Sekrety gotowania makaronu „al dente”
Do pieczenia w piekarniku konieczne jest ugotowanie makaronu, jak mówią Włosi „al dente” („na zębie”), czyli lekko twardy w smaku – ponieważ będą nadal dusić w piekarniku. Poniższe wskazówki pomogą zapobiec ich sklejaniu się i przekształcaniu w jednolitą masę podczas gotowania.
- Do pieczenia w piekarniku użyj makaronu durum.
- Zachowaj prawidłowe proporcje. Podczas gotowania należy stosować zasadę „100-1000-10” – na 100 gramów makaronu potrzeba 1 litra wody i 10 g soli.
- Podczas gotowania wrzuć makaron od razu do osolonej i wrzącej wody.
- Nie zamykaj garnka pokrywką.
- Nie płucz makaronu pod gorącą wodą.
- Nie rozgotuj makaronu. Od czasu gotowania wskazanego na opakowaniu odejmij 3-4 minuty i wyłącz piec.
Kucharze radzą: łyżka oleju roślinnego dodana do wody pomoże zapobiec sklejaniu się makaronu.
Przepisy na makaron z kurczaka w piekarniku
Z kwaśną śmietaną i serem
Niezwykle satysfakcjonujący i pożywny przepis na kurczaka z makaronem w piekarniku, który szczególnie przypadnie do gustu mężczyznom i dzieciom. Dzięki sosowi z marynaty z kwaśnej śmietany mięso z kurczaka nabiera szczególnej miękkości i delikatności. Kucharze nie zabraniają w razie potrzeby zastępowania śmietany majonezem, ale aby wykluczyć zmianę smaku potrawy, majonez powinien składać się z naturalnych składników.
Będziesz potrzebować:
- udka z kurczaka – 700-800 g;
- makaron – 700 g;
- cebula – 1 szt .;
- olej słonecznikowy – 2 stoliki. łyżki;
- ser twardy – 150 g;
- kwaśna śmietana o średniej zawartości tłuszczu – 4 stoliki. łyżki;
- sól, pieprz czarny.
Gotowanie
Kucharzom wolno używać w przepisie majonezu lub śmietanki zamiast śmietany, należy jednak pamiętać, że zastąpienie składników dodatkowo zwiększy kaloryczność dania (140 kcal/100 g). Makaron w piekarniku z kurczakiem i serem sprawdzi się jako codzienny obiad, a także jako opcja na świąteczny obiad dla rodziny i gości. Nóżki kurczaka można zastąpić skrzydełkami.
Z odpowiednio ugotowanego makaronu nie da się lepiej – w 100 g gotowanego makaronu jest tylko 80 kalorii! Jeśli ograniczysz się do dodawania do dania lekkich przekąsek warzywnych i rybnych, możesz jeść makaron bez szkody dla sylwetki.
Z warzywami
Makaron zapiekany w piekarniku w rękawie z kurczakiem i warzywami to nie tylko obfite, ale i zdrowe danie, które dostarczy rodzinie witamin i mikroelementów. Tak więc marchew wzbogaci organizm w witaminy A i C, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze przydatne dla układu odpornościowego, cebulę – w fitoncydy, kwasy organiczne i minerały. Soki warzywne odparowane podczas gotowania tworzą sos, który sprawia, że danie jest niezwykle apetyczne.
Będziesz potrzebować:
- makaron – 0,5 kg;
- kurczak – 400 g;
- cebula – 1 szt .;
- brokuły – 300 g;
- marchewki – 3 szt .;
- śmietana – 200 g;
- czosnek – 1 ząb;
- masło – 5-7 łyżek. l.;
- pieprz, suszone zioła (bazylia, oregano), sól.
Gotowanie
Warzywa w zapiekance z makaronem drobiowym w piekarniku można zastąpić lub uzupełnić innymi do smaku, takimi jak papryka, pomidory, zielony groszek lub bakłażan.
Zamiast filetu z kurczaka do zapiekania z makaronem można użyć piersi z kurczaka, wcześniej oczyszczonej z kości, skóry i tłuszczu.
Z grzybami
Zapiekanka z kurczaka i makaronu z pieczarkami (Tetracini) pochodzi od śpiewaczki operowej z Kalifornii Louise Tetracini, a po ugotowaniu z indykiem jest uważana za tradycyjną amerykańską potrawę. W naszym kraju tetratsini zwykle gotuje się z mięsem z kurczaka, ale nie wolno zastępować go warzywami i owocami morza.
Będziesz potrzebować:
- filet z kurczaka – 250 g;
- makaron, makaron lub rogi – 250 g;
- pieczarki – 10-15 sztuk;
- masło – 60-70 g;
- ser parmezan – 50 g;
- bulion z kurczaka – 250 ml;
- wino (białe) – ¼ szklanki;
- ciężka śmietana – 3 łyżki. l.;
- mąka – 5 łyżek. l.;
- sól pieprz.
Gotowanie
Podczas serwowania tetracini doprawia się świeżo posiekaną natką pietruszki. W razie potrzeby białe wino podczas gotowania bez zmiany smaku potrawy można zastąpić wermutem lub sherry.
Kurczak z makaronem w piekarniku to wszechstronne danie mięsne, które zachwyca zarówno łatwością przygotowania, jak i wyrafinowaniem, które każdy kucharz może zmienić według swoich upodobań, gotując je w sosie śmietanowo-warzywnym, grzybowym, pomidorowym, śmietankowym lub pikantnym. Eksperymentuj lub korzystaj z klasycznych przepisów – w każdym razie będziesz zadowolony i pełny!
Inne przepisy na zapiekanki
Zapiekanka z kapusty w piekarniku
Zapiekanka z dyni z jabłkami
Cukinia z mięsem mielonym w piekarniku
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym w piekarniku
Zapiekanka ziemniaczana z serem
Smacznego!