
Sprzęt i przybory kuchenne:
- talerz;
- wagi kuchenne;
- zlewka;
- patelnia;
- deska do krojenia;
- nóż;
- sito;
- głęboka miska;
- talerz zupy;
- film spożywczy;
- łyżka.
Składniki
Produkt | Ilość |
kura | 300g |
Ziemniak | 200 gramów |
cebula | 300g |
marchewka | 150 gramów |
mąka pszenna | 280-290g |
Sól | smak |
kurze jajo | 2 szt. |
woda | 3-3,5 litra |
zmielony czarny pieprz | smak |
koperek lub pietruszka | smak |
Gotowanie krok po kroku
Najpierw przygotuj ciasto na makaron. Do głębokiej miski przesiej 280 g mąki pszennej, zrób w niej wgłębienie i ubij jedno jajko kurze. 
Około 1,5 łyżeczki. sól rozpuścić w 60 ml wody w szklance. 
Następnie zalej jajko wodą i wymieszaj ręką. 
Ciasto również zagnieść ręką do uzyskania jednorodnej elastycznej grudki, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20-30 minut. Możesz wyrabiać ciasto bez użycia miski, ale od razu na blacie, jeśli jest to dla Ciebie wygodne. 
W międzyczasie zagotuj bulion z kurczaka. W tym celu można wziąć dowolne części kurczaka, szynka jest bardzo dobra. Opłucz około 300 g kurczaka i włóż do rondla, następnie wlej do niego 3-3,5 l zimnej wody. Zagotuj wodę, a następnie gotuj bulion na bardzo małym ogniu przez około 40 minut. Jeśli chcesz, możesz dodać kilka liści laurowych. Jeśli masz domowego kurczaka, musisz go gotować przez co najmniej 1 godzinę. Jednocześnie usuń powstałą piankę z bulionu, aby była czysta i przezroczysta. 
Obierz 300 g cebuli, opłucz i pokrój w drobną kostkę. 
150 g marchewki również obiera się, myje i kroi w kostkę. Następnie obierz 200 g ziemniaków, dobrze spłucz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Posiekane warzywa położyć na osobnym talerzu. 
Posyp powierzchnię roboczą odrobiną mąki i połóż na niej ciasto. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkować ciasto na bardzo cienką warstwę. 
Posyp ciasto mąką i złóż warstwę na pół, a następnie złóż jeszcze kilka razy, aby zrobić bułkę. 
Posyp deskę do krojenia odrobiną mąki i ułóż na niej ciasto. Następnie pokrój go w cienkie paski i pozostaw makaron do wyschnięcia na około 30 minut. 
Gdy bulion będzie gotowy, wyjmij z niego kurczaka. 
Umieść wszystkie pokrojone warzywa w bulionie. Możesz odcedzić bulion, jeśli chcesz. Następnie posolić bulion do smaku. 
Podczas gotowania warzyw oddziel mięso z kurczaka od skóry i kości. Gotowe warzywa powinny być miękkie. 
Gdy warzywa się ugotują, na patelnię wrzuć mięso z kurczaka i wrzuć do niego część przygotowanego makaronu i gotuj przez kolejne 3 minuty, w tym czasie makaron się ugotuje. Włóż resztę makaronu do torebki i przechowuj w zamrażarce do następnego razu. 
Podczas serwowania posyp makaron mielonym czarnym pieprzem i drobno posiekanymi wybranymi ziołami, które dodadzą jeszcze więcej smaku i podkreślą smak potrawy. 
Przepis
Jak gotować domowy makaron własnymi rękami i ugotować z niego pachnącą rosół, możesz przyjrzeć się bliżej.
Jaka pyszna i pożywna zupa okazuje się z domowego makaronu i delikatnego kurczaka. Nie bądź leniwy, ugotuj własny makaron na zupę według tego przepisu, a na zawsze zapomnisz o alternatywie kupionej w sklepie. Jest bardzo prosty i można go przygotować wcześniej, a domowe, prawdziwe kluski zawsze będą pod ręką. Powiedz nam w komentarzach, czy podobał Ci się przepis na pachnący makaron w stylu tatarskim. Podziel się swoimi sekretami przygotowania gorącego dania, a może użyjesz jakichś przypraw dla wzmocnienia smaku?
Inne przepisy na makaron
Makaron Krewetkowy
makaron jajeczny
makaron do zupy
Makaron Ryżowy Z Kurczakiem
Makaron Lagman
Miłego czytania!