Makaron z kurczakiem i serem pierś z kurczaka z warzywami, przepisy

Kurczak z makaronem na patelni jak ugotować spaghetti i polędwiczki z rogami

Sekrety gotowania makaronu „al dente”

Do pieczenia w piekarniku konieczne jest ugotowanie makaronu, jak mówią Włosi „al dente” („na zębie”), czyli lekko twardy w smaku – ponieważ będą nadal dusić w piekarniku. Poniższe wskazówki pomogą zapobiec ich sklejaniu się i przekształcaniu w jednolitą masę podczas gotowania.

  • Do pieczenia w piekarniku użyj makaronu durum.
  • Zachowaj prawidłowe proporcje. Podczas gotowania należy stosować zasadę „100-1000-10” – na 100 gramów makaronu potrzeba 1 litra wody i 10 g soli.
  • Podczas gotowania wrzuć makaron od razu do osolonej i wrzącej wody.
  • Nie zamykaj garnka pokrywką.
  • Nie płucz makaronu pod gorącą wodą.
  • Nie rozgotuj makaronu. Od czasu gotowania wskazanego na opakowaniu odejmij 3-4 minuty i wyłącz piec.

Kucharze radzą: łyżka oleju roślinnego dodana do wody pomoże zapobiec sklejaniu się makaronu.

Przepisy na makaron z kurczaka w piekarniku

Z kwaśną śmietaną i serem

Niezwykle satysfakcjonujący i pożywny przepis na kurczaka z makaronem w piekarniku, który szczególnie przypadnie do gustu mężczyznom i dzieciom. Dzięki sosowi z marynaty z kwaśnej śmietany mięso z kurczaka nabiera szczególnej miękkości i delikatności. Kucharze nie zabraniają w razie potrzeby zastępowania śmietany majonezem, ale aby wykluczyć zmianę smaku potrawy, majonez powinien składać się z naturalnych składników.

Rogi kurczaka i dużo sera?
Będziesz potrzebować:

  • udka z kurczaka – 700-800 g;
  • makaron – 700 g;
  • cebula – 1 szt .;
  • olej słonecznikowy – 2 stoliki. łyżki;
  • ser twardy – 150 g;
  • kwaśna śmietana o średniej zawartości tłuszczu – 4 stoliki. łyżki;
  • sól, pieprz czarny.

Gotowanie

  • Zrób sos: do miski wrzuć śmietanę, posiekaną cebulę. Do mieszanki dodaj kilka szczypty soli i pieprzu.
  • Umyte i wysuszone ptasie podudzia przełożyć do sosu marynatowego i pozostawić do namoczenia na 15-20 minut.
  • Włóż udka z kurczaka do ognioodpornego naczynia z rozgrzanym olejem roślinnym, smaż na małym ogniu, aż pojawi się jasna skórka.
  • W osobnym rondlu zagotuj makaron.
  • Umyty makaron, kurczaka i sos równomiernie ułożyć w naczyniu z wysokimi ściankami. Do garnka wlać trochę wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25-30 minut.
  • Na koniec posyp danie startym serem i ziołami.
  • Kucharzom wolno używać w przepisie majonezu lub śmietanki zamiast śmietany, należy jednak pamiętać, że zastąpienie składników dodatkowo zwiększy kaloryczność dania (140 kcal/100 g). Makaron w piekarniku z kurczakiem i serem sprawdzi się jako codzienny obiad, a także jako opcja na świąteczny obiad dla rodziny i gości. Nóżki kurczaka można zastąpić skrzydełkami.

    Z odpowiednio ugotowanego makaronu nie da się lepiej – w 100 g gotowanego makaronu jest tylko 80 kalorii! Jeśli ograniczysz się do dodawania do dania lekkich przekąsek warzywnych i rybnych, możesz jeść makaron bez szkody dla sylwetki.

    Duży makaron z kawałkami kurczaka i ziołami w ceramicznej misce

    Z warzywami

    Makaron zapiekany w piekarniku w rękawie z kurczakiem i warzywami to nie tylko obfite, ale i zdrowe danie, które dostarczy rodzinie witamin i mikroelementów. Tak więc marchew wzbogaci organizm w witaminy A i C, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze przydatne dla układu odpornościowego, cebulę – w fitoncydy, kwasy organiczne i minerały. Soki warzywne odparowane podczas gotowania tworzą sos, który sprawia, że ​​danie jest niezwykle apetyczne.

