
Sprzęt i przybory kuchenne: garnek, patelnia z grubym dnem, tarka, deska do krojenia, nóż, szczypce, łyżeczka, szpatułka, talerz głęboki, kuchenka.
Składniki
Spaghetti (makaron) | 200 gramów |
Małże (mrożone lub świeże) | 200 gramów |
Wytrawne białe wino | 100 ml |
kapary | 4 łyżeczki (bez suwaka) |
Czosnek | 1 goździk |
Pomidory świeże lub we własnym soku | 400 gramów |
Parmezan | 30 gramów |
Zieleń | 1/4 pęczka |
Zioła włoskie | smak |
Oliwa z oliwek | 5 ul. l. |
Sól morska | smak |
Czarny pieprz | smak |
Woda | 1,5-2 litry |
Gotowanie krok po kroku
Przede wszystkim ugotuj makaron. Aby to zrobić, zagotuj 1,5-2 litry wody i dodaj sól w ilości 1 łyżeczki. sól na 1 litr wody. Spaghetti (lub jakikolwiek inny makaron) wkładamy do wrzącej wody. Nie musisz ich łamać. Czekamy kilka sekund, aż spaghetti zacznie mięknąć i powoli je opuszczamy. Po ugotowaniu trochę wymieszaj i gotuj tak długo, jak jest napisane na opakowaniu. 
Następnie przechodzimy do małży. Jeśli małże zostały zamrożone, należy je wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej (około 3 godzin wcześniej). Następnie dokładnie umyj małże i usuń bisior. Byssus to włókna białkowe mięczaków, za pomocą których są one przymocowane do powierzchni. Zazwyczaj glony, piasek i inne zanieczyszczenia przyklejają się do bisioru, który następnie chrzęści na zębach. Dlatego muszą zostać usunięte. Dokładnie oczyść każdy małż i przystąp do dalszego gotowania. 
Po ugotowaniu makaronu spuść z niego wodę, ale nie całą. Musisz zostawić około 50-100 ml. Następnie skrop odrobiną oliwy z oliwek i odstaw na bok. 
Ustaw patelnię na podgrzanie na średnim/dużym ogniu. Wlej do niego oliwę z oliwek. Następnie myjemy czosnek. Wystarczy docisnąć go ostrzem szerokiego noża, a łuska zostanie bardzo łatwo usunięta. Włóż ząbek czosnku do gorącego oleju i smaż przez około 25 sekund, aż się zrumieni. Potem go wyrzucamy, ponieważ czosnek już oddał swój aromat olejowi, a my nie potrzebujemy reszty. Czosnek bardzo szybko się przypala i znacząco psuje zarówno aromat jak i smak gotowego dania. 
Małże włożyć do oleju czosnkowego i podsmażyć. Jeśli są to rozmrożone małże, można je smażyć dosłownie przez minutę, ponieważ są już wcześniej ugotowane, a następnie zamrożone. Jeśli masz świeże małże, smaż je przez 3-5 minut, aż zżółkną. 
Następnie dodaj wytrawne białe wino i gotuj na średnim/dużym ogniu, aż całe wino wyparuje. 
W tym czasie bardzo drobno posiekaj warzywa. Wystarczy pietruszka lub inne zioła, takie jak bazylia. 
Po odparowaniu wina rozprowadź pomidory we własnym soku. Jeśli są całe lub połówki, należy je najpierw pokroić na małe kawałki. Możesz również użyć świeżych, obranych pomidorów. 
Dusić na średnim/dużym ogniu przez 3-5 minut, następnie dodać kapary, sól i pieprz. Możesz dodać mieszankę włoskich ziół. Mieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę. 
Następnie gotowy makaron przenosimy do przygotowanego sosu z małży bezpośrednio na patelnię wraz z resztą wody, w której makaron był ugotowany. Stopniowo dodawaj wodę, aby nie przesadzić. Konsystencja powinna być lekko płynna, całkowicie okrywając całą pastę. Wszystko dokładnie wymieszaj przez 30 sekund na ogniu. 
Przełóż makaron do głębokiej miski. Najpierw nawijamy makaron na pęsety, a następnie na wierzch dodajemy małże i pomidory, jeśli w makaronie było ich za mało. Na wierzchu makaronu zetrzyj parmezan i posyp wszystko ziołami. Następnie posyp oliwą, posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj. smacznego 
Przepis
W tym znajdziesz szczegółowe instrukcje gotowania makaronu z małżami w sosie pomidorowym. Autor szczegółowo opisuje kolejność, w jakiej należy ugotować wszystkie składniki, a także wyraźnie pokazuje, jak prawidłowo wyczyścić małże.
Więc teraz wiesz, jak ugotować pyszny makaron z małżami w sosie pomidorowym. Czy kiedykolwiek gotowałeś makaron z owocami morza? Jakiego sosu użyłeś, jakie przyprawy dodałeś? Podobał Ci się nasz przepis? Podziel się swoją opinią w komentarzach.