Makaron z mięsem w piekarniku jak gotować z makaronem, przepisy

Zapiekanka makaronowa z mięsem w piekarniku makaron mięsny z serem i makaronem

Do przygotowania klasycznej wersji dania potrzebne będzie mięso mielone, makaron, cebula, jajko i odrobina mleka. Ci, którzy chcą uzyskać chrupiący chrupek, z pewnością dodadzą tarty ser przed włożeniem zapiekanki do piekarnika, ale bez sera będzie pyszny. A ci, którzy śledzą kaloryczność i różnorodność swojego menu, docenią przepisy z dodatkiem grzybów i warzyw.

Subtelności gotowania

  • Tylko najświeższe. Aby uzyskać wspaniały smak, używaj świeżych składników.
  • Ogrzewany piekarnik. Makaron upiecze się równomiernie i będzie soczysty, jeśli włożysz blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni.
  • prawidłowy tryb. Nowoczesne piekarniki oferują różnorodne tryby gotowania. W przypadku dania składającego się z kilku składników ważne jest równomierne podgrzewanie i cyrkulacja gorącego powietrza. W przypadku zapiekanek odpowiedni jest tryb konwekcyjny w połączeniu z jednoczesnym ogrzewaniem górnym i dolnym.
  • Niech się zaparzy. Po upieczeniu formę z gotowym naczyniem pozostawiamy w wyłączonym, ale jeszcze ciepłym piekarniku na 10 minut. W tym czasie sos będzie się zacinał i nie wyciekał, gdy pokroisz naczynie na porcje.

Każda kuchnia narodowa ma swoją własną wersję zapiekanek. Włosi mają tę ostrą pachnącą lasagne, Brytyjczycy pudding, który rozpływa się w ustach, francuska wersja to gratin, soczyste i wysokokaloryczne danie na bazie ziemniaków. Uważa się, że to francuski szef kuchni jako pierwszy wpadł na pomysł upieczenia resztek z obiadu w nadzieniu jajecznym. I tak narodziła się pierwsza zapiekanka.

włoska lasagne

Przepisy na zapiekankę mięsną z makaronem do piekarnika

Klasyczny z mięsem mielonym

Wermiszel „granatowy” na pewno każda gospodyni ugotowała przynajmniej raz. Gotowanie zapiekanki makaronowej z mięsem w piekarniku to świetny sposób na urozmaicenie znanego przepisu. Ponadto do ulubionego smaku dodaje się rumianą skórkę serową. Danie jest obfite i wysokokaloryczne. Ci, którzy podążają za postacią, mogą zastąpić mielonkę wieprzową chudą cielęciną, a zamiast śmietanki dodać mleko.

Zapiekanka z makaronem, mięsem i serem
Będziesz potrzebować:

  • mielona wieprzowina i cielęcina – 600 g;
  • makaron – 300 g;
  • cebula – 1 szt .;
  • pomidor – 1 szt. lub 6 łyżek. l. koncentrat pomidorowy;
  • jajka – 2 szt .;
  • ser – 130 g;
  • krem – 100 ml;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.;
  • sól – szczypta;
  • pieprz i inne przyprawy – do smaku.

Gotowanie

  • Gotuj makaron do połowy ugotowanego.
  • Jeśli używasz pomidora, zmiksuj go w blenderze.
  • Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na oleju na patelni na złoty kolor.
  • Dodaj mięso mielone na patelnię do cebuli i smaż przez 5 minut.
  • Na patelnię z mielonym mięsem wrzucamy pokrojone pomidory lub pastę pomidorową i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
  • W osobnej misce ubij jajka śmietaną, solą i pieprzem.
  • Zetrzyj ser. Idealny do parmezanu.
  • Połowę makaronu układamy w głębokiej formie, na nich warstwę mięsa mielonego, na wierzch ponownie makaron.
  • Makaron polać masą jajeczno-śmietanową i posypać serem.
  • Zapiekankę przesyłamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180°C.
  • Gotową zapiekankę można podawać ze śmietaną lub dowolnym niesłodzonym sosem, posypać ziołami lub dodać do talerza świeżych warzyw.

    Z mięsem mielonym, serem i pomidorami

    Zwykłą zapiekankę można zamienić w wykwintne danie. A gdyby tak dodać czerwone wino lub suszone pomidory do zapiekanki makaronowej z mięsem? Nie brać makaronu, ale makaron w dużej tubie, zamiast klasycznego mięsa mielonego zastosować mięso mielone z kurczaka? Oczywiście w końcu dostaniemy zupełnie inne danie – nowe, oryginalne, przypominające raczej włoską lasagne niż zwykłą zapiekankę.

    Będziesz potrzebować:

    • makaron rurkowy lub dowolny duży makaron – 500 g;
    • wytrawne czerwone wino – 150 ml;
    • filet z kurczaka – 500 g;
    • ser – 150 g;
    • suszone pomidory – 100 g;
    • olej roślinny – 6 łyżek stołowych;
    • cebula – 2 szt .;
    • czosnek – 3 ząbki;
    • sok pomidorowy – 400 ml;
    • suszona bazylia – 1 łyżka stołowa;
    • sól, pieprz – do smaku.

