Makaron z boczkiem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Włoski makaron z boczkiem w kremowym sosie – minimum czasu i maksimum przyjemności

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kuchenka lub płyta grzewcza;
  • patelnia;
  • patelnia;
  • Łopatka;
  • durszlak;
  • podawać danie.

Składniki

Pasta 170 gramów
Pieczarka 150 gramów
Boczek 100 gramów
Krem 250g
Cebula 1 szt.
ser parmezan 30 gramów
Sos sojowy 1 ul. l.
Zmielony czarny pieprz smak
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
białe wino 30 ml
Sól 0,5 łyżeczki
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Stawiamy garnek z wodą, doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy do niego 170 g makaronu, dodajemy trochę soli i gotujemy do „al dente” (około 5-7 minut).

    gotowanie makaronu z boczkiem

  • Równolegle włóż patelnię do ognia i dodaj 1 łyżkę. l. olej roślinny. Boczek (100 g) pokroić na małe cienkie kawałki i przesłać na patelnię, cały czas mieszając łopatką.

    Przygotuj składniki do przygotowania makaronu

  • Gdy boczek stanie się złocisty, zdejmij patelnię z ognia i przełóż do czystego pojemnika. Oczyścić, umyć i również pokroić na małe kawałki 1 średniej wielkości cebulę.

    Posiekaj cebulę na makaron

  • Następnie wysyłamy go na patelnię, na której wcześniej smażony był boczek. Do cebuli dodaj również 1 łyżkę. l. olej roślinny i smażyć na małym ogniu.

    Podsmaż cebulę na makaron

  • W tym czasie pieczarki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki. Gdy cebula nabierze bogatego złotego odcienia, dodaj do niej posiekane grzyby. Wszystko dobrze wymieszaj szpatułką.

    Smażyć pieczarki do makaronu

  • Dodaj około 30 ml białego wina, zmielony czarny pieprz do smaku i 1 łyżkę do cebuli i pieczarek na patelni. l. sos sojowy. Wszystko ponownie wymieszaj. Gdy pieczarki i cebula będą dobrze podsmażone, dodaj do nich boczek i 250 g śmietany.

    Dodaj śmietanę, aby zrobić makaron

  • Następnie dobrze wymieszaj całą zawartość patelni i nie przestając mieszać, smaż dalej, aż śmietana zgęstnieje. Za pomocą durszlaka spuść wodę z ugotowanego makaronu i połóż na talerzu.

    Aby zrobić makaron, ugotuj makaron

  • Całą zawartość patelni wyłożyć na makaron i posypać niewielką ilością startego parmezanu (30 g). Gotowe danie lekko posyp oliwą z oliwek i przejdź do posiłku.

    Makaron z boczkiem przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Sposoby dekorowania i serwowania potraw

    Tradycyjnie makaron z boczkiem i pieczarkami zwieńczony jest gałązką świeżej bazylii i podawany, jak to się mówi, „na gorąco”, czyli jeszcze gorący. Bazylia, jeśli chcesz, możesz oczywiście zastąpić dowolną inną zieleniną, którą masz. Zaleca się również podawać to danie wraz z lekką sałatką warzywną i czerwonym winem.

    Przepis

    Możesz wizualnie zobaczyć, jak ten pyszny jest przygotowywany w tym przepisie.

    Makaron przygotowany według tego przepisu okazuje się niesamowicie smaczny, bo boczek, grzyby, śmietana i pachnący parmezan tak cudownie łączą się ze sobą!

    Lubisz włoskie makarony? Zostaw swój komentarz na ten temat.

    Inne przepisy na makaron

    Makaron z małżami

    Pasta z krewetek

    Makaronowy sos czosnkowy

    Makaron arabski

    Carbonara z boczkiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author