Makaron z kotletami krok po kroku przepis ze zdjęciem

Makaron z kotletami po włosku

Sprzęt AGD i naczynia kuchenne: prasa do czosnku, płyta grzewcza, tarka, patelnia grubościenna.

Składniki

Mięso mielone z kurczaka 400 gramów
Cebula 1 szt.
świeża pietruszka mały pakiet
dojrzałe pomidory 3 szt.
Czosnek 4 rzeczy.
Bazylia 2 liście
Makaron 300g
Mąka pszenna 100 gramów

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie kotletów

  • Włóż 400 gram świeżego mielonego kurczaka do głębokiej miski. Możesz wziąć dowolne inne mięso. Dodaj do niej przyprawy do smaku (ziele angielskie, zioła), sól. Mięso z przyprawami zagnieść rękami.

    Gotowanie makaronu z klopsikami

  • Zaczynamy formować małe kulki, tocząc je w dłoniach. Aby mięso nie przyklejało się do rąk, należy je zwilżyć wodą. Podgrzewamy patelnię, wlewamy do niej łyżkę oleju roślinnego. Uformowane kotlety obtocz w niewielkiej ilości mąki i wyślij na rozgrzaną patelnię.

    Aby przygotować makaron z kotletami, przygotuj składniki

  • Smażyć lekko z obu stron. Pokrój jedną dużą cebulę w kostkę, dodaj ją do kotletów na patelni.

    Aby przygotować makaron z kotletami, posiekaj warzywa

  • Z trzech świeżych pomidorów robimy sok pomidorowy. Mogą być starte lub posiekane w blenderze bez skórki. Możesz również użyć naturalnego soku pomidorowego w puszkach, ale świeży nada ostrzejszy smak. Wlej powstały pomidor (200 ml) na patelnię, wymieszaj.

    Aby przygotować makaron z kotletami, dodaj sok pomidorowy

  • Za pomocą prasy do czosnku zmiażdż cztery ząbki czosnku i wlej je do kotletów. Posiekaj świeżą bazylię i natkę pietruszki (do smaku) i dodaj na patelnię.

    Aby przygotować makaron z kotletami posiekaj zioła i czosnek

  • Oddzielnie ugotuj makaron o dowolnym kształcie (300 g) w osolonej wodzie. Do takiego makaronu należy wybrać makaron z pszenicy durum (durum), ponieważ nie rozpadają się i nie sklejają. W tradycyjnych włoskich potrawach używa się tylko takiego makaronu.

    Aby przygotować makaron z kotletami, ugotuj makaron

  • Składanie naczynia

    Ugotowany makaron nakładamy na półmisek i pozbywamy się nadmiaru płynu. Dodaj sos pomidorowy i ułóż kotlety, które były w nim duszone. Gotowy makaron udekoruj świeżymi ziołami.

    Makaron z kotletami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

    Przepis

    Jest to łatwy sposób na zrobienie makaronu w stylu włoskim z pasztecikami i poprowadzi Cię przez kolejne etapy przygotowywania dania.

    Opcje uzupełnienia dania

    Tak prosty na pierwszy rzut oka przepis można przygotować na różne sposoby i za każdym razem uzyskać inne kombinacje smakowe. Zaletą włoskiego makaronu jest przede wszystkim szybkość gotowania. Ale także w umiejętności jej zmiany i uzupełniania. Istnieje wiele różnych sposobów na zrobienie makaronu w stylu włoskim z pasztecikami. Rozważmy niektóre z nich.

    • Przygotowując to danie za każdym razem, możesz wybrać inne mięso mielone – wieprzowe, wołowe lub mieszane. Taki prosty manewr zapewni rozmaitość smaków na Twoim stole.
    • Niezwykłą wersję włoskiego makaronu można uzyskać, gotując kotlety grzybowe. Ta opcja jest idealna dla osób poszczących lub wegetarian. Lepiej jest do tego wziąć zwykłe białe grzyby (pieczarki). Drobno posiekaj i usmaż, aby oddawały nadmiar wilgoci. Następnie wymieszaj je z jajkiem kurzym i uformuj kulki. Sos do takiej pasty grzybowej lepiej jest przyjmować kremowy, a nie pomidorowy.
    • Prostym sposobem na dodanie nowego smaku do tego dania jest zmiana sosu. Zamiast klasycznego pomidora wybierz miękki kremowy. W tym celu usmażone kotlety polać niskotłuszczową śmietaną (50 ml), dodać trochę wody i dusić do miękkości. Przed podaniem dodaj 50 g startego twardego sera do sosu z kotletami.

    Drodzy Czytelnicy, jak Wam się podoba ten sposób przygotowania i podania makaronu po włosku z kotletami? Podziel się wrażeniami w komentarzach.

    Inne przepisy na makaron

    Sałatka Z Makaronem

    Sos kurczakowy

    Sos do makaronu

    Makaron z twarogiem

    Makaron z gulaszem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author