcje krok po kroku ze zdjęciem wystarczą, aby zrozumieć proces gaszenia. Ale jeśli chcesz zobaczyć, jak profesjonalni kucharze gotują makaron, sprawdź to. Zrozumiesz, jak zmielić składniki, zobaczysz efekt końcowy.

    Makaron z woka z kurczakiem i warzywami to danie uniwersalne. Można go przygotować na lekką kolację lub zabrać ze sobą do pracy jako obiad, bo jest pyszny nawet na zimno. Jeśli już korzystałeś z przepisu, napisz swój o makaronie w komentarzach. Czy ci się udało? Czy zrobiłeś własny sos teriyaki lub użyłeś go ze sklepu?

    Inne przepisy funchose

    Udon z kurczakiem i warzywami

    Funchoza z grzybami i warzywami

    Funchoza z krewetkami

    Funchoza bezglutenowa

    szklany makaron

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author