Makaron z pieczarkami w kremowym sosie według przepisu krok po kroku przepis ze zdjęciem

Niesamowicie pachnący i pyszny makaron z pieczarkami w kremowym sosie

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka gazowa lub elektryczna, głęboki rondel, patelnia, deska do krojenia, nóż, przybory do składników, szpatułka kuchenna.

Składniki

Nazwa Ilość
ser parmezan 30 gramów
Pieczarka 150 gramów
Pasta 100 gramów
Pietruszka 1 pęczek
Krem 100 ml
sucha bazylia smak
Czosnek 0,5 goździków
Masło 50g
Oliwa z oliwek smak
Cebula 1/2 sztuki
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

  • Pieczarki 150 gramów, obrane i pokrojone na średnie kawałki. Nie rób ich zbyt małych, ponieważ są smażone dwukrotnie.

    Pieczarki pokroić w plastry.

  • Połowę cebuli kroimy bardzo drobno, a pół ząbka czosnku trzeba spłaszczyć i drobno posiekać.

    Posiekaj cebulę i czosnek.

  • Drobno posiekaj mały pęczek pietruszki.

    Drobno posiekaj pietruszkę.

  • Rozgrzewamy patelnię na kuchence, wlewamy do niej 50 gramów masła, a nieco później oliwę z oliwek. Najpierw usmaż czosnek cały czas mieszając.

    Najpierw usmaż czosnek na patelni.

  • Gdy trochę się zarumieni, wsyp posiekaną cebulę, wszystko dobrze mieszając. Cebula powinna stać się półprzezroczysta.

    Dodaj cebulę do czosnku.

  • Gdy cebula nabierze pożądanego odcienia, dodaj wcześniej posiekane pieczarki na patelnię i wszystko dobrze wymieszaj. Smażyć na małym ogniu, aż będzie gotowe. Sól dla smaku.

    Następnie dodaj pieczarki na patelnię.

  • W tym samym czasie postawić na kuchence garnek z wodą do przygotowania makaronu. Na 100 gramów makaronu pobiera się 1 litr wody. Sól tylko gorąca woda, nie zimna. Makaron ugotuj zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu. Gdy woda się zagotuje, włóż do niej makaron i wymieszaj, aby makaron nie przykleił się do dna patelni.

    Równolegle gotujemy makaron na parze.

  • Gdy grzyby są już prawie ugotowane, napełnij je 100 mililitrami śmietany, powinny przykryć grzyby o jedną trzecią lub trochę więcej.

    Dodaj śmietanę do pieczarek.

  • Zaraz po dodaniu śmietanki na patelnię dodaj bazylię do smaku, aby zdążyła odsłonić swój aromat.

    Dopraw sos bazylią.

  • Po 5 minutach dodaj posiekaną pietruszkę i możesz dodać trochę twardego sera. Możesz trochę posolić.

    Dodaj zielenie i parmezan.

  • Gdy śmietana zostanie zmniejszona o około połowę, a makaron będzie gotowy, włóż go na patelnię z pieczarkami i dobrze wymieszaj.

    Ugotowany makaron wrzuć do sosu.

  • Pod koniec gotowania dodaj na wierzch 30 gramów parmezanu. Smacznego!

    Apetyczny makaron z pieczarkami w kremowym sosie gotowy.

  • Rada

    • Jeśli to możliwe, grzybów nie trzeba myć, ponieważ pochłaniają dużo wody.
    • Jeśli masz świeżą bazylię, możesz spokojnie zastąpić nią suszoną i pietruszkę.
    • Makaron zaleca się podawać i spożywać zaraz po ugotowaniu, dzięki czemu będzie znacznie smaczniejszy.
    • Opcjonalnie do makaronu można dodać kurczaka lub wołowinę.
    • Do tego dania najlepiej nadają się produkty z pszenicy durum.
    • Do sosu grzybowego szefowie kuchni zalecają dodanie świeżo zmielonego pieprzu, dzięki czemu danie zachowuje delikatny aromat. Pieprz kruszy się w specjalnym młynku, ale nie przesadzaj!

    Przepis

    Sugerujemy bardziej szczegółowe zapoznanie się z przepisem. Możesz wizualnie zobaczyć sam proces gotowania i dodatkowe komentarze autora.

    Czy udało Ci się już zadowolić swoich gości niesamowicie pysznym makaronem w kremowym sosie? Może znasz swoje sztuczki w gotowaniu tego dania? Podziel się z nami swoimi sukcesami i wspólnie rozwijajmy nasze kulinarne umiejętności!

    Inne przepisy na makaron

    Makaron Z Tuńczykiem

    Makaron z indykiem

    Spaghetti z klopsikami

    Fettuccine z krewetkami

    Makaron z koktajlem morskim

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author