Makaron z pieczarkami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Makaron z pieczarkami, kurczakiem i orzechami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kołek;
  • patelnia;
  • deska do krojenia;
  • nóż kuchenny;
  • patelnia;
  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • zlewka;
  • Łopatka;
  • durszlak;
  • talerze do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Pieczarki 6-7 szt.
Spaghetti 500 gramów
Cebula wielkogabarytowa 1 szt.
Orzechy włoskie 100 gramów
Kwaśna śmietana 150 gramów
słodka papryka Smak
Musztarda 1 ul. l.
Filet z kurczaka 1 szt.
Woda 1 l
Sól Smak
Oliwa z oliwek 1-2 łyżki. l.
świeża pietruszka 2-3 gałęzie

Gotowanie krok po kroku

  • Na kuchence stawiamy mały rondelek, wlewając do niego około 1 litra wody. Gdy woda się gotuje, przygotowujemy nadzienie. Pokrój 1 filet z kurczaka w drobną kostkę. Do gotowania możesz użyć mięsa dowolnego innego ptaka, który wolisz. Na przykład kurczaka można zastąpić filetem z indyka.

    Filet z kurczaka pokrojony na kawałki.

  • Pod bieżącą wodą umyj 6-7 średnich pieczarek i pokrój je w kostkę. Nie miażdż ich zbyt mocno, bo po smażeniu kurczą się.

    Pieczarki pokroić w kostkę.

  • Dużą cebulę oczyszczamy z łuski i kroimy w drobną kostkę.

    Cebulę kroimy drobno.

  • Do wrzącej wody wrzucić około 500 g spaghetti. Musisz dodać je w całości, z niewielką pomocą rąk. Słona woda do smaku przed dodaniem makaronu. Gotuj je przez 7-8 minut.

    Zagotuj spaghetti.

  • Pokrój na małe kawałki 100 g orzechów włoskich. Muszą być pokrojone niezbyt duże i niezupełnie zmiażdżone na proszek, smak orzechów powinien być wyczuwalny w gotowym naczyniu.

    Drobno posiekaj orzechy włoskie.

  • Kładziemy patelnię na kuchence i wlewamy 1-2 łyżki. l. Oliwa z oliwek. Smaż posiekaną cebulę na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. Wszystko mieszaj od czasu do czasu szpatułką.

    Cebulę i pieczarki podsmażyć na patelni.

  • Kilka minut po usmażeniu warzyw wrzuć na patelnię polędwiczki z kurczaka w kostkach. Posol wszystko do smaku, dopraw słodką papryką i wszystko dobrze wymieszaj.

    Dodać kawałki fileta z kurczaka, sól, doprawić papryką.

  • Gdy mięso lekko się usmaży, a cebula nabierze złotego odcienia, dodaj posiekane orzechy włoskie. Wszystko mieszamy i zostawiamy wszystko do smażenia na średnim ogniu przez 2-3 minuty.

    Dodaj orzechy na patelnię.

  • Do smażonych na patelni składników dodać 150 g kwaśnej śmietany i 1 łyżkę. l. musztarda. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż śmietana i musztarda zostaną równomiernie rozprowadzone. Gotuj wszystko przez 5 minut.

    Teraz dodaj śmietanę, a także musztardę, wymieszaj.

  • Po ugotowaniu makaronu odsącz nadmiar płynu, przenosząc go do durszlaka. Po usunięciu nadmiaru wody włóż spaghetti z powrotem do garnka. Do gotowego makaronu dodaj przygotowany sos z pieczarek, cebuli i innych składników. Wszystko mieszamy tak, aby nadzienie było równomiernie rozłożone.

    Ugotowane spaghetti wymieszać z sosem orzechowo-grzybowym.

  • Ułóż spaghetti na talerzach i posyp posiekaną natką pietruszki. W sumie wymagane są 2-3 gałęzie. Jeśli nie lubisz pietruszki, zastąp ją innymi zieleniami.

    Ten oryginalny makaron z pieczarkami zachwyci Cię przyjemnym smakiem dzięki orzechom.

  • Przepis

    Film pokazuje prosty sposób na ugotowanie makaronu z pieczarkami. Aby powtórzyć podobne danie w domu, będziesz potrzebować niektórych innych składników wymienionych w. Makaron przygotowywany jest prosto, a cały proces jest opisany krok po kroku, więc nie powinno być żadnych trudności.

    Gotujesz makaron z pieczarkami i orzechami włoskimi? Podoba Ci się ta kombinacja produktów i jakie inne składniki dodajesz? Podziel się swoimi doświadczeniami z robienia pysznego makaronu w komentarzach.

    Inne przepisy na makaron

    Makaron Tagliatelle

    Makaron z Pieczarkami

    Makaron Z Tuńczykiem

    Makaron z indykiem

    Spaghetti z klopsikami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author