Makaron z indykiem przepis krok po kroku ze zdjęciem

Pyszny makaron z indykiem, szparagami i pieczarkami

Sprzęt i przybory kuchenne:  deska do krojenia, ostry nóż, patelnia z pokrywką, rondel, kuchenka, łopatka, tarka, talerze do serwowania.

Składniki

Składniki Ilość
Makaron z pszenicy durum (rogi lub muszle) 500-700 g
Filet z indyka 1 kg
Zielone młode szparagi 300g
Pieczarka 300g
Cebula 1 szt.
Sól smak
Świeżo zmielony czarny pieprz smak
Krem o dowolnej zawartości tłuszczu 500 ml
świeża pietruszka mały pakiet
Woda 2-2,5 l
Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe. l.
Masło 50g
Twardy ser (do podania) 100-150g

Gotowanie krok po kroku

  • Umyty i wysuszony filet z indyka (1 kg), pokrojony w średniej wielkości paski.

    Filet z indyka pokroić w cienkie plasterki.

  • Postaw patelnię na kuchence, wlej do niej oliwę (2 łyżki) i podgrzej. Włóż posiekany filet z indyka na rozgrzaną patelnię.

    Wysyłamy indyka na patelnię.

  • Do dużego rondla wlać 2-2,5 litra wody, zagotować, dobrze posolić i ugotować makaron, aż będzie ugotowany tak, jak wskazano na opakowaniu.

    Wlej makaron do wrzącej osolonej wody, gotuj.

  • Cebulę (1 szt.) Obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.

    Cebulę siekamy.

  • Dodaj do mięsa na patelni i wymieszaj. Posolić i popieprzać mięso do smaku. Dobrze wymieszać.

    Dodaj cebulę na patelnię, posol naczynie.

  • Młode szparagi umyć (300 gramów), odciąć twarde końce, a resztę pokroić na małe kawałki około 0,5 cm.

    Kroimy szparagi.

  • Przełóż pokrojone szparagi na mięso i cebulę na patelnię i wymieszaj.

    Dodaj szparagi na patelnię.

  • Umyte i obrane pieczarki (300 gramów) pokrojone w średnie kostki. Nie kroić drobno pieczarek, ponieważ są bardzo smażone.

    Pieczarki pokroić na kawałki.

  • Posiekane pieczarki przełożyć na patelnię z mięsem i innymi warzywami i wymieszać.

    Wysyłamy grzyby na patelnię.

  • Dodaj masło (50 gramów) i drobno posiekaną pietruszkę (mały pęczek) na patelnię.

    Dodaj masło na patelnię. a także posiekaną pietruszkę.

  • Zalej zawartość patelni kremem (500 ml) o dowolnej zawartości tłuszczu.

    Wypełnij zawartość patelni kremem.

  • Sól i pieprz ponownie do smaku, ponieważ dodano dużo warzyw. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą w pełni ugotowane. Przed wyłączeniem patelni ponownie spróbuj sosu na sól i pieprz, a jeśli to konieczne, dodaj przyprawy do smaku.

    Przygotowujemy sos, sól, pieprz.

  • Ugotowany do ugotowania makaron wrzucamy do durszlaka na porcjowane talerze. Polać przygotowanym sosem z indykiem, szparagami i pieczarkami. Zetrzyj twardy ser lub kilka rodzajów sera i udekoruj danie, posypując je na wierzchu. Dodatkowo można ugotować i podać lekką sałatkę warzywną oraz schłodzone białe wytrawne wino.

    Ten makaron z indykiem to cudowne drugie danie.

  • Przepis

    Gotowanie pysznego makaronu z indykiem, szparagami i pieczarkami. Jak prawidłowo pokroić filet z indyka i warzywa, patrz.

    Nauczyłeś się gotować pyszny makaron z filetem z indyka, szparagami i grzybami. Przygotowując sos można dodać trochę wytrawnego białego wina, szafranu i ulubionych przypraw. Makaron wybieraj według własnego gustu twarde odmiany: rogi, muszle, kręcone łuki, kluski i inne. Gotuj według przepisu, ciesz się włoskim smakiem dania i napisz w komentarzach, czy Ci się spodobało, a także podziel się przepisem na gotowanie makaronu z indykiem.

    Inne przepisy na makaron

    Spaghetti z klopsikami

    Fettuccine z krewetkami

    Makaron z koktajlem morskim

    makaron lingu

    Makaron z włoskim serem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author