Makaron z małżami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Makaron z małżami w sosie pomidorowym – przepis na każdą okazję

Sprzęt i przybory kuchenne: garnek, patelnia z grubym dnem, tarka, deska do krojenia, nóż, szczypce, łyżeczka, szpatułka, talerz głęboki, kuchenka.

Składniki

Spaghetti (makaron) 200 gramów
Małże (mrożone lub świeże) 200 gramów
Wytrawne białe wino 100 ml
kapary 4 łyżeczki (bez suwaka)
Czosnek 1 goździk
Pomidory świeże lub we własnym soku 400 gramów
Parmezan 30 gramów
Zieleń 1/4 pęczka
Zioła włoskie smak
Oliwa z oliwek 5 ul. l.
Sól morska smak
Czarny pieprz smak
Woda 1,5-2 litry

Gotowanie krok po kroku

  • Przede wszystkim ugotuj makaron. Aby to zrobić, zagotuj 1,5-2 litry wody i dodaj sól w ilości 1 łyżeczki. sól na 1 litr wody. Spaghetti (lub jakikolwiek inny makaron) wkładamy do wrzącej wody. Nie musisz ich łamać. Czekamy kilka sekund, aż spaghetti zacznie mięknąć i powoli je opuszczamy. Po ugotowaniu trochę wymieszaj i gotuj tak długo, jak jest napisane na opakowaniu.

    Jak gotować makaron z małżami

  • Następnie przechodzimy do małży. Jeśli małże zostały zamrożone, należy je wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej (około 3 godzin wcześniej). Następnie dokładnie umyj małże i usuń bisior. Byssus to włókna białkowe mięczaków, za pomocą których są one przymocowane do powierzchni. Zazwyczaj glony, piasek i inne zanieczyszczenia przyklejają się do bisioru, który następnie chrzęści na zębach. Dlatego muszą zostać usunięte. Dokładnie oczyść każdy małż i przystąp do dalszego gotowania.

    Przygotuj składniki do przygotowania makaronu

  • Po ugotowaniu makaronu spuść z niego wodę, ale nie całą. Musisz zostawić około 50-100 ml. Następnie skrop odrobiną oliwy z oliwek i odstaw na bok.

    Przygotuj spaghetti na makaron

  • Ustaw patelnię na podgrzanie na średnim/dużym ogniu. Wlej do niego oliwę z oliwek. Następnie myjemy czosnek. Wystarczy docisnąć go ostrzem szerokiego noża, a łuska zostanie bardzo łatwo usunięta. Włóż ząbek czosnku do gorącego oleju i smaż przez około 25 sekund, aż się zrumieni. Potem go wyrzucamy, ponieważ czosnek już oddał swój aromat olejowi, a my nie potrzebujemy reszty. Czosnek bardzo szybko się przypala i znacząco psuje zarówno aromat jak i smak gotowego dania.

    Przygotuj olej do makaronu

  • Małże włożyć do oleju czosnkowego i podsmażyć. Jeśli są to rozmrożone małże, można je smażyć dosłownie przez minutę, ponieważ są już wcześniej ugotowane, a następnie zamrożone. Jeśli masz świeże małże, smaż je przez 3-5 minut, aż zżółkną.

    Małże Saute do makaronu

  • Następnie dodaj wytrawne białe wino i gotuj na średnim/dużym ogniu, aż całe wino wyparuje.

    Dodaj wino do makaronu

  • W tym czasie bardzo drobno posiekaj warzywa. Wystarczy pietruszka lub inne zioła, takie jak bazylia.

    Pokrój warzywa na makaron

  • Po odparowaniu wina rozprowadź pomidory we własnym soku. Jeśli są całe lub połówki, należy je najpierw pokroić na małe kawałki. Możesz również użyć świeżych, obranych pomidorów.

    Aby przygotować makaron, ułóż pomidory

  • Dusić na średnim/dużym ogniu przez 3-5 minut, następnie dodać kapary, sól i pieprz. Możesz dodać mieszankę włoskich ziół. Mieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę.

    Dodaj kapary, aby zrobić makaron.

  • Następnie gotowy makaron przenosimy do przygotowanego sosu z małży bezpośrednio na patelnię wraz z resztą wody, w której makaron był ugotowany. Stopniowo dodawaj wodę, aby nie przesadzić. Konsystencja powinna być lekko płynna, całkowicie okrywając całą pastę. Wszystko dokładnie wymieszaj przez 30 sekund na ogniu.

    Wymieszaj składniki, aby zrobić makaron.

  • Przełóż makaron do głębokiej miski. Najpierw nawijamy makaron na pęsety, a następnie na wierzch dodajemy małże i pomidory, jeśli w makaronie było ich za mało. Na wierzchu makaronu zetrzyj parmezan i posyp wszystko ziołami. Następnie posyp oliwą, posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj. smacznego

    Makaron z małżami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Przepis

    W tym znajdziesz szczegółowe instrukcje gotowania makaronu z małżami w sosie pomidorowym. Autor szczegółowo opisuje kolejność, w jakiej należy ugotować wszystkie składniki, a także wyraźnie pokazuje, jak prawidłowo wyczyścić małże.

    Więc teraz wiesz, jak ugotować pyszny makaron z małżami w sosie pomidorowym. Czy kiedykolwiek gotowałeś makaron z owocami morza? Jakiego sosu użyłeś, jakie przyprawy dodałeś? Podobał Ci się nasz przepis? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author