    Zapiekanka z makaronu, mięsa i pomidorów
    Gotowanie

  • Zagotuj duży makaron do połowy ugotowanego, opłucz go.
  • Zetrzyj ser.
  • Drobno posiekaj cebulę i czosnek.
  • Filet z kurczaka pokrój na małe kawałki.
  • Rozgrzać olej na głębokiej patelni, smażyć mięso mielone z kurczaka, czosnek i cebulę przez 5 minut.
  • Dodaj wino i sok pomidorowy do mięsa na patelni, gotuj masę pod pokrywką przez 20 minut na małym ogniu.
  • 2 minuty przed końcem gulaszu dodaj bazylię, pieprz i sól.
  • Rozłóż makaron równą warstwą na głębokiej blasze lub naczyniu do pieczenia.
  • Top z mięsem w sosie winnym.
  • Na mięso położyć suszone pomidory.
  • Na wierzch posyp startym serem.
  • Piec naczynie w temperaturze 200°C przez 20 minut.
  • Podawać na gorąco. Możesz posypać porcjowane plastry posiekanymi ziołami lub dodać lekką sałatkę warzywną.

    Z pieczarkami, ricottą i parmezanem

    Do gotowania zapiekanki makaronowej z grzybami i mięsem nadają się zarówno świeże grzyby, jak i suszone grzyby. Suszone grzyby należy najpierw namoczyć w gorącej wodzie.

    Zapiekanka z makaronu, mięsa i miękkiego sera
    Będziesz potrzebować:

    • spaghetti lub inny makaron – 300 g;
    • grzyby – 150 g;
    • mięso mielone – 400 g;
    • cebula – 1 szt .;
    • czosnek – 2-3 ząbki;
    • krem – 500 ml;
    • woda – 1 szklanka;
    • ricotta – 200 g;
    • parmezan – 150 g;
    • jajko – 2 szt .;
    • olej roślinny – 4 łyżki stołowe;
    • przyprawa „zioła prowansalskie” – 1 łyżeczka;
    • sól – szczypta.

    Gotowanie

  • Zagotuj spaghetti do al dente.
  • Mięso mielone usmaż na patelni na oleju roślinnym, włóż do osobnej miski.
  • Posiekaj i podsmaż cebulę i pieczarki, dodaj posiekany czosnek, mięso mielone, śmietanę i mieszankę ziół, gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
  • Ubij jajka i wymieszaj z parmezanem i 1 łyżką oleju roślinnego. Dodaj makaron do mieszanki jajecznej.
  • Smarujemy głęboką formę i wylewamy połowę sosu mięsnego na dno. Rozłóż połowę makaronu na wierzchu.
  • Dodaj warstwę ricotty. Top – wlej pozostały sos.
  • Połóż pozostały makaron na wierzchu.
  • Przykryj folią i piecz przez 30 minut w 180°C. Po tym czasie zdejmij folię i piecz przez kolejne 15 minut.
  • Przepis na multicooker

    Zapiekanka makaronowa z warzywami i mięsem może mieć bardzo różny smak. Zamiast cukinii możesz dodać brokuły lub kalafior, marchew lub zieloną fasolkę.

    Kawałek zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym na niebieskim talerzu
    Będziesz potrzebować:

    • spaghetti lub makaron – 300 g;
    • mięso mielone – 300 g;
    • cukinia – 1 mała;
    • cebula – 2 szt .;
    • papryka – 2 szt .;
    • krem – 300 ml;
    • tarty ser – 1 szklanka;
    • olej roślinny – 3 łyżki stołowe;
    • zioła i sól – do smaku.

    Gotowanie

  • Zagotuj makaron lub spaghetti.
  • Mięso mielone smażymy i mieszamy z makaronem.
  • Cukinię obrać, usunąć pestki i pokroić w cienkie plasterki.
  • Posiekaj cebulę i paprykę.
  • Podsmażyć cukinię i cebulę na odrobinie oleju.
  • Włóż połowę mieszanki mięsa mielonego i makaronu do miski multicooker. Na wierzch dodaj cukinię, cebulę, paprykę i zioła. Na wierzch z pozostałym makaronem i mięsem mielonym.
  • Wlej śmietanę, posyp tartym serem i solą.
  • W wolnej kuchence ustaw tryb „Pieczenie” na 45 minut.
  • Zapiekanka w powolnej kuchence okazuje się soczysta i delikatna, a składnik warzywny urozmaica zwykły smak.

    Zapiekanka mięsna z makaronem jest idealna na obfity obiad lub obiad dla całej rodziny. Aby zmniejszyć kaloryczność gotowego dania, wybierz niskotłuszczową śmietankę, a mieloną wieprzowinę zastąp cielęciną lub kurczakiem. Włóż więcej warzyw – sprawią, że zapiekanka będzie bardziej miękka.

    Inne przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka z cukinii w piekarniku
    Zapiekanka z twarogu z makaronem
    Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem w piekarniku Zapiekanka z
    cukinii i ziemniaków

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author