Makaron z kalmarami krok po kroku przepis ze zdjęciem

Pikantny makaron z kalmarami urozmaici codzienny obiad

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka gazowa lub elektryczna, patelnia, deska do krojenia, nóż, szpatułka

Składniki:

Nazwa Ilość
Pasta 350-400g
Suszone pomidory 30-40g
Obrane kalmary 500 gramów
Czosnek 2 goździki
Pomidor 1 szt.
Oliwa z oliwek 10 gramów
Sól, mielony czarny pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

  • Patelnię natychmiast postawić na kuchence, aby się rozgrzała, wlać do niej olej ze słoika suszonych pomidorów.

    Wszystko o tym, jak gotować makaron z kałamarnicą

  • Oczyszczone kalmary sprawdzamy palcami pod kątem obecności w środku chrząstki. Jeśli tak, usuń, jeśli nie, połóż na desce do krojenia i pokrój w średnie pierścienie. Pokrój kilka ząbków czosnku w cienkie plasterki. Jeśli to możliwe, lepiej wziąć młody czosnek.

    Aby przygotować makaron z kałamarnicą, przygotuj składniki

  • Pokrój 1 dużego pomidora na średnie kawałki. Około 30-40 gramów suszonych na słońcu pomidorów pokrojonych w paski. Patelnia jest już dobrze rozgrzana, wlewamy do niej kalmary, pomidory, suszone pomidory, czosnek i wszystko dobrze mieszamy.

    Aby przygotować makaron z kalmarów, wymieszaj składniki

  • Sól i pieprz do smaku Rozłóż 350-400 gram makaronu na kalmarach z warzywami, zalej wodą i przykryj pokrywką na 5 minut. Dusić na średnim ogniu. Następnie zdejmij pokrywkę i wciśnij trochę makaron do kalmarów łopatką, aby dobrze się zagotował. Zmniejsz ogień i smaż przez 5 minut. Zdejmij pokrywkę, wszystko delikatnie wymieszaj i wyłącz ogień. Ułóż makaron na talerzu i skrop oliwą z oliwek.

    Aby przygotować makaron z kalmarów, połącz składniki

  • Makaron gotowy! Smacznego!

    makaron z kalmarów jest gotowy

  • Rada

    • Jeśli gotowanie makaronu nie trwa dłużej niż 5-7 minut, można go od razu dusić na patelni.
    • Zawsze zwracaj uwagę na opakowanie, ile makaronu należy ugotować.
    • Nie kładź parmezanu na wierzchu, bez niego smak jest bardzo bogaty.
    • Z ziół można dodać tymianek, ale nie bazylię.
    • Daj pierwszeństwo makaronowi z papryczkami chili.
    • Najczęściej kalmary są mrożone, ważne jest, aby mięso kałamarnicy nie rozmrażało się podczas przechowywania. Jeśli nie było odpowiednio przechowywane, mięso będzie miało gorzki smak. Również lepkie tusze wskazują, że produkt jest zepsuty.
    • Tusza kałamarnicy powinna być gęsta. Mięso w środku jest białe, a na zewnątrz różowo-brązowe lub szaro-fioletowe.
    • Nie kupuj już obranych tusz kałamarnic, wygodniej je gotować, ale to po skórze kałamarnicy można określić ich świeżość.
    • Uważa się, że im mniejsza tusza, tym słodsze mięso kałamarnicy.

    Przepis

    Proponuję dokładniej zapoznać się z przepisem. Będziesz mógł dokładniej przyjrzeć się procesowi gotowania i usłyszeć dodatkowe uwagi autora.

    Czy udało Ci się już zadowolić rodzinę i przyjaciół tym naprawdę eleganckim daniem? A może masz własne sztuczki kulinarne? Podziel się z nami swoimi sukcesami i przepisami, twórzmy razem!

    Inne przepisy na makaron

    Makaron Alfredo

    Makaron z Boczkiem

    Makaron z małżami

    Pasta z krewetek

    Makaronowy sos czosnkowy

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author