    Będziesz potrzebować:

    • makaron – 0,5 kg;
    • kurczak – 400 g;
    • cebula – 1 szt .;
    • brokuły – 300 g;
    • marchewki – 3 szt .;
    • śmietana – 200 g;
    • czosnek – 1 ząb;
    • masło – 5-7 łyżek. l.;
    • pieprz, suszone zioła (bazylia, oregano), sól.

    Kroimy marchewki, cebulę i zieleninę na zapiekanki
    Gotowanie

  • Filety z ptaków ugotować w osolonej wodzie.
  • Przygotuj warzywa: marchewki posiekaj na tarce, cebulę pokrój w kostkę, brokuły na małe kawałki. Zamień czosnek w jednorodną masę. Następnie przełóż warzywa na patelnię i smaż przez 10-15 minut na maśle.
  • Filet z kurczaka oddzielić i pokroić na małe kawałki.
  • Umieść ptaka na patelni z duszonymi warzywami. Powstałą masę posolić, dodać pieprz, doprawić ziołami, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez 5 minut.
  • Dodaj śmietanę na patelnię z odrobiną wody. Wszystko wymieszaj i gotuj filet w sosie śmietanowym przez kolejne 3-5 minut.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 3-5 minut krócej niż wskazano na opakowaniu (powinny być jędrne). Przepłucz przez durszlak.
  • Wymieszaj makaron z zawartością patelni i włóż wszystko do foremki. Wstawiamy naczynie do piekarnika na 25-30 minut, ustawiając temperaturę na około 180-200°C. Danie gotowe!
  • Warzywa w zapiekance z makaronem drobiowym w piekarniku można zastąpić lub uzupełnić innymi do smaku, takimi jak papryka, pomidory, zielony groszek lub bakłażan.

    Zamiast filetu z kurczaka do zapiekania z makaronem można użyć piersi z kurczaka, wcześniej oczyszczonej z kości, skóry i tłuszczu.

    Z grzybami

    Zapiekanka z kurczaka i makaronu z pieczarkami (Tetracini) pochodzi od śpiewaczki operowej z Kalifornii Louise Tetracini, a po ugotowaniu z indykiem jest uważana za tradycyjną amerykańską potrawę. W naszym kraju tetratsini zwykle gotuje się z mięsem z kurczaka, ale nie wolno zastępować go warzywami i owocami morza.

    Amerykańska zapiekanka operowa ozdobi stół
    Będziesz potrzebować:

    • filet z kurczaka – 250 g;
    • makaron, makaron lub rogi – 250 g;
    • pieczarki – 10-15 sztuk;
    • masło – 60-70 g;
    • ser parmezan – 50 g;
    • bulion z kurczaka – 250 ml;
    • wino (białe) – ¼ szklanki;
    • ciężka śmietana – 3 łyżki. l.;
    • mąka – 5 łyżek. l.;
    • sól pieprz.

    Gotowanie

  • Zagotuj filet z kurczaka.
  • W osobnych garnkach ugotuj również makaron i świeże grzyby.
  • Włóż masło na rozgrzaną patelnię i dodaj do niego mąkę. Dodaj bulion z kurczaka, śmietanę i wino. Sól i pieprz. Gotuj wszystko na małym ogniu, aż się zagotuje.
  • W misce z sosem maczamy mięso (porcjowane kawałki), wermiszel i pokrojone na połówki grzyby. Wszystko dobrze wymieszaj i włóż do formy z naoliwionymi brzegami.
  • Ser posiekaj i wylej na powierzchnię zapiekanki. Piecz rogi kurczaka w piekarniku przez 25-30 minut. Danie jest gotowe, gdy ser się rozpuści.
  • Podczas serwowania tetracini doprawia się świeżo posiekaną natką pietruszki. W razie potrzeby białe wino podczas gotowania bez zmiany smaku potrawy można zastąpić wermutem lub sherry.

    Kurczak z makaronem w piekarniku to wszechstronne danie mięsne, które zachwyca zarówno łatwością przygotowania, jak i wyrafinowaniem, które każdy kucharz może zmienić według swoich upodobań, gotując je w sosie śmietanowo-warzywnym, grzybowym, pomidorowym, śmietankowym lub pikantnym. Eksperymentuj lub korzystaj z klasycznych przepisów – w każdym razie będziesz zadowolony i pełny!

    Inne przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka z kapusty w piekarniku
    Zapiekanka z dyni z jabłkami
    Cukinia z mięsem mielonym w piekarniku
    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym w piekarniku
    Zapiekanka ziemniaczana z serem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author