Contents
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka gazowa lub elektryczna, patelnia, deska do krojenia, nóż, szpatułka
Składniki:
Nazwa | Ilość |
Pasta | 350-400g |
Suszone pomidory | 30-40g |
Obrane kalmary | 500 gramów |
Czosnek | 2 goździki |
Pomidor | 1 szt. |
Oliwa z oliwek | 10 gramów |
Sól, mielony czarny pieprz | smak |
Gotowanie krok po kroku
Rada
- Jeśli gotowanie makaronu nie trwa dłużej niż 5-7 minut, można go od razu dusić na patelni.
- Zawsze zwracaj uwagę na opakowanie, ile makaronu należy ugotować.
- Nie kładź parmezanu na wierzchu, bez niego smak jest bardzo bogaty.
- Z ziół można dodać tymianek, ale nie bazylię.
- Daj pierwszeństwo makaronowi z papryczkami chili.
- Najczęściej kalmary są mrożone, ważne jest, aby mięso kałamarnicy nie rozmrażało się podczas przechowywania. Jeśli nie było odpowiednio przechowywane, mięso będzie miało gorzki smak. Również lepkie tusze wskazują, że produkt jest zepsuty.
- Tusza kałamarnicy powinna być gęsta. Mięso w środku jest białe, a na zewnątrz różowo-brązowe lub szaro-fioletowe.
- Nie kupuj już obranych tusz kałamarnic, wygodniej je gotować, ale to po skórze kałamarnicy można określić ich świeżość.
- Uważa się, że im mniejsza tusza, tym słodsze mięso kałamarnicy.
Przepis
Proponuję dokładniej zapoznać się z przepisem. Będziesz mógł dokładniej przyjrzeć się procesowi gotowania i usłyszeć dodatkowe uwagi autora.
Czy udało Ci się już zadowolić rodzinę i przyjaciół tym naprawdę eleganckim daniem? A może masz własne sztuczki kulinarne? Podziel się z nami swoimi sukcesami i przepisami, twórzmy razem!
Inne przepisy na makaron
Makaron Alfredo
Makaron z Boczkiem
Makaron z małżami
Pasta z krewetek
Makaronowy sos czosnkowy
Miłego czytania!