
Sprzęt i przybory kuchenne:
- kołek;
- patelnia;
- deska do krojenia;
- nóż kuchenny;
- patelnia;
- łyżka stołowa i łyżeczka;
- zlewka;
- Łopatka;
- durszlak;
- talerze do serwowania.
Składniki
Produkt | Ilość |
Pieczarki | 6-7 szt. |
Spaghetti | 500 gramów |
Cebula wielkogabarytowa | 1 szt. |
Orzechy włoskie | 100 gramów |
Kwaśna śmietana | 150 gramów |
słodka papryka | Smak |
Musztarda | 1 ul. l. |
Filet z kurczaka | 1 szt. |
Woda | 1 l |
Sól | Smak |
Oliwa z oliwek | 1-2 łyżki. l. |
świeża pietruszka | 2-3 gałęzie |
Gotowanie krok po kroku
Na kuchence stawiamy mały rondelek, wlewając do niego około 1 litra wody. Gdy woda się gotuje, przygotowujemy nadzienie. Pokrój 1 filet z kurczaka w drobną kostkę. Do gotowania możesz użyć mięsa dowolnego innego ptaka, który wolisz. Na przykład kurczaka można zastąpić filetem z indyka. 
Pod bieżącą wodą umyj 6-7 średnich pieczarek i pokrój je w kostkę. Nie miażdż ich zbyt mocno, bo po smażeniu kurczą się. 
Dużą cebulę oczyszczamy z łuski i kroimy w drobną kostkę. 
Do wrzącej wody wrzucić około 500 g spaghetti. Musisz dodać je w całości, z niewielką pomocą rąk. Słona woda do smaku przed dodaniem makaronu. Gotuj je przez 7-8 minut. 
Pokrój na małe kawałki 100 g orzechów włoskich. Muszą być pokrojone niezbyt duże i niezupełnie zmiażdżone na proszek, smak orzechów powinien być wyczuwalny w gotowym naczyniu. 
Kładziemy patelnię na kuchence i wlewamy 1-2 łyżki. l. Oliwa z oliwek. Smaż posiekaną cebulę na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. Wszystko mieszaj od czasu do czasu szpatułką. 
Kilka minut po usmażeniu warzyw wrzuć na patelnię polędwiczki z kurczaka w kostkach. Posol wszystko do smaku, dopraw słodką papryką i wszystko dobrze wymieszaj. 
Gdy mięso lekko się usmaży, a cebula nabierze złotego odcienia, dodaj posiekane orzechy włoskie. Wszystko mieszamy i zostawiamy wszystko do smażenia na średnim ogniu przez 2-3 minuty. 
Do smażonych na patelni składników dodać 150 g kwaśnej śmietany i 1 łyżkę. l. musztarda. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż śmietana i musztarda zostaną równomiernie rozprowadzone. Gotuj wszystko przez 5 minut. 
Po ugotowaniu makaronu odsącz nadmiar płynu, przenosząc go do durszlaka. Po usunięciu nadmiaru wody włóż spaghetti z powrotem do garnka. Do gotowego makaronu dodaj przygotowany sos z pieczarek, cebuli i innych składników. Wszystko mieszamy tak, aby nadzienie było równomiernie rozłożone. 
Ułóż spaghetti na talerzach i posyp posiekaną natką pietruszki. W sumie wymagane są 2-3 gałęzie. Jeśli nie lubisz pietruszki, zastąp ją innymi zieleniami. 
Przepis
Film pokazuje prosty sposób na ugotowanie makaronu z pieczarkami. Aby powtórzyć podobne danie w domu, będziesz potrzebować niektórych innych składników wymienionych w. Makaron przygotowywany jest prosto, a cały proces jest opisany krok po kroku, więc nie powinno być żadnych trudności.
Gotujesz makaron z pieczarkami i orzechami włoskimi? Podoba Ci się ta kombinacja produktów i jakie inne składniki dodajesz? Podziel się swoimi doświadczeniami z robienia pysznego makaronu w komentarzach.
Inne przepisy na makaron
Makaron Tagliatelle
Makaron z Pieczarkami
Makaron Z Tuńczykiem
Makaron z indykiem
Spaghetti z klopsikami
Miłego czytania!